Aktuelno 24

20.04.2024.

20:37

Tik-tok na korak od zabrane u SAD

Predstavnički dom SAD glasao je za predlog zakona o zabrani društvene mreže Tik-tok.

Izvor: RTS

Tik-tok na korak od zabrane u SAD
XanderSt / Shutterstock.com

Podeli:

O njemu će Senat raspravljati i glasati u utorak, a ukoliko bude usvojen ide na ratifikaciju u Belu kuću.

Glasanje o zabrani prošlo je glatko u Kongresu – 360 glasova za, naspram 58 protiv. Najnoviji poraz Tik-toka u Vašingtonu je težak udarac za društvenu mrežu koja ima 170 miliona korisnika u SAD.

Vlasti u SAD proteklih godina pritiskaju kinesku kompaniju „Bajtdens“ da proda Tik-tok.

Novi zakon vrlo je sličan ranijoj verziji odobrenoj u martu, po kojoj bi Tik-toku bio zabranjen pristup američkim prodavnicama aplikacija ukoliko ne promeni vlasnika.

Kongres je predlog zakona o Tik-toku objedinio u paket zajedno sa finansijskom pomoći Ukrajini i Izraelu, čime se vrši pritisak na Senat da razmatra i glasa o celom paketu odjednom.

Politički analitičari očekuju da će Senat bez većih problema izglasati paket zakona, nakon čega oni pojedinačno idu na ratifikaciju kod predsednika.

Džo Bajden je i ranije rekao da je spreman da potpiše zabranu Tik-toka ako dođe do njegovog stola.

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

17 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

20 h

Podeli: