Aktuelno 17

24.04.2024.

17:50

Bajden potpisao: TikTok korak bliže zabrani u SAD

Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je danas nekoliko zakona, uključujući i onaj koji TikTok dovodi na korak od zabrane.

Izvor: B92

Bajden potpisao: TikTok korak bliže zabrani u SAD
AP Photo/Alex Brandon

Podeli:

Bajden je potpisao zakon koji je Kongres SAD nedavno usvojio, po kom se traži da kompanija ByteDance, koja ima sedište u Kini, mora da proda TikTok ili će se suočiti sa zabranom na američkom tržištu.

Ova prodaja mora da se desi u roku od od devet meseci, ili godinu dana, ako Bajden pristane da se iskoristi produženje od 90 dana. TikTok je već obećao da će se boriti protiv ove mere.

Zabrinutost zbog potencijalnog rizika za nacionalnu bezbednost leži u činjenici da kineski zakoni omogućavaju vladi da zahteva podatke od kompanija, što bi moglo dovesti do ugrožavanja privatnosti američkih korisnika. 

Iako TikTok tvrdi da se podaci američkih korisnika ne nalaze u Kini, već u Singapuru, postoji bojazan da bi kineska vlada mogla manipulisati platformom.

"Ovaj neustavan zakon označava zabranu TikToka i mi ćemo ići na sud da bismo ga osporili. Time bi se uništilo sedam miliona preduzeća i oduzeo glas za 170 miliona Amerikanaca", saopštio je TikTok.

Izvršni direktor TikToka nazvao je ovo "razočaravajućom odlukom", i ponovio posvećenost kompanije da pravno ospori zakon.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: