Sad ili nikad

Fudbalska reprezentacija Srbije ima veliku šansu da prekine post duži od dve decenije.

Izvor: Milan Tomiæ

Ponedeljak, 10.10.2022.

09:00

Sad ili nikad
Pedja Milosavljevic/Starsport

"Orlovi" nisu igrali na Evropskom prvenstvu još od 2000. godine, kada smo pod imenom SR Jugoslavija stigli do četvrtfinala, gde nas je deklasirao jedan od domaćina, Holandija, rezultatom 6:1.

Dolaskom Dragana Stojkovića na mesto selektora, koji je, inače, tada bio igrač, sve je krenulo nabolje.

Nisu to samo direktan plasman na Mundijal u Kataru, a nije to ni prelazak u elitnu diviziju A Lige nacija, koji opet sa sobom nosi i obezbeđen baraž za kontinentalnu smotru.

Jednostavno atmosfera i hemija unutar nacionalnog tima, drugačiji karakter, stil fudbala, sve je drugačije u odnosu na prethodne godine.

Izgleda da smo i zaslužili malo sreće na žrebu za kvalifikacije za EURO 2024, održanom u Frakfurtu.

Izvukli smo, čini se, nikad lakšu, komšijsku, "autobus" grupu, koju čine Mađarska, Crna Gora, Bugarska i Litvanija, kao "uljez" i tim iz petog šešira.

"Rekao sam i raije da ko god je protivnik da mi imamo svoje ciljeve. Nema tu prevelike priče. Naravno, jedna vrlo otvorena grupa, komšijska. Možemo autobusom, da uštedimo koji dinar, da ne idemo avionom. Imamo vremena da analiziramo. Ne interesuju me protivnici. Naravno da moramo da imamo informacije o njima. Žreb je završen, imamo dovoljno vremena da se isprate sve ekipe", rekao je Stojković.

Mađarska

Profimedia
Kada se pogleda ko je sve mogao da "padne" iz prvog šešira, naši severni susedi su prava premija.

Koliko god da su se podigli u poslednje vreme, svakako su najprihvatljiviji rival u konkurenciji Holandije, Hrvatske, Španije, Italije, Danske, Portugala, Belgije, Švajcarske i Poljske.

Da je mađarski fudbal u ekspanziji govori podatak da su bili prisutni na dva poslednja EURO-a, a 2016. u Francuskoj su stigli i do osmine finala, gde je Belgija bila nepremostiva prepreka.

Pre toga ih na evropskim šampionatima nije bilo od 1972, kada su bili četvrti, a pamti se i bronza iz Španije 1964. godine.

Mađari su nedavno bili u fokusu zahvaljujući nastupu u "grupi smrti" A Lige nacija, gde su sve do poslednjeg kola bili prvi na tabeli ispred Engleske, Nemačke i Italije, koja ih je ipak u Budimpešti u završnoj rundi rastužila trijumfom od 2:0.

Pre ovoga, nisu bili uspešni u kvalifikacijama za Mundijal, kada su bili tek četvrti u grupi, iza Engleske, Poljske i Albanije. Inače, na Mundijalu nisu učestvovali od Meksika 1986. godine.

Selektor Mađarske je Italijan Marko Rosi, glavna zvezda je prvotimac Lajpciga Dominik Soboslai, tu su i njegovi saigrači Vili Orban i Peter Gulači, a ne treba zaboraviti ni Atilu Salaija iz Fenera, kao ni momka iz Vrbasa, koji je nedavno debitovao, Miloša Kerkeza.

Mađare smo u martu ove godine savladali u prijateljskom meču (1:0), ali smo pre toga, 2020, u okviru Lige nacija poraženi u Beogradu (0:1), te remizirali (1:1) u Budimpešti.

Crna Gora

Profimedia/Alex Nicodim/SIPA
Od osamostaljenja, Crnogorci nikada nisu zaigrali na velikom takmičenju, a najbliži su bili EURO-u 2012. godine, kada su u baražu ispali od Češke.

Nakon toga su bili daleko čak i od plej-ofa, a u poslednjem pokušaju da se plasiraju na kontinentalnu smotru 2020, bili su poslednji u grupi.

Ipak, u međuvremenu, ostvarili su napredak, što pokazuje i treći šešir, ali i nastup u B Ligi nacija.

Poslednji put Srbija i Crna Gora su se sastali 2018. upravo u ovom takmičenju, kada su "orlovi" odneli dve pobede (2:1, 2:0).

"Dobili smo veoma zahtevnu grupu. Srbija i Mađarska u poslednje vreme prikazuju izvanredne partije. Pokazatelj toga je učešće Srbije na Mundijalu. To je ekipa koja je izuzetno homogena. Piksi Stojković je na najbolji mogući način uklopio ekipu, vidi se kakve rezultate postižu. Mađarska iz godine u godinu napreduje i postiže izvanredne rezultate", rekao je selektor Crne Gore Miodrag Radulović.

Čini se da je i sa trećim šeširom Srbija odlično prošla na žrebu, pošto su među potencijalnim rivalima bili Ukrajina, Island, Norveška, Republika Irska, Švedska, Rumunija...

Prva zvezda crnogorske reprezentacije je štoper Atletika Stefan Savić, a na ceni su još i Adam Marušić iz Lacija, Uroš Đurđević iz Hihona.

Kapiten je Stevan Jovetić, koji ove sezone u Herti ne dobija puno prilike da igra.

Bugarska

Pedja Milosavljevic/Starsport
Slična priča kao i sa dva prethodna izvučena rivala. Bugarska je protivnik po meri iz četvrtog šešira, iz kog su vrebali između ostalih Grčka i Turska.

Na kormile ove reprezentacije nedavno je seo Mladen Krstajić, bivši selektor Srbije, i ostvario dva trijumfa u Ligi nacija, međutim, bilo je kasno da se bilo šta popravi na tabeli, te je ovaj tim ostao u C diviziji.

Na šampionatu Evrope nije ih bilo od Portugala 2004, a pre toga igrali su još samo 1996. godine u Engleskoj.

Poslednji nastup na Mundijalu im je bio u Francuskoj 1998, a najveći uspeh četiri godine ranije u Americi, kada su osvojili četvrto mesto prevođeni Hristom Stoičkovim.

U velikom su padu, pre dve godine su na čak stigli do B Lige nacija, ali su se vratili u zonu ispod ekspresno, što je njihova realnost u ovom trenutku.

"Mađari su nosioci grupe, igraju dobar fudbal. Srbija je pomeni favorit broj jedan. Nema laskanja, to je tako, zaista ima dobru ekipu. Crna Gora je uvek neugodna, a imamo i Litvaniju koja uvek može da pomrsi svima konce. Za nas, Bugare, koji smo formirali mladu ekipu ovo će sigurno biti veliki izazov", rekao je Mladen Krstajić.

Prema podacija "Transfermarkta", bugarski tim vredi samo 19 miliona evra. Primera radi, srpski igrači vrede više od 300 miliona evra. Naravno, ne igra novac, ali ovo je svakako bitan pokazatelj snage jedne i druge selekcije.

Srbija i Bugarska su snage odmeravali samo u prijateljskim utakmicama 2008, odnosno 2010. godine, a naša reprezentacija je u oba navrata slavila (6:1, 1:0).

Litvanija

Starsport/Alfredas Pliadis/Xinhua
Naša grupa ima pet reprezentacija, a iz (pret)poslednjeg šešira "zapali" su nam Litvanci. Moglo je i lakše (Gibraltar, Moldavija, Malta), a moglo je i teže (Slovačka, Kipar, S. Irska).

Ova selekcija pripada redu timova koji nikada nisu bili ni blizu velike smotre, a koliki su autsajder govori podatak da su u prethodna tri kvalifikaciona ciklusa ostvarili tek jednu pobedu.

Zapravo, najbolji su bili u kvalifikacijama za Mundijal u Nemačkoj 2010, kada su i Srbiju uspeli da savladaju na svom terenu (2:1).

U istom ciklusu, savladali smo ih u Beogradu (3:0), a potom dva puta u Ligi nacija 2018. (1:0, 4:1), te kvalifikacijama za EURO 2020 (4:1, 2:1).

Srbija će upravo protiv Litvanije 24. marta započeti kvalifikacije i to će biti prava prilika da se jednom dominantnom partijom svima ulije strah u kosti pred nastavak borbe za EURO u Nemačkoj.

Zaista, kada se pogleda, sve nam ide na ruku, kako žreb, tako i raspored mečeva, pa čak i određena doza rasterećenosti zbog činjenice da smo preko Lige nacija osigurali baraž za EURO, u slučaju neuspeha u kvalifikacijama, na šta u ovom trenutku niko i ne pomišlja.

To je upravo prokomentarisao i selektor Stojković, dok je iznosio prve impresije o žrebu.

"Kakav baraž? Ne razmišljam o baražu, naš cilj je da idemo u Nemačku. Ne razmišljamo o trećem mestu, već želimo da Srbija bude na Evropskom prvenstvu posle 24 godine. Sve respektujemo, ali najviše nas same. Dobro je sve ovo. Ono što je sada najvažnije jesu Doha, Katar i Svetsko prvenstvo. Hoćemo i možemo da se plasiramo ne EURO. Da li ćemo otići na Evropsko prvenstvo - otići ćemo i to je to", jasan je bio Stojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: