Kako vam zvuči tandem Nikola Jokić – Entoni Dejvis?

Nakon što je Entoni Dejvis otkrio nameru da napusti Nju Orleans Hornetse, među potencijalnim destinacijama se nije našao Denver.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Nedelja, 03.02.2019.

14:00

Kako vam zvuči tandem Nikola Jokić – Entoni Dejvis?
Foto: Getty Images

Međutim, Nagetsi imaju sredstva neophodna za ostvarenje toga. Američki analitičari analizirali su mogućnosti takvog scenarija.

Denver je retko destinacija koja je atraktivna za dolazak "superstar" igrača, istorijski nema mnogo uspeha i malo je tržište u odnosu na Los Anđeles, Njujork, Boston i slične gradove, pa ga najveća imena neretko izbegavaju kada traže tim za budućnost.

Međutim, vremena se menjaju pa su Nagetsi poslednjih godina postali nešto interesantnije tržište, toliko da su uspeli da dovedu dvojicu igrača sa Ol-star renomea Pola Milsapa i Ajzeu Tomasa. Na sve to ove sezone beleže fantastične rezultate, vode bitku sa šampionom Golden Stejt Voriorsima za prvo mesto na Zapadu.

Što je najvažnije, Denver ima izuzetno talentovano jezgro koje predvodi jedan od najboljih centara lige Nikola Jokić, koji je izabrao ambiciozni projekat Nagetsa umesto sjaja velikih gradova.

Denver raspolaže sa kvalitetnim igračima kojima bi mogao da zadovolji veliki apetit Pelikansa u potencijalnom trejdu.

Međutim, za Nagetse je od ključne važnosti da se osiguraju da budu sposobni da potpišu nove ugovore sa talentovanom generacijom kada isteknu 2020.

Da li je Denver realna opcija?

Foto: Getty images
Bez obzira na renome tima, nije nemoguće očekivati da Dejvis izabere Denver pre Los Anđelesa ili Njujorka.

Razlog su aktuelni trendovi u NBA i činjenica da će liga izgledati značajno drugačije za 18 meseci.

Lebron Džejms će biti u 35. godini i teško je očekivati da zadrži aktuelni nivo igre u trenutku kada Dejvis bude mogao da potpiše višegodišnji ugovor.

U međuvremenu, "Jezeraši" će sigurno pokušati da dovedu neku veliku zvezdu poput Kevina Durenta ili Kavaja Lenarda i upare ga za Lebronom dok je na vrhuncu, a u tom slučaju pitanje je da li će ostati mesta u "seleri kepu" za stvaranje šampionskog tima za kojim Dejvis vapi.

S druge strane, Njujork nije potpisao značajnog slobodnog igrača još od Amarea Stodemajera, ili možda bolje reći Alana Hjustona. Niksi nisu konkurentni za titulu od kraja prošlog veka, a aktualna situacija u timu ukazuje da neće još dugo izaći na taj put.

Nakon trejda Kristapsa Porzingisa će na leto imati mogućnost da potpišu neku superzvezdu, možda Kevina Durenta ako ga nekako ubede, a u slučaju da im to ne pođe za rukom, Dejvis sigurno neće prvi kročiti nogom u Medison Skver Garden.

Ako se neki od pomenutih scenarija ostvare, dve "najbolje" opcije za Dejvisa kao slobodnog agenta 2020. i neće biti toliko idealne.

Iako bi mogao da izabere neku treću destinaciju, u tom trenutku bi opet Denver verovatno bio najbolja opcija.

Druga velika tržišta poput Majamija i Čikaga će i dalje da rade na reizgradnji tima, dok aktuelne "sile" lige Golden Stejt, Boston, Milvoki i Filadelfija neće imati dovoljno prostora u "seleri kepu".

U međuvremenu, Denver će imati jedan od najboljih, ako ne i najbolji tim u ligi sposoban da se svake godine bori za titulu.

Moguće trejd varijante

Foto: Getty images
Potencijalni trejd između Denvera i Nju Orleansa ima nekoliko opcija, ali su dve najverovatnije.

U prvoj bi Nagetsi uz Dejvisa dobili Čika Dijala i Tima Frejzera, a Pelikansi Pola Milsapa, Malika Bizlija, Treja Lajkela, nezaštićenog pika prve runde drafta 2021, zaštićenog pika prve runde drafta 2023.

Dobili bi proverenog igrača sa Ol-star renomeom i dvojicu momaka koji najavljuju konstantan dvocifren prosečan učinak u narednim godinama, ali je opet teško očekivati da Nju Orleans pristane na ovakvu ponudu.

U drugoj varijanti bi sa Dejvisom u Kolorado krenuo Frenk Džekson, dok bi u suprotnom smeru otišli Džamal Marej, Mejson Plamli, Vil Barton, Tajler Lidon i nezaštićeni pik prve runde 2021.
Ovakav trejd bi značajno oslabio Nagetse s obzirom da uključuje nekoliko nezamenjivih igrača iz rotacije, ali bi i najlakše doveo Dejvisa u Denver.

Vrlo je verovatno da bi Nju Orleans u pregovorima sa Denverom u svakoj opciji tražio da deo trejda bude Marej, jedan od najtalentovanijih plejmejkera lige.

Pritom, Barton i Plamli bi omogućili Pelikansima nekoliko opcija ukoliko se odluče za reizgradnju tima ili tejdove.

S druge strane, uprkos odlasku nekoliko nosilaca igre, Denver bi značajno oslobodio prostor u seleri-kepu za 2020, imao bi mogućnost da uz Jokića i Dejvisa doda još jednog ili čak nekoliko talentovanih igrača.

Kako bi se Dejvis uklopio u Denver?

Možda i glavno pitanje s obzirom na igre i rezultate Nagetsa je da li bi dolazak Dejvisa poremetio sistem.

Iako je Dejvis tip igrača oko koga se gradi ekipa i uglavnom sve vrti na terenu, moglo bi da se ispostavi i da je "Obrva" savršena opcija za Nagetse.

Pre svega Dejvis bi uklonio ogroman pritisak sa Jokića kada su u pitanju poeni i odbrana, dok bi Srbin sa "Obrve" sklonio pritisak organizacije napada i konstantnog pritiska koji je na njemu kao jedinom superstaru ekipe.

S obzirom na stilove igre koje gaje, mogli bi lako da se uklope, Dejvis bi dodatno učvrstio odbranu Nagetsa na postu koja je trenutno 17. u ligi po broju primljenih poena. S druge strane, Jokićevo predvođenje napada otvorilo prostor Dejvisu u reketu i omogućilo mu malo predaha kada se ne igra akcija na njega.

Tako bi obojica igrača mogla da se fokusiraju na segmente u kojima su najjači i da istovremeno provode mnogo više minuta na parketu jer neće gubiti enrgiju na druge stvari.

Tako bi Jokić i Dejvis lako mogli da postanu najbolji centarski tandem lige, a uz talentovano jezgro oko njih, Nagetsi bi mogli da izgrane moćnu NBA dinastiju.

Da li su u Denveru spremni na ovaj rizičan potez?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: