Ameli Moresmo

Ameli Moresmo nije igrala ni na jednom turniru od Vimbldona, a US open će propustiti zbog povrede prepona. Ipak, ona je svojim kvalitetom zaslužila da bude predstavljena ovom prilikom.

Ameli Moresmo je jedna od retkih teniserki koja ja bila na prvom mestu WTA liste, a da nije osvojila nijednu Gren slem titulu. Takođe, ona je prva Francuskinja koja je zauzela lidersku poziciju na lestvici, bilo je to septembra 2004. godine. Od tada nije ispadala iz prvih 10, a uspela je i da trijumfuje na dva Gren slem takmičenja, oba 2006. godine (AO i Vimbldon). Moresmo je potvrda teze da svaka teniserka ima 5-7 godina kada je na vrhuncu, a da nije bitno da li taj period počinje veoma rano (Šarapova, Hingis, Kaprijati...) ili je igračici potrebno više vremena da sazri i razvije svoj potencijal.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 21.08.2007.

21:54

Default images

Kao juniorka je osvojila Rolan Garos i Vimbldon, a prvi značajniji seniorski rezultati došli su 1998. godine, kada je igrala finale u Berlinu (pobedila Devenportovu i Novotnu) i četvrtfinala u Pragu i Nju Hejvenu.

Tu sezonu je završila u prvih 100, a početkom naredne usledio je prvi uspeh na Gren slem takmičenjima – finale Australijen opena. U prvom kolu je spasla dve meč lopte protiv Korine Morariju, zatim je u tri seta savladala osmu nositeljku Pati Šnider (6:7, 6:4, 6:3), a u polufinalu je bila bolja od prve nositeljke Lindzi Devenport – 4:6, 7:5, 7:5. Francuskinja je meč završila sjajnim ’pasing’ udarcem, a njen fantastični jednoručni bekhend bio je glavna tema medija u narednih nekoliko dana. Martina Hingis je bila bolja u finalu sa 6:3, 6:2, ali je Moresmo uspeh na AO iskoristila kao zalog za dobre rezultate – osvojila je prvu titulu u karijeru u Bratislavi, igrala finale Pariza i polufinale u Rimu, a godinu je prvi put u karijeri završila u Top 10. Na Rolan Garosu je povredila skočni zglob, zbog čega je propustila Vimbldon, što je usporilo njen napredak.

U 2000. godini nije opravdala očekivanja, ispala je iz prvih 10, na Rolan Garosu je došla do 4. runde, na AO je ispala u drugom, a na Vimbldonu u prvom kolu. Udeo u lošim rezultatima (samo jedan trofej, u Sidneju) imala je i povreda leđa, zbog koje se nije takmičila sedam nedelja.

U sledeće dve godine bila je uvek pri vrhu, ali nikada u prvih 5. Tokom tog perioda osvojila je titule u Parizu, Nici, Amelija Ajlendu, Berlinu, Dubaiju i Montrealu. Igrala je polufinala na Vimbldonu i US openu. Imala je konstantnih nevolja sa levom nogom, a sa nekoliko turnira povlačila se zbog premorenosti.
Ameli je 2003. godine bila jedina teniserka koja je pobedila obe sestre Vilijams, a na RG i US openu stizala je do četvrtfinala, dok na preostala dva Gren slema nije učestvovala zbog povrede. I u Parizu i u Njujorku gubila je stravično lako (od Serene 6:1, 6:2, i od Klajsters 6:1, 6:4), pa se Moresmovoj predviđala sudbina dobre teniserke koja nikad neće biti u samom vrhu.

Sledeće godine je stigla do prvog mesta na svetu, osvojila je trofeje u Rimu, Berlinu, Montrealu, Lincu i Filadelfiji, a na Gren slem turnirima nije dolazila manje od četvrt, ali ni dalje od polufinala. Na Vimbldonu je bila veoma blizu finala, imala je vođstvo od 1:0 u setovima i gem loptu za 4:1 u drugom, ali je na kraju poražena od Serene Vilijams sa 6:7, 7:5, 6:4. Veliki peh zadesio ju je početkom sezone, kada je morala da preda četvrtfinalni mač Australijen opena Fabioli Zuluagi i tako propustila odličnu priliku da se možda već tada domogne titule na Gren slemu.

Naredne godine je odbranila titule u Rimu i Filadelfiji, a njima je pridodala trofej u Antverpenu, kada je nadoknadila deficit od 0:1 u setovima i 3:5 u drugom i na kraju slavila protiv Venus Vilijams – 4:6, 7:5, 6:4. Najbliža finalu Gren slem turnira bila je na Vimbldonu, Lindzi Devenport je pobedila sa 6:7, 7:6, 6:4, uprkos tome što je Francuskinja imala 1:0 u setovima i brejk prednosti u drugom.

Moresmo je tek sa 27 godina osvojila prvu Gren slem titulu, bila je najbolja na Australijen openu 2006. godine. Vajdišovoj i Šniderovoj je sve skupa prepustila 5 gemova, a Klajsters i Enan su bile primorane da predaju meč rivalki i tako omogućili Francuskinji veliko slavlje. Na Vimbldonu je Moresmo uspela da pobedi Enan u finalu sa 2:6, 6:3, 6:4, a prethodno je savladala Šarapovu, Miskinu i Ivanovićevu.

Ova sezona nije bila preterano uspešna za Moresmo, pošto je ispadala u osmini finala na AO (od Šafarove) i Vimbldonu (od Vajdišove), a osvojila je samo jednu titulu – u Antverpenu. Na Rolan Garosu je doživela novi poraz od Šafarove, a igrala je finala u Dubaiju, Strazburu i Istbornu.

Njen karakterističan udarac je jednoručni bekhend, a odlično se snalazi na mreži, često izlazi i ima dobar osećaj za volej. Svi ostali udarci su joj takođe na potrebnom nivou za vrhunska ostvarenja, ali se malo slabije prilagođava protivnicama i ima poteškoća sa nervima kada treba da završi meč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: