Kosovska zora 2012 je igra koja je bila popularna u EU, ali je kod nas nema VIDEO

Igre, kao što su Rat for Kosovo 2033 ili Bitka za Vukovar, u najvećoj meri političku situaciju koriste kao marketing za promovisanje same igre.

Tehnopolis

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 10.02.2022.

09:50

Kosovska zora 2012 je igra koja je bila popularna u EU, ali je kod nas nema VIDEO
Foto: Syda Productions / Shutterstock.com

Jedna kosovska kompanija pokrenula je borbenu multiplejer video igru "Rat for Kosovo 2033", koja bi sredinom februara trebalo da bude lansirana. Istovremeno, grupa hrvatskih programera pravi igru "Bitka za Vukovar", pucačinu iz prvog lica zasnovanu na bici za taj grad i njegovom padu. Za to vreme u Nemačkoj popularna je bila igra koju je osmislio jedan Srbin.

Dušan Srbljak, gejmer i IT novinar i Aleksandar Đokić, autor video igre "Kosovska zora 2012", jedne od popularnijih na nemačkom tržištu, za Prva TV govore kako se "ratuje" igrama i kako se njima utiče na svest mladih.

Kosovska zora 2012 je igra iz 2009. godine, koja zapravo predstavlja simulacija sukoba između Albanaca i Srba na Kosovu i Metohiji 2012. godine.

"Radi se o igri koja je 'real time' strategija, odnosno taktika u realnom vremenu, gde se na Kosovu 2012. godine dešavaju veliki nemiri. Albanska regularna vojska ulazi na teritoriju Kosova i podržana od strane pobunjeničkih snaga kreće i na ostatak juga Srbije. U tom trenutku se aktivira i naša vojska, krećemo u kontraofanzivu a igra kulminira borbom na reci Beli Drim, na granici s Albanijom", opisuje radnju igre njen autor Aleksandar Đokić.
Zanimljivo je da je igra plasirana pre svega na Nemačko tržište i tržište drugih zemalja EU, ali ne i na tržište Srbije. Đokić za Prva TV objašnjava da su se u vreme, kada je Kosovska zora nastala, igre još uvek štampale na diskovima pa ih je bilo teže distribuirati. Sada je mnogo lakše distribuirati igre na bilo koje tržište. "Tada kada je Kosovska zora izašla na tržište, mogu vam reći da je igra planula", ističe Đokić. On takođe na pominje da je igra na našem tržištu postala dostupna, ali preko drugih i manje legalnih kanala.

"Igra Kosovska zora 2012 je u to vreme kreirana sa stavom da se ne pošalje politička poruka, koja bi bila shvaćena kao neki poziv na konflikt. To je strateška igra u kojoj vežbate vaše tehnike za strategiju taktiku. Tako da smo tu uspeli da ne upadnemo u zamku slanja političke poruke, već da stvorimo jedan proizvod koji će igrače zabaviti i iz kojeg će naučiti nešto novo", ističe Đokić.

Video igre su globalni fenomen i postale su ozbiljna konkurecija i filmskoj industriji u Holivudu, a različiti oblici nasilja su skoro neizbežni u većini video igara. Ipak, takva situacija ne bi trebalo da nas uznemiri.

Igre, kao što su Rat for Kosovo 2033, Bitka za Vukovar ili Kosovska zora 2012, pa i neke druge koje pokrivaju druge vremenske periode, u najvećoj meri političku situaciju koriste kao marketing za promovisanje igre.

"Da li će se takva igra uopšte igrati, zavisi prvenstveno od gejmpleja i koliko je ta igra kvalitetno urađena", kaže za Prva TV Dušan Srbljak, gejmer i IT novinar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: