Vreme je da pričamo o Karmelu Entoniju

"Melo" se vraća na velika vrata.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Petak, 05.11.2021.

09:30

Vreme je da pričamo o Karmelu Entoniju
Foto: Tanjug/AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Karmelo Entoni je jedan od najboljih skorera današnjice i čovek koji je toliko efikasan da se nalazi na listi deset najboljih strelaca NBA lige svih vremena – 27.502 poena na 1.199 utakmica je dovoljno za poziciju 9 na večnoj listi.

U noći iza nas, Karmelo Entoni je ubacio 21 poen uz 6 uhvaćenih skokova i po dve asistencije i ukradene lopte uz 5 pogođenih trojki iz 10 pokušaja, ali su Lejkersi poraženi od Oklahome sa 107:104.

Setimo se samo 2019. godine i situacije kada ga niko nije želeo, kada smo se pitali "Ko je ubio Karmela Entonija", kada je umesto dela slagalice šampionskog tima bio otpušten iz Hjuston Roketsa i ni na vidiku nije bilo novog tima.

Sve dok ga nisu uzeli Portland Trejlblejzersi i Melo tamo pokazao da i te kako ima šta da kaže u ovoj ligi, a raširenih ruku ga dočekali Dejm Lilard i Si Džej Mekalum.

"Desilo se šta se desilo i to je sada iza nas. Iz čitave priče izlazim pametniji i sve se dogodilo u trenutku kada stvari gledam iz drugačijeg ugla, kada sam zreliji i iskusniji", govorio je Karmelo u novembru 2019. godine.
Uzeo je broj "00" i ta odluka da uzme duplu nulu uglavnom je prošla neopaženo, dok Alen Ajverson u podkastu "All The Smoke".

"Ne sviđa mi se to, zna se šta je taj broj značio kada smo bili deca. To su nosile neznalice, loši igrači nije to za igrača kao što je Karmelo Entoni", iskreno je tada rekao Ajverson.

Ipak, Melo je bio vredan. Čutao, radio i gledao svoja posla pa je prvu sezonu u Oregonu završio sa 15,4 opena u proseku na 43% iz igre i 38,5% za tri poena, a igrao je oko 30 minuta u proseku da bi godinu dana kasnije imao slične brojke.

Sve se to dopalo Lebronu Džejmsu i Los Anđeles Lejkersima, pa su prvo počela koketiranja, a onda i zapravo dolazak Karmela Entonija u Lejkerse:

"Bio je to stvaran poziv, ne zaj*****m se. Nisam to ni očekivao, jer smo pre mnogo godina pričali o tome da jednom igramo zajedno. Lebron je moj brat, znam ga otkako smo imali 15, 16 godina. Pozvao me i rekao mi da sam mu poterban i odgovorio sam da ne treba ništa više da kaže i da smo se dogovorili. Na ovo mi je Lebron rekao da moram da popričam sa generalnim menadžerom, a rekao sam mu 'Crnjo, ti si generalni menadžer'. Sada je pravo vreme, on je to osetio i ja sam to osetio", rekao je Karmelo Entoni.

Osetili su to oni i bili u pravu. Karmelov dolazak u Lejkerse je pun pogodak kako trenutno stvari stoje, a pogledajte samo kako je Melo odigrao protiv Hjustona, tima koji ga se olako odrekao: Karmelo Entoni je još jednom pokazao da ne treba sumnjati u košarkaške veličine poput njega, još otkako je otišao iz Njujork Niksa nije igrao ovako dobro i u proseku ima 17 poena na čak 51% iz igre oko 3,4 trojke po utakmici.

Čini se da nekima nije previše bitno što je lopta drugačija... Lebron Džejms, Entoni Dejvis i Rasel Vestbruk su fantastični igrači, ali svoje poene uglavnom postižu unutar linije za tri poena i to je otvorilo mnogo prostora koji je Melo iskoristio.

"Uvek sam tražio način da se adaptiram, gde god da sam bio. Kada god uspem da pojednostavim košarku, sve bude lakše i za saigrače i za mene, pogotovo u ovom delu karijere. Nekada mi je to išlo od ruke, nekada nije, ali sada sam okružen istomišljenicima i dosta je lakše. Mentalno sam spreman na ve što može da nas zadesi i znam da će se sve ostalo samo rešiti. Igramo odličnu košarku i sve je jednostavno, ako si sam šutni, ako nisi dodaj loptu nekome možda on može. Što jednostavnije to bolje", rekao je Karmelo posle 23 poena koja je ubacio Hjustonu.

Da li treba da vas podsetim da Karmelo ima 37 godina? Ipak, to mu ne smeta da na početku sezone istakne kandidaturu za najboljeg šestog igrača godine, a čak se našalio da je sa 24 poena spasio Lebrona Džejmsa protiv Klivlend Kavalirsa. Osvrnućemo se sada na neke statističke podatke, poput ovog: Karmelo Entoni za 19 sezona NBA karijere ima prosek od 22.9 poena po utakmici i kako sam već rekao na samom početku teksta, 9. je na večnoj listi najboljih strelaca.

Pre dolaska u Lejkerse, a nakon odlaska iz Niksa, Melo je odigrao 215 utakmica i prosečno postizao 14.9 poena uz 41.6% šuta iz igre, odnosno 37.6% za tri poena.

Sada ima skoro 17 u proseku na 51% šuta iz igre po čemu spada među najbolje šutere lige, zajedno sa Erikom Gordonom i Setom Karijem i to mu je najbolja sezona što se procenata tiče još od 2007/08 kada je šutirao 49% iz igre.

Što se tiče pogođenih trojki, Melo je i tu u vrhu sa oko 3 po utakmici i verovali ili ne predvodi ligu po "catch and shoot" trojkama (trojke koje je pogodio na nečiju asistenciju, bez driblinga i kreiranja pozicije) i to najviše na asistencije Vestbruka i Lebrona.

Ubacio je 20 takvih trojki i iza sebe ostavio Stefa Karija, Badija Hilda i Džoa Herisa, a 40 od prvih 46 šuteva koje je uputio ka košu, Karmelo je bio poptuno sam kaže statistika sa NBA.com Efektivni šut (eFG%) Karmela Entonija je na neverovatnih 71.6% po čemu se nalazi na drugom mestu u čitavoj NBA ligi, odmah iza Stefa Karija i kako kaže napredna statistika, ovakve partije se graniče sa onim u dresu reprezentacije SAD na Olimpijskim igrama.

Čuveni "Usage rate" (broj napada tima koje igrač završi dok je na parketu) je Karmelu Entoniju na 19% što je drugi najniži učinak u njegovoj karijeri, a na 100 poseda prosečno daje 133 poena što mu je najbolji učinak u karijeri.

Ono što su Karmelu najviše zamerali u poslednjim sezonama Niksa, pa i kasnije u Oklahomi i Portlandu je veliki broj šuteva sa polu distance, a sada ih je sveo na minimum – tek 29% šuteva su tzv. duge dvojke i to je najmanje otkako je došao u NBA, dok su mu šutevi za 3 poena 54% opcija.

Kada već pričamo o tim pogođenim trojkama, Melo je iz ćoškova pogodio 6 od 8 šutnutih trojki, dok je na 47% uspešnosti sa centralne pozicije i sa 45 stepeni (zbirno levih i desnih). Kao što sam već rekao, niko nije profitirao od Lebrona i Vestbruka kao Karmelo Entoni i dosta toga ide na ruku treneru Frenku Vogelu koji je obećao Karmelu da će ga stavljati na klupu ako bude uzimao nerezonske šuteve i spava u odbrani.

Melo nije lenjivac, nikada nije ni bio, a i teško da ćete biti lenji i neoprezni kada ste odrasli na "krvavim" ulicama Baltimora i to baš u onom kraju u kom je snimana čuvena serija "Žica" (The Wire).

Melo se sjajno adaptirao na novi ofanzivni sistem Lejkersa, a i sam Vogel je govorio da će igračima biti potrebno malo vremena da se naviknu, što donekle i objašnjava slab start ekipe kojoj je prognozirana bitka za šampionski prsten.

Akcenat je na spejsingu i blokovima, pravovremenim dodavanjima i utrčavanjima što možete videti u akciji ispod, koja istini na volju, baš i nema mnogo veze sa Karmelom Entonijem. Setimo se samo da je Melo na prvih 15 sezona u Denveru i Njujorku u svakoj imao barem 20 poena u proseku, da je i te kako bio legitiman kandidat za rukija godine, nagradu koju je sa sobom poneo Lebron Džejms.

Setimo se i da je vrlo brzo ekipu odveo u plej-of i da dugo posle njega Nagetsi nisu mogli do finala Zapada, tačnije do dolaska Nikole Jokića koji eto, sudbonosno, takođe nosi dres sa brojem 15 koji je nekada pripadao Melu.

"Nisam očekivao da će igrati ovako dobru odbranu. Pogledajte samo koliko je angažovan i uz fenomenalne procente šuta mogu slobodno da kažem da je Karmelo jedan od glavnih razloga za naše pobede", rekao je Frenk Vogel.

Nije imun bio ni "magični čovek", živa legenda Los Anđeles Lejkersa, Medžik Džonson koji je za Karmela rekao da je uz Lebrona glavni igrač tima ove sezone. Vreme je da malo popričamo o Karmelu Entoniju i njegovom velikom povratku u Los Anđeles Lejkerse, gde šutira možda čak i najbolje otkako je došao u NBA ligu.

Naravno, čovek koji je dospeo na 9. mesto najboljih strelaca svih vremena ne može tek tako da zaboravi da šutira i da igra košarku, pa je mnogim ljubiteljima košarke drago što se vratio na ozbiljan nivo.

Meni lično će ova njegova partija zauvek ostati u sećanju, uz čuveni komentar Majka Brina "Beng".

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: