Aktuelno 2

19.04.2024.

9:22

Stiv Džobs zaslužan za nastanak TikToka?

Priča o počecima TikToka pokazuje kako vizionarske ideje, poput onih Stiva Džobsa, mogu neočekivano da utiču na globalnu tehnologiju i kulturu.

Izvor: B92

Stiv Džobs zaslužan za nastanak TikToka?
Profimedia

Podeli:

Nedavno ispitivanje sudskih dokumenata i poslovnih transakcija otkriva složenu mrežu investicija i tehnoloških zaokreta koji sežu do opskurnog kineskog poduhvata u svetu tržišta nekretnina.

U 2009. godini, kompanija "Suskuehanna International Group" investirala je u obećavajući kineski startap za nekretnine pod nazivom 99Fang, koji se mogao pohvaliti sofisticiranim algoritmom pretraživanja. 

Ovaj poduhvat nije ispunio komercijalna očekivanja, ali je označio početak onoga što će kasnije postati ByteDance, matična kompanija TikToka.

Tokom ovog tranzicionog perioda, Žang Jiming, osnivač ByteDance-a, inspirisan Džobsovim životom, zamislio je novi pravac koji će se pomeriti sa nekretnina na zabavu i medije. Kako piše list "Njujork tajms", upravo ovako je zasađena klica TikToka.

"Naša pretraga, obrada slika, preporuka itd. su veoma moćni, ali je ograničena njihova primena na nekretnine", napisao je Žang u mejlu iz 2012. godine. 

To što se Žang ugledao na Džobsa, sugeriše da je suosnivač kompanije Apple zapravo indirektno odgovoran za nastanak TikToka, odnosno okretanje prvobitne aplikacije ka onoj koju danas poznajemo.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: