FB omogućava društveniji web

Na trećoj po redu Facebook konferenciji "f8 2010", koja se održava u San Francisku, predstavljene su nove opcije na ovoj društvenoj mreži. Najznačajnije su Open Graph, Like, Recomendation i Activity Feed...

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2010.

23:25

Default images

Umesto dosadašnjeg Facebook Connecta, koji je promovisan na prethodnoj f8 konferenciji, a koji je omogućavao korisnicima da se loguju na drugim sajtovima sa svojim Facebook nalogom, ovu ulogu preuzima Open Graph, zasnovan na OAuth 2.0 protokolu.

Cilj, koji su imali na umu oni koji su kreirali ovu aplikaciju, je stvoriti "društveniji" web i učiniti surfovanje korisnika ličnijim.

Facebook platforma redizajnirana je sa ciljem da ponudi jednostavan alat svim sajtovima, kojim oni, sada, mogu da izrade društveni grafikon i time omoguće ličniju ponudu posetiocima svojih sajtova. U ovome, Facebook za sada ima tri partnera - Microsoft Dosc, Yelp i Pandoru.

Kako to zapravo funkcioniše? Kada prvi put odete na Pandoru, ako ste ulogovani na Facebook, i živite u SAD, pošto u suprotnom ne možete slušati muziku na ovom servisu, odmah će početi muzika koju ste "lajkovali" širom weba, a moći ćete da vidite i koji vaši prijatelji vole istu muziku.
Slično će se desiti kada korisnik poseti i druga dva partnerska sajta, a pri prvoj poseti na vrhu strane će se pojaviti obaveštenje. Razumljivo, pomenuti sajtovi imaju pristup vašim podacima sa profila, a "No Thanks" ili blokiranje ove aplikacije, opcije su koje možete odabrati ukoliko ne želite da koristite ovu mogućnost i svoje podatke učinite dostupnim trećoj strani.

Još jedna od novina predstavljenih na konferecija je nova mogućnost upotrebe opcije Like, koju ste do sada mogli koristiti za sadržaje koje su postavili vašu prijatelji, a sada ćete je viđati na različitim sajtovima. I ako, recimo, na sajtu proizvođača računara kliknete na Like za novi model, to će biti vidljivo vašim prijateljima na Facebooku, kao što možete videti i ko je od vaših Facebook prijatelja lajkovao taj model na pomenutom sajtu.
"Trajnija" veza dešava se u slučaju da, na primer, kliknete na Like za neki film na IMDb-u, tada će se ta informacija pojaviti u Info delu na vašem profilu, a novosti vezane za ovaj film moći ćete da pratite u okviru News Feeda. "Unlike" na sadržaj na originalnom sajtu, dovoljan je da se ova vrsta povezanosti prekine.

Sličnu funkciju ima i Recommend dugme, a sajtovi na kojima ste lajkovali sadržaj nemaju pristup vašim podacima na Facebooku.
Activity Feed, takođe se zasniva na povezivanju korisnika Facebooka sa trećim stranama, a na primeru CNN-a pokazano je kako ona funkcioniše. Ukoliko ste ulogovani na Facebook i posetite taj sajt, sa desne strane će te videti koje su članke ili vesti sa tog sajta vaši prijatelji preporučivali ili komentarisali.

Mark Zuckerberg, jedan od osnivača Facebooka, u okviru uvodne reči na ovoj konferenciji rekao je da "ljudi sada odmah mogu imati društvenije i ličnije iskustvo, gde god da odu". Koliko i da li će uopšte biti pritužbi korisnika vezano za ugrožavanje njihove privatnosti, što se donekle postalo pravilo kada Facebook uvede nove opcije, i eventualnih izmena nakon toga, ostaje da se vidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: