Nova vest
Zimski sportovi

Subota, 26.01.2013.

18:57

Šlirencauer stigao Nikenena!

Austrijanac Gregor Šlirencauer trijumfovao je na prvim letovima sezone, održanim u norveškom Vikersundu i tako ispisao nove stranice istorije.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Šlirencauer je došao do 46. pobede u karijeri i tako izjednačio rekord legendarnog Matija Nikenena po broju trijumfa u Svetskom kupu.

Zanimljivo je da je Šlirencauer do tog rekorda došao sa tačno 23 godine i 19 dana, a do tog doba Nikenen je imao 31 pobedu.

Šlirencauer je do pobede došao ukupnim skorom od 418,7 bodova i letovima 216,5 i 240 metara, sa samo pola boda prednosti u odnosu na Simona Amana iz Švajcarske, dok je treći bio aktuelni svetski šampion u letovima Robert Kranjec.

Posle prve runde, Aman je bio u vođstvu, ispred Šlirencauera i Poljaka Kamila Štoha, dok je Kranjec bio peti. U nastavku, Kranjec, Norvežanin Andreas Stjernen i Štoh su redom skočili po 232,5 metra, ali je Slovenac završio na čelu pre nego što je red došao na Amana i Šlirencauera. Mladi Austrijanac je skočio čak 240 metara, ali je zbog lošeg doskoka dobio lošije ocene, da bi na kraju Aman imao skok 229,5 metara i to mu uprkos boljim ocenama nije bilo dovoljno za trijumf.

Švajcarac je tako, ipak, došao do najboljeg plasmana ove sezone, ispred Kranjeca, Stjernena i Štoha, a njih su sledili Poljak Pjotr Žila, Anders Jakobsen iz Norveške, Nemca Mihaela Nojmajera, Jurija Tepeša iz Slovenije i još jednog Nemca Zeverina Frojnda.

Šlirencauer je zahvaljujući šestoj pobedi ove sezone povećao svoju prednost u generalnom plasmanu Svetskog kupa i sada ima 940 bodova, a prati ga aktuelni osvajač Kristalnog globusa Anders Bardak sa 743.

Takmičenje u Vikersundu se nastavlja u nedelju novim ski letovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

31 d

U fokusu

Vidi sve