Svrgnut sa trona

Uprkos padu sa vrha, Danila Medvedeva to nije previše potreslo.

Izvor: Milan Tomiæ

Subota, 24.09.2022.

09:00

Svrgnut sa trona
Profimedia/Andrew Schwartz

Proveo je na prvom mestu ATP liste 13 nedelja, sve do početka ove sedmice, kada ga je na toj poziciji zamenio Karlos Alkaras.

Momak iz Mursije je u Njujorku osvojio svoju prvu Grend slem titulu, US open, turnir, koji je upravo Rus branio – bezuspešno.

Njega je u osmini finala, drugi put u vrlo kratkom roku, nadigrao Nik Kirjos, Australijanac od koga se mnogo očekivalo, ali i koji je isto tako razočarao, porazom već u narednoj fazi i to od Karena Hačanova.

"Iskreno, nije me mnogo potreslo što sam izgubio prvo mesto. Rangiranje je posledica vaših rezultata i ako uzmemo na primer američku turneju, nisam uzeo dovoljno bodova da bih ostao broj jedan, pa čak ni drugi ni treći. Kasper, Karlos, Rafa, koji je osvojio dva Grend slema ove sezone, uzeli mnogo više bodova. Dakle, ovo je logično", rekao je Medvedev.

U pravu je Danil, ovo je sve posledica toga što nije osvojio dovoljan broj bodova da bi ostao na vrhu ATP karavana.

Ali, šta je uzrok? Igra, problem fizičke ili, pak, mentalne prirode? Možda politika, koja se ovog leta uplela i u tenis...
EPA-EFE/JOEL CARRETT
Čini se da je po zlu krenulo sve od finala Australijan opena na početku sezone, kada je Medvedev propustio neverovatnu priliku za novi Grend slem, drugi uzastopni.

Imao je 2-0 u setovima, tri brejk šanse da potpuno slomi "Bika sa Majorke". Umesto toga, dva sata kasnije, Rafa je bio taj, koji je u rukama držao svoj 21. Grend slem trofej.

"Nisam siguran da ću igrati kada budem imao 30 godina. Opet ću reći, kada dečak u meni ode biće teško da igram tenis, tako da ne znam još koliko ću igrati", kazao je vidno utučeni Medvedev.

Do tog trenutka, Danil je imao kontinuitet dobrih igara i rezultata, bio u seriji od 14 pobeda zaredom.

Prošlu sezonu, podsetimo, Medvedev je završio titulom na US openu, trofejom u Dejvis kupu, a stigao je da igra i finala Pariza i Završnog mastersa.

Nakon kolapsa protiv Nadala, uzeo je mesec dana pauze, a potom otišao u Akapulko, gde ga je u polufinalu zaustavio niko drugi do Rafa.

Usledili su Mastersi u Indijan Velsu, gde je ispao u drugom kolu od Gaela Monfisa, te Majamiju, gde je bio malo bolji, ali nedovoljno da se prođe Hubert Hurkač u četvrtfinalu.
EPA-EFE/Sander Koning
Rat u Ukrajini i sve posledice koje su morali da trpe ruski i beloruski igrači, svakako nije bilo nešto što je u tom trenutku bilo od koristi Medvedevu.

Najave da će im učešće na Vimbldonu biti zabranjeno stigle su nešto pre loših vesti, koje je Danil saopštio.

"Poslednjih meseci igrao sam sa malom kilom. Posle konsultacija sa timom, odlučio sam da odem na mali zahvat kako bih rešio taj problem. Verovatno ću biti van terena mesec do dva, i naporno ću raditi kako bih se uskoro vratio na teren. Hvala na podršci", poručio je tad Medvedev.

I dok su jedni u tome tražili razlog nešto slabijih igara Medvedeva, drugi su govorili da je Medvedev ovom pauzom jednostavno hteo da se skloni od tema rata, Vimbldona, Rusije...

Što se tiče tenisa, ovo je značilo da će Medvedev propustiti celu sezonu na šljaci, najmanje omiljenoj podlozi.

Fascinantno je koliko Medvedev ne veliku da igra na zemlji, a to pokazuju i rezultati. Najveći uspeh mu je polufinale Monte Karla 2019, dok u Madridu i Rimu nikada nije prošao dalje od trećeg, odnosno drugog kola.

Do prošle godine na Rolan Garosu nikada nije pobedio. Te 2021. stigao je do četvrtfinala, dok je ove stao korak ranije – Marin Čilić ga je naprosto deklasirao posle manje od dva časa igre.
EPA-EFE/JASON SZENES
Onda je došla sezona na travi, gde se turniri igraju manje-više samo u Engleskoj, u koju mu je ulaz, kao i svim zemljacima, zabranjen.

Prijavio se za Hertogenboš i relativno rutinski obezbedio finale, u kojem je Tim van Rajthoven, momak koji do ovog turnira nije znao za ATP pobedu, napravio senzaciju i za samo sat vremana razbio Rusa.

Medvedev je gospodski prihvatio taj poraz, stigao je i da se našali, ali nedelju dana kasnije, u Haleu, to nije bio slučaj.

Rus je pokazao svoju tamnu stranu u duelu protiv Huberta Hurkača, koji je izgubio. Ono što je skrenulo pažnju bilo je Danilovo ponašanje, psovanje svog trenera Žila Servare, koji to nije želeo da trpi, pokupio se samo i otišao.

Taj deo svog karaktera, koji sa vremena na vreme ispliva na površinu, Medvedev je na isti način pokazao i prošle godine u Melburnu protiv Krajinovića, kada je francuski trener, takođe, bio meta.

Pre duge pauze, Danil je odigrao i turnir na Majorki, gde je u četvrtfinalu domaći igrač Roberto Bautista Agut bio prejak.

I onda je došao najčudniji Vimbldon u istoriji. Titulu je osvojio Novak Đoković, koji za to nije dobio niti jedan bod, ali je izgubio svih 2.000 osvojenih 2021. godine.
EPA-EFE/JASON SZENES
Uprkos svemu, Medvedev je smatrao kako je prvo mesto apsolutno zaslužio.

"Srećan sam što sam ponovo broj jedan. Verujem da sam to zaslužio. ATP rang lista obuhvata 52 nedelje, a ne samo jednu. Inače bismo stalno imali nove brojeve jedan", rekao je Medvedev.

Iako je podigrao trofej u Los Kabosu, jedini za sada u ovoj sezoni, američka turneja nije bila uspešna za Medvedeva.

Kao što je poznato, Kirjos ga je pored US opena izbacio i iz Montreala, dok je u Sinsinatiju, u polufinalu, nepremostiva prepreka za Rusa bio Stefanos Cicipas.

"Neću da plačem. Moraću da budem bolji ako želim da se ponovo nađem na prvom mestu u budućnosti", rekao je Medvedev.

U bliskoj – nemoguće. Ali, šta može Medvedev da učini pa da ova sezona makar malo izgleda prihvatljivo?

Značajni bodovi su u igri u Bersiju i Torinu, dok će pre toga, tokom oktobra biti i turniri iz serije 250 i 500.

"Igranje u dvorani je drugačije. Nema Grend slemova pred vama i to je jedini put da igrate turnire a da Slema nema. Sledeće godine, Australijan open će doći veoma brzo, zato je važno steći samopouzdanje na kraju ove sezone. Sa ovim turnirima na kojima ću da igram, mogu da uzmem čak 3.750 bodova. Naravno, to će biti gotovo nemoguće dostići, ali 2.500, 3.000, zašto da ne? Bilo bi lepo da se godina završi na taj način", rekao je Medvedev.

Ako podbaci i na svojoj omiljenoj podlozi, razloga za brigu će biti mnogo, a sličnosti sa pričom i padom Dominika Tima, koji se posle prve Grend slem titule "raspao", mnogo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: