Žil Miler – matori roker koji je ukrotio Nadala

Za pet sati se završe tri fudbalske utakmice, dve NBA utakmice sa reklamama, kraći kurs jezika… toliko je Žilu Mileru trebalo da pobedi Rafaela Nadala.

Izvor: M.Ljubisavljeviæ

Utorak, 11.07.2017.

08:00

Žil Miler – matori roker koji je ukrotio Nadala
Getty images

Mislili ste da je Rodžer Federer jedini “matorac” koji još ima znanja u reketu i snage u nogama? Prevarili ste se. Tu je i Žil Miler.

U danu kada je ATP objavio prognozu od kojih igrača mlađih od 30 godina se može očekivati da iznenade u drugoj nedelji Vimbldona, najviše je iznenadio jedan veteran.

Kao u inat Grigor Dimitrov je počišćen posle tri seta od Rodžera Federera, Dominika Tima je posle pet izbacio Tomaš Berdih, a Aleksandra Zvereva takođe posle pet setova Miloš Raonić. Raonić jedini od tri pobednika ima manje od 30 godina. Zanimljiva je i prognoza koju je dao Federer pre meča Raonića i Zvereva. Očekivao je da pobedi Nemac ruskog porekla. S druge strane, kratko je prokomentarisao da će Rafa proći do finala s obzirom na to kako igra.

Izuzev te kratke konstatacije, niko se, pa ni Federer nije posebno osvrtao na meč osmine finala između drugog tenisera na svetu i 26. igrača na ATP listi Žila Milera. A dobili smo bombu, jedan od najuzbudljivijih mečeva poslednjih godina.

Skoro pet sati (četiri sata i 48 minuta da budemo precizni) žestoke borbe i natezanja između "bika" iz Manakora i veterana iz Luksemburga… pet sati! I posle toliko igre osvajača 15 Grend slem titula pobedi čovek koji je svoju prvu ATP titulu osvojio sa pune 33 godine ovog januara u Sidneju. Ništa manje od spektakularnog.

"Ovo je moja prva titula i to pred mojom suprugom i mojim dečacima, mnogo mi znači..." rekao je Miler posle osvajanja titule u Sidneju, a onda je zbog plača napravio pauzu, "… da probam još jednom", posle čega se zahvalio svima u emotivnom obraćanju.
Getty images
Koju nedelju kasnije došao je do još jednog finala, Eštorila. Izgubio je od Karenja Buste, a treće kolo Indijan Velsa I Majamija, te drugo kolo Monte Karla nisu tako loši rezultati. Najbolji je usledio pre Vimbldona. Miler je igrao finale Hertogenboša protiv Ive Karlovića.

Skupa, njih dvojica imaju 72 godine i igrali su najstarije finale turnira u poslednjih 40 godina. Na putu dotle Miler je pobedio Aleksandra Zvereva, onog Zvereva koji je pre dva meseca osvojio prvu masters titulu. Milerov rezultat? Druga ATP titula posle dva taj brejka 7:6, 7:6.

"Predložiću ATP da sledeći put započnemo meč direktno od taj brejka. Šalim se, uvek je teško igrati protiv Ive, mnogo prijatelja i porodice mi je bilo ovde, tako da je ovo bila sjajna nedelja", rekao je posle pobede Miler.

Postao je drugi najstariji igrač koji je osvojio taj turnir. I tek drugi igrač koji je ove godine na tri različite podloge dolazio do ATP finala. Đoković, Federer, Nadal, Mari, nijedan od njih to nije uradio, ako ne računamo Dohu. Luka Puj i Žil Miler jesu.

Žil Miler je tenisom počeo da se bavi pre 29 godina, a sada ima pune 34. U međuvremenu gleda i igra fudbal i košarku, a kaže da posebno voli rok muziku koja podiže energiju. Ima suprugu i dva sina. Ipak, u glavi posle svih ovih podataka ostaje samo brojka “34 godine” i “pobedio Nadala u pet setova”.
Getty images
Zvuči neverovatno da je u tim godinama pobedio čoveka naviknutog na maratonske mečeve posle kojih bi po pravilu izlazio kao pobednik. Pitanje je koliko je i sam sebi davao šansi protiv razigranog Španca.

Pre meča desila se jedna interesantna situacija. Dok su bili u tunelu, Nadal se zagrevao, poskočio je i pritom udario glavom u plafon. Nasmejao se svom gafu, ali mu dobro raspoloženje pre meča nije pomagalo tokom prva dva seta protiv Milera.

Dobri servisi Luksemburžanina, nekoliko neiskorišćenih brejk šansi za Španca i posle svega 70-ak minuta publika je bila u šoku jer je semafor pokazivao 2-0 za autsajdera, 6:3, 6:4. Nadal je počeo da igra bolje paralelno sa padom Milera i kada je došao do 2-1 sa 6:3, već je bio na vidiku preokret. Rafa je istovetnim rezultatom kao i Miler došao do izjednačenja u setovima i posle četvrtog je bilo pitanje hoće li Miler uzeti bar neki gem dvostrukom osvajaču Vimbldona. Nije uzeo neki, uzeo je 15.

Četiri seta su trajala jedva dvadesetak minuta više nego sam peti set. Za dva sata i petnaest minuta može se očistiti poveća kuća pre nego što dođu gosti, može se pročitati omanji roman… Nadalu i Mileru je toliko bilo potrebno da završe odlučujući set sa 15:13.

Ovo Mileru nije bila prva pobeda nad Rafaelom Nadalom. Jednu je ostvario još davne 2005. godine na istom ovom mestu, u Londonu. Ali tada je u drugom kolu turnira na travi bio neki sasvim drugi Nadal. Španac i dalje vodi sa pet prema dva u međusobnom skoru.

Pobeđivao je Miler i druge velike igrače poput Nikolasa Lapentija, Endija Rodika, Andrea Agasija ili Nikolaja Davidenka...
Getty images
Pre početka turnira pisali smo o tome kako je Vimbldon uvek bio dom za igrače koji forsiraju servis-volej igru. Zanimljiva je simbolika da je Žil igrač koji voli da napada servisom i izlazi na mrežu koristeći taj “old skul” način igre.

Njega je ka takvoj igri usmeravala i povreda iz 2013. godine. Imao je velikih problema sa laktom. U tridesetim godinama, mnogi igrači bi prosto odustali od dalje karijere.

Luksemburžanin je pauzirao šest meseci zbog oporavka i fizičkih priprema, resetovao se i sada je sve to posle dužeg perioda došlo na naplatu. Savršen gem sa četiri asa? Nikakav problem, samo pitajte Aljaža Bedenea.
Getty images
Precizan, jak i konstantan servis uz kvalitetne riterne? Pitajte Nadala. Upravo to je Rafa i rekao da mu je bio problem posle meča – nije dobijao mnogo drugih prilika. Mnogo drugih prilika ne pružaju samo veliki šampioni.

“Ove sezone Nadal i Federer su najbolji, ali moramo biti oprezni, tu je još nekoliko igrača koji mogu da pripreete”, rekao je Miler nedavno za Sport klub, možda sluteći da će samo nekoliko dana kasnije on biti jedan od njih.

Žil Miler možda nije veliki šampion, ali je najevćom pobedom u karijeri bar na jedan dan obezbedio sebi titulu heroja druge nedelje Vimbldona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: