Ona, sa severa

O Sereni Vilijams, manje više, znamo sve. Subotnje finale US Opena je njen novi ples sa sudbinom.

Izvor: Z. Kecman

Subota, 07.09.2019.

02:00

Ona, sa severa
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Jedna pobeda i izjadnačiće rekord Margaret Kort. Ali šta je sa kanadskim čudom, Bjankom Andreesku?

Koliko je stručnjaka uoči turnira moglo da prognozira da će baš Bjanka biti ta koja će stići do samog finiša borbi na terenima u Korona Parku? Malo, bez obzira na njene velike uzlete u 2019.

Kada neko ima 19 godina, teško je očekivati da odmah bljesne na Grend slem pozornici. Naročito ako se ima na umu da je reč o devojci koja je prošle godine ispala u prvom kolu kvalifikacija.

I evo ga sad savršen primer kako se u roku od samo jedne godine može sve promeniti u smeru od očaja do sjaja. Dakle, posle kiše – sunce.

Šta je recept? Rad, borba, rad. Konstantno guranje napred, ne osvrtanje u prošlost. Nove vizije, visoke ambicije, rad na sebi. To je sve uspela Bjanka Andreesku, koja je na turnir stigla kao 14, a napustiće ga kao novopečana članica top 10.

Ono što je možda najimpresivnija činjenica ovogodišnjeg finala je da je to u punom smislu tih reči - „susret generacija“. Pazite sad ovo – Serena će za 18 dana imati tačno 38 godina. Bjanka je 16. juna napunila 19! Dvostruko je mlađa od Vilijamsove! I što je još zanimljivije, ona nije bila ni rođena kada je sjajna Amerikanka 1999. godine osvojila svoj prvi US Open! Kakva simbolika.

To je pre svega oda Sereninoj šampionskoj istrajnosti. „No expiry date“, to svakako može da se kaže za Vilijamsovu koja i dalje udara kao iz topa i teško je braniti se protiv nje.

Ipak, Andreesku je prošlu godinu završila na 178. mestu na svetu, daleko ispod svih mogućih radara, pre nego što je od Australije, pa prko kalifornijeske pustinje u Indijan Velsu podigla prašinu koja se eto, ni sada, u smiraj još jednog US Opena, nije slegla, jer je, ne zaboravite, osvojila i Rodžers kup. Devojka iz Tornhila praši teniskom scenom, i tek će, kako stvari stoje.

Bjankini roditelji Niku i Marija su se iz Rumunije doselili u Kanadu devedesetih godina prošlog veka, da bi se u maticu vratili kada je Bjanka imala sedam godina, 2007.

Ponovo su 2011. otišli za Kanadu, kada je Bjanka već uveliko trenirala. Ali ova divna, iskrena devojka, mnogo je više od teniserke – kao dete je sa ulica donosila kući napuštene mačke i pse, kupala ih, starala se o njima, i potom predavala društvu za zaštitu životinja da ih srećno udome.

No, dobro, čini se da je ovo godina srećna za sam grad Toronto. Reptorsi su osvojili NBA šampionski prsten, to je bez presedana apsolutni hit ove godine za Kanadu, a Bjanka, kako stvari stoje, može da se svrsta iza njih.

Posle njene pobede nad Belindom Benčić, na društvenim mrežama su stizale poruke sa heštegom „SheTheNorth“, po uzoru na „WeTheNorth“, koji se koristio posle pobede košarkaša Toronrta u finalnoj seriji plej-ofa NBA.

Osim što je osvedočeni fan Reptorsa, Bjanka kaže da joj je omiljena igračica Simona Halep, šampionka Vimbldona. Pobedi li Bjanka Serenu, imaćemo dve teniserke poreklom iz Rumunije kao vlasnice Grend slem trofeja uzastopno, u Londonu i Njujorku.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Bjankin uspeh stiže svakako i kao plod ulaganja koje je Teniska federacija Kanade uložila poslednjih godina. Centralni kamp za treniranje mladih talenata prebačen je u Montreal, sa manjim centrima u Torontu, Vankuveru i Kalgariju, a godišnji budžet je sa 3,5 miliona došao do čak 14. Kakav je rezultat?

Pa Bjanka Andreesku je posle Miloša Raonića i Eženi Bušar treća Kanađanka koja igra finale Grend slem turnira, a dolazeće svezde, Feliks Ože-Alijasim i Denis Šapovalov tek bi mogli da žare i pale svetom tenisa narednih godina.

Andreesku je puna šarma i duha, pa je tako nasmejala novinare kada je ne pitanje šta zna o sunarodniku Luisu Mojesu, polufinalisti US Opena iz 1909. godine, spontano odgovorila:

Nisam imala pojma da će me ovde dočekati pop kviz!“

Njen trener Silvejn Bruno kaže da je ona žestok borac i da je posebno važna stvar kod nje to što se ne plaši bilog kog protivnika. Takva je bila i kao devojčica sa 14, 15 godina, čini se da je i sada.

Njujork je, čini se, Bjankin zlatni početak. Ili srebrni, kako god, obezbedila je da njen bankovni račun bude dopunjen za minimum 1,9 miliona dolara. A može da ode i sa dvostruko više, sa 3,85 miliona. Priznaćete, nije loše za jednu tinejdžerku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: