Koga će Đoković i Nadal morati da "Reketiraju"?

Vimbldon još nije počeo, a nisam ni ja stigao u London, tako da danas nećemo nikoga Reketirati, već ćemo analizirati žreb.

Izvor: Luka Nikoliæ

Petak, 24.06.2022.

20:00

Koga će Đoković i Nadal morati da
Foto: Profimedia

Žreb za Vimbldon održan je u petak prepodne u Londonu, a verovatno ste već videli ko se sa kim sastaje kod muškaraca, a ko sa kim kod žena.

Na prvi pogled je kristalno jasno da je prvi favorit i aktuelni branilac titule Novak Đoković dobio lakši žreb nego aktuelni vicešampion Mateo Beretini i Grend slem rekorder Rafael Nadal.

Pored Đokovića, Srbiju će u muškom singlu standardno predstavljati i Miomir Kecmanović, Dušan Lajović, Filip Krajinović i Laslo Đere, dok će kod devojaka tu biti samo Aleksandra Krunić.

Parove znamo, ali hajde da malo dublje zađemo u analizu žreba i vidimo koga će Đoković i Nadal morati da "Reketiraju" na putu do velikog finala. Novak Đoković

Gledajući Đokovićev žreb, možemo slobodno da zaključimo da je jedan od najlakših Grend slem žrebova koje je imao u skorije vreme.

Na Vimbldonu, doduše, to tako neretko biva, s obzirom na posebnost koju donosi igra na travnatom Slemu i sezoni na najbržoj podlozi koja traje nešto više od mesec dana.

Sunvu Kvon
u prvom kolu ne bi trebalo da Novaku "otkine" više od tri gema po setu, a ni u drugoj rundi nije mnogo teži zadatak.

Međutim, čak i na njemu omiljenijoj šljaci prošle godine nije imao ni promil šansi protiv Đokovića u Beogradu, kada je domaćin odneo pobedu od 6:1, 6:3.

Korejac trenutno zauzima 75. mesto na ATP rang listi, a trava mu je daleko od omiljene podloge. Rival u drugom kolu će mu biti ili Poljak Kamil Majhšak ili Australijanac Tanasi Kokinakis.

Majčak nema pobedu na Vimbldonu u karijeri, izuzev onih u kvalifikacijama, ali jeste uzeo Nadalu set ove godine u Londonu. Doduše, na treningu.

Sa druge strane, Kokinakis nikada nije ispunio svoj ogromni talenat i to se, kako stvari stoje, nikada neće desiti za sada već 26-godišnjaka.

Trava bi po njegovom stilu igre trebalo da mu odgovara, ali to nije slučaj.

Na zelenoj podlozi ima više poraza nego pobeda u karijeri, a ove i prošle godine je odigrao ukupno četiri meča – i sva četiri je izgubio.

Put do Đokovića u trećem kolu tražiće naši Miomir Kecmanović i Laslo Đere, ali o njima otom-potom. Sa kim god da se Novak sastane u toj rundi, nije realno prognozirati ništa sem lake pobede, pa prelazimo na osminu finala, odnosno četvrto kolo.

Trećem teniseru planete, ali prvom nosiocu na Vimbldonu, tu su projektovani Rajli Opelka ili Nikoloz Basilašvili.

Gorostasni Amerikanac bi, doduše, mogao da se "oklizne" mnogo ranije, s obzirom da se nalazi u katastrofalnoj formi od sedam poraza u poslednjih devet mečeva.

Nije mu pomogao ni prelazak na travu, pa je izgubio u dva seta i od De Minora i od Kresija, dok je Basilašvili imao pobedu nad Rubljovim i dobar meč sa Kirjosom u Nemačkoj, ali onda podbacio protiv Otea i Rosenkranza.

Duel prvog kola između Basilašvilija i čuvenog Lukaša Rosola bi mogao da bude izuzetno zanimljiv, s obzirom da se radi o dva velika "udarača" sa "usijanim glavama" na terenu.

Tridesetšestogodišnji Čeh je briljirao u kvalifikacijama, a vredi podsetiti da se radi o čoveku koji je 2012. izbacio Rafaela Nadala upravo sa Vimbldona. Zalaskom u četvrtfinale turnira, pa i dalje, dolazimo do terena koji je jako teško i izuzetno nezahvalno predvideti.

Novaku su u četvrtfinalu projektovani Siner ili Alkaras, a u polufinalu Rud ili Hurkač, po renkingu.

Ruda, finalistu Vimbldona, možemo lako da otpišemo s obzirom da se na travi snalazi kao slon na ledu, a autor ovog teksta veliku nadu polaže u Huberta Hurkača.

Poljak je prošle godine "počistio" Rodžera Federera sa 3-0 u setovima — i to 6:0 u trećem – a ove godine briljira na travi. Istina je da već u prvom kolu ima zanimljivog protivnika u Davidoviču Fokini, ali mu se posle otvara žreb i... Sve je moguće.

Alkaras? Siner? Ima vremena da analiziramo četvrtfinale i polufinale tokom turnira. Rafael Nadal

Ako kažemo da je Đokovićev žreb lak, onda moramo da istaknemo da je Nadalov poprilično težak, ako išta sme da bude teško za vlasnika 22 Grend slem titule.

Fransisko Serundolo igra iznenađujuće dobro na travi ove godine, ali ne bi trebalo da zada ikakav problem Špancu u prvom kolu.

Berankis ili Kveri u drugoj rundi, takođe, nisu protivnici koji bi mogli da naškode "Biku sa Majorke". Kveri, možda, pre barem pet godina.

Projektovan rival za aktuelnog šampiona Australijan opena i Rolan Garosa u trećoj rundi je Lorenco Sonego, Italijan koji ne beži od igranja na travi.

Trenutno 32. teniser planete nikada nije igrao sa Rafom i ima igru sličnu pomenutom Lukašu Rosolu, ali ne deluje kao da je to taj kalibar koji bi mogao da ga sruši. A, onda, u četvrtom kolu – Marin Čilić.

Finalista Vimbldona iz 2017. godine i četvrti po broju pobeda na travi od aktuelnih pobeda, iza samo Federera, Marija, Đokovića i Felisijana Lopesa.

Čilić iza sebe ima dobar Ozi open (osmina finala) i odličan Rolan Garos (polufinale), trava mu je omiljena podloga, a prema njegovim izjavama i ponašanju deluje kao da 33-godišnjak iz Međugorja ove sezone igra dosta rasterećeno, bez ikakvog pritiska.

Neka to bude sve što ćemo reći o tom potencijalnom duelu... Ukoliko prođe u četvrtfinale, Rafu čekaju novi problemi.

Ože-Alijasim ili Fric u četvrtfinalu, pa najverovatnije Beretini (tu je i Cicipas) u polufinalu...

Ne baš žreb težine koju su on i Novak imali u Parizu, ali daleko, daleko od onoga što je Rafa želeo da vidi u petak ujutru.

Naravno, sve ovo zavisi od toga koliko je Nadal spreman i koliko su pomogle terapije za stopalo kojima je podvrgnut odmah nakon Rolan Garosa.

Ukoliko bude fizički spreman koliko je bio u Parizu – kojom god metodom do te spremnosti došao – Nadal je drugi favorit za osvajanje Vimbldona, ma koliko dobro igrao Mateo Beretini. Srbi

Nimalo zahvalan žreb za 25. nosioca Miomira Kecmanovića, koji u prvom kolu igra protiv Australijanca Džona Milmana.

Miša i Džon su igrali tri puta u karijeri, a Srbin je bio bolji u poslednja dva susreta – na betonu Pariza i šljaci Beograda, oba puta sa 2-0.

Na nedavno odigranom Srbija openu Kecmanović je odigrao izuzetan meč protiv Milmana i taj nivo tenisa će mu trebati da bi prošao prvo kolo, a ne onaj koji gledamo od njega na travi u poslednjih nekoliko nedelja.

Porazi od Otea i Molčana, doduše dva sasvim solidna igrača, sigurno nisu ono što je mladi srpski teniser želeo pred Vimbldon. Laslo Đere bi mogao da odigra jedan od zanimljivijih duela prvog kola, pošto mu je protivnik Alehandro Tabilo.

Čileanac ima visinu i razoran prvi servis, ali mu je trava daleko od omiljene podloge, kao i svim Južnoamerikancima.

Đere je dvaput uspeo da prođe prvo kolo Vimbldona, a nedavno je odigrao dosta dobar duel protiv Kirjosa kojeg je namučio u tri seta, ali na kraju izgubio.

Protiv Tabiloa će biti blagi favorit i ono što je sigurno je da su šanse realne da u drugom kolu trećeg Grend slema sezone gledamo duel Kecmanović – Đere.

I da onda pobednik ide na Đokovića. Filip Krajinović u prvoj rundi za protivnika ima mladog Čeha Jiržija Lehečku, zanimljivog tenisera koji, kao i većina, preferira šljaku ispred trave.

Da se nije dogodio nedavno završeni Kvins – u kojem je Krajinović mimo svih očekivanja pobedio Bruksbija, Kverija, Penistona i Čilića i došao do finala – moguće je da bi kvote za ovaj meč bile dosta uravnoteženije.

Ovako, Krajinović u prvo kolo ulazi kao poprilični favorit, a ukoliko bude ponovio igru iz Kvinsa...

Tridesetogodišnjak iz Sombora nikada nije prošao prvo kolo Vimbldona i ovo bi bila prava prilika da to uradi, pogotovo ako, kao ljubitelji tenisa, uzmemo u obzir da bi onda u drugoj rundi gledali spektakl.

Jer, u drugom kolu ga čeka Nik Kirjos, ukoliko prođe domaćeg "vajld-karda" Pola Džaba. Dušan Lajović jeste prošao prvo kolo Vimbldona, i to dva puta, ali nikada nije drugo.

Njegov rival na startu takmičenja biće Španac Pablo Karenjo-Busta, trenutno 19. na ATP rang listi, od kojeg je srpski teniser izgubio pet puta u sedam susreta.

Dvaput su se sastali na betonu, gde je Busta bio bolji u dva seta, a nikada nisu igrali na travi. Što nije ni čudo jer je obojica apsolutno ne vole.

Karenjo Busta ima dva polufinala US opena, tri osmine finala Australijan opena i dva četvrtfinala Rolan Garosa. I nikada nije prošao prvo kolo Vimbldona!

Nažalost, ni Duci ne preferira London, ali bolju priliku da "skine" nekog nosioca od ove teško je imati.
Aleksandra Krunić će nažalost biti jedina srpska predstavnica u ženskom singlu Vimbldona.

I, nažalost, vrlo je moguće da takmičenje završi upravo u prvom kolu, pošto izlazi na megdan Rumunki Sorani Kirstei.

I Sorana i Aleksandra igraju dobro na travi, ali je Rumunka demonstrirala silu na nedavno završenom turniru u Birmingemu – bilo je 6:1, 6:1.

Pružila je Srpkinja neke dobre partije ove sezone u Engleskoj. Pobedila je Marino, u tri seta izgubila od Tomljanovićeve, savladala Petru Martić...

Težak posao za našu predstavnicu – da. Ali, nikako je ne bi trebalo otpisivati.

Ukoliko prođe dalje, tu će je sačekati ili Astra Šarma ili Tatjana Marija, a u trećem kolu tog dela žreba očekuje se Grkinja Marija Sakari, peti nosilac turnira.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: