Koliko znamo o bezbednosti na internetu?

U Srbiji trenutno ima oko 2,85 miliona korisnika Interneta, od kojih 1,6 miliona trguje preko ove globalne mreže, ali je opšti nivo svesti o bezbednosnim pretnjama i njihovim teškim posledicama po život i poslovanje vrlo nizak, ocenjeno je na panel diskusiji pod nazivom "Internet bezbednost 3 u 1".

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

14:52

Default images

Foto: photosteve101 / Flickr.com

Srbija je ove godine po drugi put deo "Evropskog meseca sajber bezbednosti", koji tokom oktobra sprovodi Agencija Evropske Unije za bezbednost mreža i podataka (ENISA) i tim povodom, Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) organizovao je juče panel diskusiju u Muzeju nauke i tehnike.

Učesnici panela, domaći i regionalni stručnjaci iz svih oblasti značajnih za bezbednost na Internetu, pokušali da odgovore na pitanja - koje su danas glavne pretnje internet bezbednosti za obične i poslovne korisnike, kako se zaštititi, šta rade državne institucije i šta se od njih očekuje...

Koordinatorka slovenačkog nacionalnog programa edukacije "Sigurni na Internetu" pri ARNES SI-CERT-u Jasmina Mešić predstavila je njihovu Nacionalnu strategiju za sajber bezbednost, kao i primere i izazove sa kojima se susreću u svakodnevnom radu.

Prema najnovijim istraživanjima, u Srbiji trenutno ima 2,85 miliona korisnika Interneta, od kojih 1,6 miliona kupuje i prodaje preko ove globalne mreže. Zanimljiv je podatak da svega jedna trećina internet korisnika iz Srbije svoj onlajn sadržaj čuva na serverima koji su u našoj zemlji. Drugi blok panel diskusije obeležila je tema o bezbednosti pojedinačnih korisnika na Internetu i izazovima koje pred nas postavljaju društvene mreže.

"Novi mediji nisu nebezbedni sami po sebi. Nebezbedno je naše ponašanje na njima, najčešće uslovljeno manjkom znanja o pravilnom i bezbednom ponašanju (posebno dece i mladih), zato je edukacija i prevencija ključna stvar kada su mladi i Internet u pitanju", objasnila je psiholog i predavač na Fakultetu za medije i komunikacije Nikolina Ljepava.

Ovoj oblasti se kod nas ne poklanja dovoljna pažnja, a opšti nivo svesti o bezbednosnim pretnjama i njihovim teškim posledicama po život i poslovanje vrlo je nizak u Srbiji, zaključak je panel diskusije "Internet bezbednost 3 u 1".

Osim odeljenja za visoko-tehnološki kriminal u MUP, koje se bavi istragama sajber krivičnih dela, u Srbiji još nema institucije koja bi sistemski radila na poboljšanju informatičke bezbednosti. Osnovni okvir za funkcionisanje takve institucije trebalo bi da obezbedi novi Zakon o informatičkoj bezbednosti, na kome radi Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija, navedeno je u saopštenju RNIDS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: