Najlepša bajka koja je šokirala svet

Šampioni su retka sorta, zbog toga ih toliko i cenimo.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Subota, 08.01.2022.

09:30

Najlepša bajka koja je šokirala svet
EPA/FRANCK ROBICHON

Novogodišnji paketić jednostavno ne može da prođe bez onih lepih priča koje vam uvek nekako vrate veru u sport, veru u ljude, shvatite da se lepe stvari i dalje dešavaju.

Mnogi će se tako prisetiti šampionske titule Detroit Pistonsa ili možda vremenski bliže, one koju je osvojio Lester...

Naša današnja tema će biti Formula 1 i najveće iznenađenje ikada u najpopularnijem trkačkom događaju na svetu – Bron GP i šampionska titula 2009. godine koju je doneo Dženson Baton. Setimo se samo da je 2008. godine svetska finansijska kriza imala veliki uticaj na Formulu 1, tako što je "obogaljila" mnoge industrije i ostavila manju količinu novca za "najbrži putujući cirkus".

Povrh svega toga, usledile su promene pravila aerodinamike, KERS sistem, slik gume (pneumatici izuzetno glatke površine koji se koriste isključivo za trke) kao i podešavanje prednjeg krila za dobijanje više tzv čistog vazduha.

Prednja krila su dobila suženje na krajevima, dok su zadnja krila bila spuštena i nešto šira nego ranije, uz šta je došao jedan interesantan patent o kome će uskoro biti i malo više reči.

Prvo ćemo se dotaći Honde, japanskog proizvođača motora koji je bio pogođen finansijskom krizom i zbog manjka finansija su morali da se povuku iz Formule 1, a ekipu je kupio Ros Bron i kao vozače postavio Džensona Batona i Rubensa Barikela.

Mesecima se nije znalo da li će Bron GP opstati, da li će vozači imati mesto u Formuli 1, a i veliki broj menadžera, mehaničara i inženjera je sa velikim nestrpljenjem čekalo da vidi ima li posao ili će ga tražiti na drugom mestu.

Tek u martu 2009. godine zvanično dobijamo Bron GP. Njihovi prethodnici su 2007. godine osvojili 6 bodova, a 2008. godine 14 bodova. Ros Bron je pre Honde (naravno i Bron GP čiji je vlasnik) radio za Beneton i Ferari i imao udela u osam osvojenih titula konstruktora u Formuli 1, pa je deo javnosti sa pravom imao visoka očekivanja.

Ros je bio vrlo nestrpljiv i tim je aerodinamički delovao fenomenalno, ali je Hondin odlazak ostavio tim bez motora, pa se ekipa Brona okrenula Mercedesu koji nije previše razvijao KERS sistem, dok je recimo Honda bila prvi tim koji je prilično duboko radio na tom sistemu gore objašnjenom.

Sada dolazimo do zanimljivog dela, jer je na zimskom testiranju Bron GP bio glavna tema. Motor je pao u drugi plan zbog velikih problema i aerodinamika je postala glavna stavka, a deo koji je bio inovativan je poznat kao "dabl difjuzer".

Osim Brona, ovo su imali Vilijams i Tojota i ostalih sedam timova žustro se pobunilo povodom tog inovativnog zadnjeg dela bolida koji znatno povećava potisnu silu i pomaže na brzini. Sve ovo je implementirano pred prvu trku u sezoni – Albert Park u Melburnu, Australiji.

Na svim treninzima su Baton i Barikelo prosto dominirali, a kada su došle kvalifikacije u subotu tada smo videli snagu i prvo mesto Džensona Batona, a iza njega Rubensa Barikela, dok je na trećoj poziciji bio Sebastijan Fetel.

Bron GP je zapravo brutalan tim i naznake smo videli u prvoj trci, ali je Rubens Barikelo imao veoma loš start, ali je na kraju ipak završio kao drugi, dok je pobedu odneo niko drugi do Dženson Baton.

Bron je tako na svojoj prvoj trci ikada u Formuli 1 odneo ni manje ni više nego duplu pobedu, ali je to u tom momentu bila druga trka u istoriji Formule 1 koja je završena pod vozilom bezbednosti. Veliki incident koji je obeležio trku bio je sudar Roberta Kubice i Sebastijana Fetela, a da stvar bude još gora, Red Bulov drugi vozač Mark Veber bio je jedini na stazi koga su vodeći obišli za čitav krug.

Veber je bio u problemima nakon sudara sa Barikelom u prvom krugu, kada je Rubens sa druge pozicije pao na devetu.

Drugi incident, možda i glavni na trci, doneli su nam Jarno Truli u Tojoti i Luis Hamilton u Meklarenu. Truli je optužen da je obišao Hamiltona tokom vozila bezbednosti, kada je obilaženje zabranjeno.

Delovi Fetelovog i Kubicinog bolida su i dalje bili na stazi, bilo je opasno da se vozi i Truli je kažnjen sa 25 sekundi zbog toga. FIA je imala dublju istragu i Truli je potom vraćen na mesto koje je osvojio tokom trke – treće.

To je značilo diskvalifikaciju za Luisa Hamiltona jer mu je Meklaren naredio da propusti Trulija i time je Hamilton svesno obmanio redare što nije moglo da prođe nekažnjeno.
EPA/ROLAND WEIHRAUCH
Trka broj dva nas je odvela u Maleziju, gde su u Tojoti bili nepogrešivi što se tiče meteorologije i ubrzo su prešli na gume za promenljive uslove baš kao i Truli i Glok, a u 19. krugu se kiša pojačala da bi u 33. krugu bila i zvanično prekinuta.

Baton je u momentu zaustavljanja bio prvi i odneo je trijumf, a po peti put u istoriji Formule 1 su vozači dobili po polovinu bodova jer se nije vozila čitava trka, a Britanac je sa 15 bodova iz prve dve trke bio lider u šampionatu.

Šampionat se potom seli u Kinu, gde je Bron po prvi put bio van Top 3 u kvalifikacijama, a trka je zbog velike kiše počela pod vozilom bezbednosti, a zbog loših uslova smo videli mnogo incidenata i grešaka, pa je Baton uspeo da se nađe na podijumu iza Sebastijana Fetela i Marka Vebera.

Baton sada ima 21 bod, Barikelo 15, a Fetel je treći sa 10 bodova, dok u trci konstruktora Bron GP vodi sa 36 bodova, a drugi je Red Bul sa 19.5 dok je Tojota treća sa 18.5 Četvrta trka u sezoni vozila se u Bahreinu gde je Tojota ponovo bila dominantna u kvalifikacijama i zauzela prva dva mesta, ali su zbog loše strategije odlaska u boks pali i Bron GP to koristi na najbolji način.

Dženson Baton se opet progurao kroz saobraćaj i završio kao prvi i to ispred Fetela u Red Bul Renou i Jarna Trulija u Tojoti, a kao što možete da vidite Ferarija i Meklarena nema "ni na mapi".

Bron sa 50 bodova ubedljivo vodi ispred Red Bula sa 27.5 bodova i Tojote sa bodom manje.

Kada se karavan preselio u Evropu mnogi su bili nestrpljivi da vide Ferari i ostale timove kako smanjuju razliku za Bronom, ali to nije moglo da se dogodi.

Svako unapređenje bolida su inženjeri novooformljenog tima već imali, a Red Bul je dobio dabl difjuzer i malo uzdrmao Batona, koji je ipak pobedio u Monaku i pokazao da ima štofa za šampionsku sezonu.

Ovo je bio treći najbolji start ikada sa pet pobeda na prvih šest trka i tako stao rame uz rame sa Mihaelom Šumaherom u Benetonu i Najdželom Menselom u Vilijamsu.

I sve sa jednim motorom...
EPA/JENS BUETTNER
Posle Monaka, trka je vožena u Turskoj gde je Fetel u Red Bul Renou dominirao tokom treninga i kvalifikacija i zauzeo pol poziciju ispred Batona i Barikela dok je četvrti bio Mark Veber.

Zaboravio sam da dodam da je Kimi Raikonen bio na podijumu u Monaku i ove kvalifikacije završio na šestom mestu...

Tokom nedeljne trke, Barikelo je opet imao problema na startu, a greši i Fetel što Baton iskusno koristi i seda na prvu poziciju pa je do kraja trke ostao ispred Vebera i Fetela.

Baton je na ovaj način postao peti vozač u istoriji Formule 1 koji je pobedio na prvih šest od sedam trka i svi pre njega su uspeli da postanu i svetski šampioni te sezone, pa Dženson nije smeo da ih izneveri.

Titulu je branio Luis Hamilton, a koliko je Meklaren bio loš tada, dovoljno govori podatak da ga je Baton obišao za čitav krug... Silverston. FIA, F1 Menadžment i FOTA (Asocijacija timova Formule 1) imali su žustre rasprave povodom pravilnika za naredne sezone i uvođenja ograničenja budžeta (salary cap) koji bi trebalo da stupi na snagu od 2010. godine.

Maks Mozli, prvi čovek FIA, bio je ubeđen da će doći do dogovora vrlo brzo, dok se potajno govorilo o bojkotu i prekidu naredne sezone.

Što se tiče same trke VN Velike Britanije u Silverstonu, Red Bulu je prijao dabl difjuzer i Fetel je opet dominirao u kvalifikacijama što mu je donelo novu pol poziciju ispred Rubensa Barikela i Marka Vebera.

Baton je vozio nešto lošije i završio kvalifikacije na poziciji broj 6. Fetel je pobedio u nedelju, a Veber po treći put ove sezone osvaja drugo mesto i ostavlja Barikela na trećem mestu dok je Baton ostao šesti.

Ovo je bila njegova najlošija trka, a da propast za Britance bude veća postarao se Meklaren Luisa Hamiltona jer je opet kasnio za čitav krug...

Bron je imao 105 bodova, a Red Bul 74.5 na drugom mestu i već se uveliko govorilo o najlepšoj sportskoj bajci i šampionskoj tituli u debitantskoj sezoni. U Nemačkoj je Red Bul pokazao dominaciju i Mark Veber osvaja pol poziciju, a sutradan trku završava na prvom mestu i to je bila njegova prva pobeda u karijeri.

Opet dupla pobeda Red Bula, Fetel trk završava na drugom mestu, a treći je bio Felipe Masa u Ferariju. Bron GP je po prvi put u sezoni trku završio bez predstavnika na podijumu jer je Baton bio peti, a Barikelo šesti.

Razlika se smanjila. Bron je imao 112 bodova, a Red Bul 92.5, dok je Baton i dalje vodio u šampionatu sveta ispred Fetela i Vebera, a četvrti je bio Rubens Barikelo. Mađarska i Hungaroring nećemo pamtiti po dobrom. Felipe Masa je bri maksimalnoj brzini imao veliki incident kada ga je tvrdi predmet pogodio u glavu i onesvestio.

On je bez svesti potpuno nagazio na gas i zakucao se u zaštitnu ogradu, pa srećom nije ozbiljnije povređen.

Istraga je pokazala da je to bio deo amortizera prednjeg točka Rubensa Barikela i da se on otkačio i na njega je ogromnom brzinom naleteo Masa...

Masa nije mogao da nastavi takmičenje pa su se svi vozači od desetog mesta pa na dole pomerili za po jednu poziciju, a sa prvog mesta je u nedeljnoj trci krenuo Fernando Alonso ispred Fetela i Vebera dok je osmi bio Baton, a Barikelo tek 13.

Hamilton je trku počeo sa četvrtog mesta i po prvi put ove sezone došao do pobede ispred Kimija Raikonena i Marka Vebera, a Alonso je zbog problema sa pumpom za gorivo trku završio pre vremena.

Nakon ove trke, Baton je ostao lider sa 72 boda, drugi je bio Barikelo sa 54, 51.5 je imao Veber, 47 Fetel i 29 Niko Rozberg, dok je u timskoj konkurenciji sa 114 bodova prednjačio Bron, a na 98 se primakao Red Bul. Trka broj 11 se vozila u Valensiji, čuvena VN Evrope gde je u prvi plan iskočio Meklaren i osvojio prva dva mesta na gridu, pošto je pol pozicija pripala Hamiltonu, a drugo mesto Kovaleinenu.

Treći je bio Barikelo, četvrti Fetel, peti Baton, a zanimljivo je da je Nelson Pike dobio otkaz u Renou i veliki spektakl zvani "Crashgate" će uskoro eskalirati, ali o svemu tome ćemo nekom drugom prilikom.

Što se same trke tiče, Batonovo peto mesto u kvalifikacijama je značilo jako tešku trku za njega, ali je Fetel imao veće probleme i povukao se zbog problema sa motorom, dok je Barikelo lako obišao Hamiltona tokom odlaska u boks i pobedio u Valensiji.

Meklaren je pogrešio tokom zamene pneumatika i pomogao Bronu da učvrsti poziciju broj 1 u trci konstruktora, a nakon ovoga se evropska turneja prvo seli u Moncu pa u Belgiju.

Na stazi Spa smo videli velike incidente i rano odustajanje Džensona Batona i Luisa Hamiltona, Barikelo je izgubio tri pozicije, a Đankarlo Fizikela koji trku počinje sa pol pozicije u Fors Indiji završava drugi, dok Kimi Raikonen odnosi prvu pobedu u sezoni. Monca, kraljica trkališta, pokazala nam je povratak Bron GP–a na velika vrata i posle osrednjih kvalifikacija tokom kojih su izborili startna mesta 5 i 6, vidimo fenomenalnu vožnju i pobedu Rubensa Barikela ispred timskog kolege Džensona Batona.

Ovo je bila četvrta dupla pobeda Brona u sezoni uz jedno stajanje, dok je Meklaren imao dva, a Hamilton je pritom i izleteo sa staze i matematički ispao iz trke za šampionsku titulu baš kao i Kimi Raikonen.

Tako smo 13. septembra 2009. godine već znali da dobijamo novog šampiona, a trka će ostati upamćena i kao poslednja pobeda u karijeri sjajnog Rubensa Barikela. Singapur je sledeća stanica šampionata Formule 1 gde po prvi put u sezoni nismo videli ni Bron ni Red Bul na pobedničkom postolju.

Trka je počela sa Hamiltonom Fetelom i Rozbergom na čelu, da bi Hamilton pol poziciju pretvorio u pobedu, a na podijumu su mu se pridružili Timo Glok u Tojoti odnosno Fernando Alonso u Renou.

Flavio Brijatore i "Crashgate" su bili "glasna tema" u Singapuru zbog velikog skandala koji se dogodio godinu dana ranije kada je naređeno Nelsonu Pikeu da se zakcua u zid i završi trku kako bi Fernando Alonso profitirao.

Spomenuo sam da je Pike dobio otkaz, a zamenio ga je Roman Grožan i ukoliko želite da čujete više o tom skandalu, javite mi u komentarima i uskoro će biti više reči o tome.

Da se vratimo na temu, u ovom momentu su samo tri vozača mogla do šampionske titule: Dženson Baton, Rubens Barikelo i Sebastijan Fetel.
EPA/ROBERT GHEMENT
Japanska staza Suzuka je jedna od popularnijih u šampionatu Formule 1 i sada se svelo samo na to ko će manje da greši do kraja sezone.

Fetel nije hteo da ode tiho i zauzeo je pol poziciju, a Mark Veber je zamenio šasiju i startovao iz pit-lejna. Tojotin Jarno Truli je kvalifikacije završio kao drugi, dok je treći bio Luis Hamilton.

Barikelo je osvojio peto startno mesto i trku završio na sedmom, a Dženson Baton sedmo i trku završava kao osmi, dok je Fetel pobedom krunisao sjajnu vožnju u petak i subotu ispred Trulija i Hamiltona.

Veber je baksuzno išao tri puta u boks tokom prva četiri kruga. Nakon ove trke, Baton je imao 14 bodova više od Barikela i 16 više od Fetela i apsolutno ništa nije bilo poznato, a do kraja smo imali još dve trke – Brazil i Abu Dabi. Brazil. Interlagos. Sao Paulo.

Zamislite samo da je Barikelo uspeo na domaćoj stazi da odnese pobedu i zakorači ka šampionskoj tituli, kako bi ova već sada filmska priča dobila interesantan obrt, ali da skratimo muke nije mu uspelo.

Fetelu je bila neophodna pobeda kako bi opstao u šampionskoj trci, a jedini drugi scenario koji mu je odgovarao bilo je mesto broj dva.

U kvalifikacijama smo imali haos i po prvi put u istoriji smo videli da svaki tim ima po jednog vozača u poslednjoj kvalifikacionoj rundi, a Rubens Barikelo osvaja pol poziciju na domaćoj stazi i drama nije mogla da bude veća pošto je Baton bio 14. i Fetel 16. Bron je išao ka konstruktorskoj tituli, a Barikelo ka pobedi i vrlo verovatno tituli svetskog šampiona, ali...

U prvom krugu je Adrijan Zutil izgubio kontrolu, baš kao i Jarno Truli i zakucali su se jedan u drugog pa ni jedan ni drugi nisu završili trku i sejfti kar je izašao na stazu, a kolateralna šteta je bio Fernando Alonso koga je pokupio Zutil i završio mu trku.

Ovaj incident je odgovarao Batonu i Fetelu i pomogao im da se dodatno približe vodećoj grupi, a Fetel je čak udario Kovaleinena i vozač Meklarena je zbog oštećenog pneumatika morao u boks.

Kada je otišao u boks, Kovaleinena su pustili da krene dok mu je crevno za dotok goriva i dalje bilo prikačeno, na njegovu nesreću, Raikonen se našao iza njega i kako se gorivo prosulo po njemu nakon što je crevo pokidano, na trenutak se zapalio. Bron je odlučio da ode na zamenu guma samo jednom i to je Barikela koštalo brzine, pa je ostao bez trijumfa, dok je pobeda pripala Marku Veberu ispred Roberta Kubice u Zauberu i Luisa Hamiltona u Meklarenu.

Barikelo je ostao bez trijumfa, ali i bez podijuma i umalo i bez bodova jer je trku završio kao osmi, a njegov timski kolega Dženson Baton kao peti, iza Sebastijana Fetela i to je značilo samo jedno – Dženson Baton je šampion sveta!

Najlepša sportska bajka je dobila srećan kraj i neočekivano smo videli Bron GP kao šampioona u konstruktorima i Džensona Batona kao trkačkog šampiona sveta u Formuli 1!
EPA/FELIX HEYDER
Fetel je morao da odbrani drugo mesto u šampionatu F1, pošto je pred trku u Abu Dabiju imao samo dva boda više od Rubensa Barikela.

Hamilton je u Abu Dabiju pokazao dominaciju i vodio na svim treninzima i usput obezbedio pol poziciju u subotnjim kvalifikacijama ispred dva Red Bula – Fetela i Vebera, dok je Barikelo bio 4. a Baton 5.

Trka je bila čista sa malo incidenata, a beležimo ovu sjajnu bitku Batona i Vebera, dok je Hamilton zbog problema sa zadnjim kočnicama morao da povuče svoj bolid i sezonu završio kako je i počeo – neslavno.

Fetel je imao 17 sekundi prednosti u odnosu na Vebera i zavšrio sezonu kao drugi, dok je Barikelo završio kao peti i seoznu završava iza Fetela, odnosno na mestu broj 3. Samo deset meseci nakon što je Ros Bron kupio tim Formule 1, morao je da proda isti jer finansijski nije mogao da iznese još jednu sezonu iako je njegov tim bio šampion sveta u obe konkurencije – vozačkoj i konstruktorskoj.

Ros Bron je Mercedesu prodao tim koji je kupio za 1 funtu i od njega načinio svetskog šampiona, ali je ostao u ekipi kao tehnički direktor. Uspeo je svog starog prijatelja Mihaela Šumahera da dovede u tim i da privoli Nika Rozberga, ispostaviće se budućeg svetskog šampiona.

Pod Rosovim vođstvom su imali 3 pol pozicije i 3 pobede, a onda je 2013. godine napustio ekipu Mercedesa i umesto Rosa Brona na mesto direktora dolazi Toto Volf.

Nakon ovoga dolazi još nekoliko teorija zavere, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Ovo je bila bajka o svetu automoto sporta, bajka koja će se dugo prepričavati i glavni akteri su ljudi koji su mimo svih očekivanja i poteškoća postali šampioni sveta.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: