Irtiš – Srbi protiv Srba i neugodni Kazahstan

Crvena zvezda nije impresionirala protiv Florijane, ali je posle 3:0 kod kuće i 3:3 na Malti prošla dalje. Crveno-beli sada idu na megdan kazahstanskom Irtišu.

Izvor: MLJ

Petak, 07.07.2017.

11:39

Irtiš – Srbi protiv Srba i neugodni Kazahstan
StarSport

Četvrtoplasirani tim kazahstanskog prvenstva? Navijači večitih rivala bi se pre dvadesetak godina gotovo izvesno nasmejali na tu konstataciju.

Domaći fudbal je u međuvremenu stagnirao, a po Zvezdi i Partizanu su vrlo dobro poznata imena poput Zaglebja, Ludogoreca, Šamroka, Černomoreca, Kairata...

Poslednji naziv naročito dobro pamte navijači Zvezde jer je Kairat Zvezdu izbacio u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope 2015. godine sa 2:0 i 2:1. Dve godine kasnije crveno-beli ponovo idu put Kazahstana, ali ovog puta igraju sa Irtišom iz Pavlodara.

Pavlodar je od Beograda udaljen 5.284 kilometra. Toliko će preći crveno-beli da bi odigrali gostujući meč druge runde kvalifikacija za Lligu Evrope protiv tima koji je prošlu sezonu završio na trećem mestu kazahstanskog šampionata, a sada je četvrti.

Astana dominira kazahstanskom Premijer ligom i prva je sa 15 pobeda iz 20 utakmica. Slede stara Zvezdina "mina" Kairat i Ordabasi pre nego što se stigne do narednog protivnika vicešampiona Srbije.

Irtiš posle ima 31 bod iz osam pobeda, sedam nerešenih rezultata i četiri poraza, a u poslednjih pet utakmica imaju tri pobede, dva nerešena rezultata i poraz.

Tim je osnovan pre 52 godine i do sada je nekoliko puta menjao ime. Od početnog Irtiš, preko naziva Traktor, da bi posle naziva Ansat bilo vraćeno Irtiš 1996. godine. Klub je učestvovao u azijskoj Ligi šampiona u kojoj je 2001. igrao i polufinale, a dve godine kasnije su učestvovali i u kvalifikacijama za ovu, nama poznatiju Ligu šampiona.

Pet puta su bili prvaci Kazahstana, ali poslednji put 2003. godine, od kada kreće njihov pad i kretanje uglavnom između trećeg i šestog mesta. Pre tri godine su bili deseti.

U Irtišu igraju i Srbi. Steafn Živković, Miloš Stamenković i Mario Maslać. Živković je nekada igrao za Čukarički, Maslać za Vojvodinu, a Stamenković za BSK iz Borče. Za tim iz Pavlodara igra i čovek koji je svojim golom pomogao Srbiji da spakuje kofere na putu kući u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine, Nurbal Žumaskalijev. Kazahstan je tada pobedio sa 2:1, a Orlovi su "očerupani" na gostovanju.

Beko Fofana je ime poznatije pristalicama crno-belih. On takođe igra za Irtiš. Trener ekipe sa Centralnog stadiona kapaciteta 12.000 mesta je Bugarin Dimitar Dimitrov koji je pre 19 godina bio selektor Bugarske.

Kazahstanci su u prvom kolu eliminisali bugarski Dunav iz Rusa, pošto su u prvom meču na domaćem terenu slavili sa 1:0, a potom i u gostima 2:0. Mada Irtiš nije išao dalje od drugog kola kvalifikacija za evropska takmičenja, Zvezda nije blistala protiv Florijane, a trener Milojević će posle Maltežana o mnogo čemu morati da razmišlja do prve utakmice koja se igra 13. jula u Kazahstanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: