Facebook priprema velike promene za svoju aplikaciju

U internom dokumentu, do kojeg je došao The Verge, Tom Elison – Metin izvršni direktor zadužen za Facebook, istakao je dva ključna prioriteta kompanije.

Izvor: B92, Poslovni.hr, Verge
Podeli
Foto: Sergei Elagin / Shutterstock.com
Foto: Sergei Elagin / Shutterstock.com

Prvi je da mreža preporučuje korisnicima više objava koje dolaze s različitih strana, a ne samo s profila i stranica koje prate. Preporuke će uključivati i Reels kratke video snimke, a sam sistem će podsećati na For you sekciju na TikToku. Ideja je da se čitav sistem početne stranice prebaci na takozvani Discovery Engine, koji bi trebalo da preporuči novi sadržaj svaki put kada korisnik uđe u aplikaciju.

Facebook je bio pionir tehnologije koja uči navike korisnika i preporučuje objave sa profila i stranica na koje korisnik zapravo reaguje.

TikTok je otišao korak dalje i počeo je da preporučuje i objave sa profila koje korisnici ne prate, model koji se pokazao izuzetno uspešnim. Na ovaj način korisnici sve vreme pronalaze novi sadržaj, a mreža zahvaljujući tome još bolje procenjuje šta se korisnicima sviđa. TikTok je ovim potezom istovremeno izjednačio teren za autore i influensere, pružajući im mogućnost da s malo pratilaca preko noći postanu viralni.

Kada redizajn bude gotov, početna stranica će na vrhu biti mešavina storyja i reelsa, praćena mešavinom objava prijatelja i objava koje preporučuje novi Discovery Engine.

Drugi prioritet kompanije je ponovno spajanje Facebooka i Messengera u jednu aplikaciju na mobilnim uređajima. S gornje desne strane nalaziće se samo ikonica za poruke koja korisnika vodi u poruke bez napuštanja aplikacije. Cilj je da se korisnicima pojednostavi komunikacija i da se ispravi pogrešna odluka o razdvajanju aplikacija donesena pre skoro deceniju.

Tom Elison je izjavio za Verge da je kompanija "sporo uvidela konkurentsku pretnju Tiktoka" i dodao "da je postalo sasvim jasno da su kratki video snimci najpopularniji format na društvenim mrežama, kao i da ljudi žele da se povezuju preko sadržaja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.