Aktuelno 23

24.04.2024.

8:06

Usvojeno; Da li je ovo kraj TikToka? ANKETA

Ovaj zakon sada čeka na potpis predsednika Džoa Bajdena, koji je već izrazio spremnost da ga ratifikuje

Izvor: Telegraf.rs

Usvojeno; Da li je ovo kraj TikToka? ANKETA
Tomas Ragina / Shutterstock.com

Podeli:

Kongres Sjedinjenih Američkih Država usvojio je zakon koji zahteva da kompanija ByteDance, koja ima sedište u Kini, mora da proda svoju aplikaciju TikTok ili će se suočiti sa zabranom na američkom tržištu.

Ovaj zakon sada čeka na potpis predsednika Džoa Bajdena, koji je već izrazio spremnost da ga ratifikuje.

ByteDance ima rok do godinu dana za prodaju TikTok-a, ukoliko zakon stupi na snagu. Predsednik ima diskreciono pravo da produži ovaj rok za dodatna tri meseca ako proceni da postoji napredak u pregovorima. Ipak, moguće pravne prepreke mogu odložiti efektivnu primenu ovog zakona.

Zabrinutost zbog potencijalnog rizika za nacionalnu bezbednost leži u činjenici da kineski zakoni omogućavaju vladi da zahteva podatke od kompanija, što bi moglo dovesti do ugrožavanja privatnosti američkih korisnika. Iako TikTok tvrdi da se podaci američkih korisnika ne nalaze u Kini, već u Singapuru, postoji bojazan da bi kineska vlada mogla manipulisati platformom.

Senator Mark Varner izneo je stav da upravljanje podacima kroz "Projekat Teksas", predloženi plan kompanije za rešavanje ovih problema, nije adekvatno jer bi algoritam i izvorni kod TikTok-a i dalje bili pod kontrolom ByteDance-a i, posledično, podložni uticajima kineske vlade.

Varner je takođe istakao da, iako neki mladi Amerikanci strahuju da bi ovaj zakon mogao dovesti do gašenja TikTok-a, cilj nije oduzimanje njihovog glasa već zaštita od mogućih zloupotreba. "Namera nije da se oduzme glas Amerikancima", rekao je Varner, naglašavajući da Kongres pokušava da se pozabavi stvarnim pretnjama stranog uticaja na platformi koja ima ogroman uticaj na trgovinu, političku diskusiju i društvenu debatu u zemlji.

Predsednik Bajden je potvrdio svoju podršku zakonu, obećavajući da će ga potpisati čim stigne na njegov sto, čime bi se olakšalo slanje pomoći Ukrajini, koja je takođe deo paketa zakona.
TikTok je sa svoje strane najavio da će, ukoliko zakon bude usvojen, pokrenuti pravne korake protiv njegove implementacije.

loader

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: