Rafael Nadal

Rafael Nadal Parera sledeći je protivnik Janka Tipsarevića na US Openu, a to će ujedno biti njihov prvi međusobni duel. Nadal je rođen 3. juna 1986. godine u Manakoru na Maljorci. Visok je 185 centimetara a težak 85 kilograma. Iako Nadal igra levom rukom, on je prirodni dešnjak. Kada je bio mlad, njegov ujak i trener Toni Nadal naučio ga je da igra levom rukom kako bi njegov dvoručni bekhend dobio na snazi. Njegov drugi ujak Migel Anhel Nadal je bivši reprezentativac Španije u fudbalu, a tokom karijere nastupao je za Maljorku i Barselonu. Rafa je profesionalac od 2001. godine. Osvojio je 23 ATP turnira – tri gren slema (3 Rolan Garosa) i 9 Mastersa.

Odlikuje ga strpljiva igra sa malo izlazaka na mrežu. Neverovatna fizička snaga omogućuje mu da sa dva do tri metra iza osnovne linije vraća lopticu dokle god je potrebno.

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Petak, 31.08.2007.

19:10

Default images

Slično kao i Federer, i Nadal je u svojoj dvanaestoj godini odlučio da pređe sa fudbala na tenis. U maju 2001. godine, kada je Rafa imao 14 godina, legenda tenisa Pet Keš igrao je egzibicioni meč protiv njega. Keš je taj meč trebalo da igra protiv Borisa Bekera, i bio je ljut kada su mu dodelili nepoznatog tinejdžera. Mladi Rafa je na kraju dobio taj meč.

Svoj prvi ATP meč Nadal je dobio 2002. godine kada je imao samo 15 godina. Tom pobedom je postao tek deveti igrač u istoriji Open ere koji je dobio meč pre svog šesnaestog rođendana.

Naredne, 2003. godine, postaje drugi najmlađi igrač koji je bio u prvih 100 na ATP listi. Sezonu je završio u prvih 50, osvojivši dva ‘čelindžera’. Na svom debiju na Vimbldonu, Nadal je sa svojih 17 godina postao najmlađi igrač još od Bekera 1984. godine koji je stigao do treće runde.

2004. godine, Nadal je zbog povrede levog članka propustio veći deo sezone na šljaci, uključujući i Rolan Garos.
Nadal iz mlaðih dana
Sledeća, 2005. godina, bila je godina proboja Rafe u vrh svetskog tenisa. Na Australijan Openu je stigao do četvrte runde gde je poražen od Lejtona Hjuita u pet setova. Dva meseca kasnije stigao je do finala Mastersa u Majamiju, gde ga je pobedio prvi teniser sveta Rodžer Federer, takođe u pet setova. Nadal je na tom meču vodio 2:0 u setovima, i bio je na samo dva poena od pobede.

Na red dolazi sezona na šljaci gde Nadal osvaja Masterse u Monte Karlu i Rimu. U jednom trenutku Rafa je imao 24 uzstopno dobijena meča, više nego bilo koji tinejdžer ikada. U maju 2005. Nadal ulazi u prvih pet tenisera sveta, pa je na Rolan Garos došao kao jedan od favorita iako je imao samo 18 godina. Na svoj 19. rođendan pobedio je Rodžera Federera u polufinalu, sprečivši Švajcarca da osvoji jedini gren slem koji mu nedostaje. Dva dana kasnije, postao je četvrti najmlađi šampion Rolan Garosa, pobedom nad Marijanom Puertom u finalu. Tom pobedom je takođe postao i tek drugi igrač u istoriji koji je osvojio Rolan Garos u svom prvom pokušaju (prvi je legendarni Mats Vilander 1982. godine). Sezonu je završio sa 11 osvojenih turnira, a u julu je postao tek treći tinejdžer koji je stigao do drugog mesta na ATP listi. Pre njega to je uspelo samo Borisu Bekeru i Bjornu Borgu.

Veliko rivalstvo Nadala i Federera nastavilo se i u 2006. godini. U martu 2006. Nadal je pobedio Federera u finalu Dubaija – 2:6, 6:4, 6:4, a uspeh je ponovio i u finalu Mastersa u Monte Karlu – 6:2, 6:7, 6:3, 7:6.

Novi duel sa Federerom usledio je i u finalu Mastersa u Rimu. Činilo se tada da će Federer uspeti da pobedi Rafu na šljaci, ali to se nije desilo. Nadal je spasao dve meč lopte, i dobio taj meč nakon pet setova – 6:7, 7:6, 6:4, 2:6, 7:6.

Pobedom nad Robinom Soderlingom u prvom kolu Rolan Garosa, Nadal je dobio 54. uzatopni meč na šljaci, oborivši tako rekord Giljerma Viljasa star 29 godina. Nadal je na kraju i osvojio Rolan Garos, pošto je u finalu savladao Rodžera Federera u još jednom meču za pamćenje. Rafa je tako postao prvi igrač koji je Federera pobedio u finalu nekog gren slema.

Pored velikih priznanja za svoje partije na šljaci, Rafa je okarakterisan kao jedini teniser koji je u stanju da konstantno pobeđuje Federera.

Ipak, usledio je Vimbldon, gde je Federer neprikosnoven. Nadal je kao drugi kosturaš stigao do finala, nakon što je u drugom kolu preživeo težak meč protiv kvalifikanta Roberta Kendrika, i nakon što je u polufinalu savladao odličnog Markosa Bagdatisa. Takođe je, u trećem kolu, pobedio i Andre Agasija u njegovom poslednjem meču na Vimbldonu. Usledilo je novo finale Nadal-Federer. Rafa je loše počeo meč, ali je u nastavku meča pružio više nego dostojan otpor Federeru. Švajcarac je na kraju trijumfovao – 6:0, 7:6, 6:7, 6:3.

Dva tenisera su tako ušli u istoriju Open ere kao jedini koji su za redom igrali finala Rolan Garosa i Vimbldona. Isto su ponovili i naredne godine.

Na US Openu 2006. godine Nadal je stigao do četvrtfinala, a to je njegov najbolji rezultat na Flašing Medouzu. U četvrtfinalu je poražen od Mihaila Južneg u četiri seta. Sezonu je završio sa 5 osvojenih turnira (3 Mastersa i Rolan Garos).
Nadal 2007. godinu počinje loše, pošto je poražen u polufinalu turnira u Indiji (Ksavijer Malis), a na sledećem turniru u Sidneju povukao se u prvoj rundi zbog povrede butnog mišića.

Na prvom gren slemu sezone, Australijan Openu, Nadal je stigao do četvrtfinala, a tu ga je sačekao sjajni Fernando Gonzales (6:2, 6:4, 6:3).

Usledio je turniru u Dubaiju, gde je Rafa zaustavljen u četvrtfinalu, ponovo od Rusa Južneg (7:6, 6:2). Nakon tog poraza, igrao je Masters u Indijan Velsu gde je u finalu bio bolji od Novaka Đokovića (6:2, 7:5). Ipak, osveta Srbina je stigla već na sledećem Mastersu u Majamiju, kada je Đoković bio bolji u četvrtfinalu (6:3, 6:4).

Sezonu na šljaci Rafa počinje novim duelom sa Rodžerom Federerom. Bilo je to u finalu Mastersa u Monte Karlu, a Španac je bio uspešniji – 6:4, 6:4. Usledila je pobeda I u Barseloni, kao i na novom Mastersu, u Rimu, gde je lako savladao Fernanda Gonzalesa (6:2, 6:2), a tom pobedom postao je jedini igrač koji je osvojio turnir u Rimu tri puta za redom. Ipak, neverovatna serija od 81. uzastopno dobijenog meča na šljaci (najveća serija ikad na jednoj podlozi) prekinuta je na sledećem Mastersu u Hamburgu. Nadala je u finalu zaustavio naravno Rodžer Federer (2:6, 6:2, 6:0).

Nadal i Federer sastali su se i u finalu Rolan Garosa 2007. godine, drugu godinu za redom. Rafa je ponovo bio uspešniji – 6:3, 4:6, 6:3, 6:4, I tako osvojio pariski gren slem treći put u nizu. Poslednji igrač kome je to pošlo za rukom je Bjorn Borg u perodu od 1978-81. godine.

Na Vimbldonu 2007. godine Nadal je drugi put za redom stigao do finala. Pre toga Rafa je prošao kroz velike testove. U četvrtfinalu bio je bolji od odličnog Tomaša Berdiha u tri seta, a u polufinalu od Novaka Đokovića, u meču koji je Srbin predao zbog povrede. Finale Vimbldona 2007. godine biće upamćeno kao jedno od najboljih. Sastali su se ponovo Nadal i Federer, a Švajcarac je do svoje pete uzastopne titule u Londonu stigao nakon fenomenalnog meča (7:6(7), 4:6, 7:6 (3), 2:6, 6:2). Rafa je početkom odlučujućeg seta propustio četiri brejk lopte.

Iako je poražen, Nadal je i dalje jedini aktivan igrač koji ima pozitivan bilans u duelima sa Fedexom (8:5 – 6:1 na šljaci, 2:2 na tvrdoj podlozi, 0:2 na travi).

Na turniru na šljaci u Štutgartu, prvom nakon Vimbldona, nadal je osvojio titulu pobedom nad Satnislasom Vavrinkom u finalu. Bila je to njegova 23. titula u karijeri.

Usledila je turneja po Severnoj Americi. Na Mastersu u Montrealu Nadal je izgubio u polufinalu od Novak Đokovića (7:5, 6:3), a na sledećem Mastersu u Sinsinatiju povukao se zbog povrede u drugoj rundi protiv Huan Monaka.

Da li je Rafa spreman da osvoji i neki drugi gren slem pored Rolan Garosa, pokazaće predstojeći US Open.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: