Otvoreno prvenstvo Australije - ženska konkurencija

Pred početak Otvorenog prvenstva Australije, prvog Gren slem turnira sezone, krug favorita bio je vrlo širok – Moresmo, Enan, Klajsters, Šarapova, Kuznjecova, Vajdišova, a njima se sjajnim igrama na pripremnim turnirima pridružila i Jelena Janković. Niko nije očekivao da će do trona stići Serena Vilijams, a razloga za to bilo je mnogo – odigrala je samo četiri turnira prošle godine, nije bila fizički spremna, a na takmičenju četvrte kategorije u Hobartu neposredno pred AO ispala je od Sibil Bamer u četvrtfinalu. Ipak, Amerikanka je dokazala da njoj rejting (tada bila 81. na listi) i protivnice ne znače mnogo u slučaju da ona pruži maksimum. Redom je pobedila Santanđelo, Kremer, Petrovu, Jankovićevu, Per, Vajdišovu i u finalu prosto ’samlela’ Mariju Šarapovu sa 6:1, 6:2 i tako došla do trećeg trofeja u Melburnu.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 21.08.2007.

20:40

Default images

Prvog dana turnira nije bilo većih iznenađenja, iako su poražene dve nositeljke – Ženg Đie i Anabel Medina Gariges. Kineskinja je bila 31. kosturašica, a izgubila je od Julije Šruf sa 4:6, 7:6, 6:4, dok je Španjolka (25) izgubila od Jelene Vesnine sa 6:7, 6:1, 6:1. Glavni favoriti su većinom lako završili posao, a jedino je Nikol Vajdišova izgubila set od Džil Krejbas – 6:4, 5:7, 6:1.

Užasna vrućina, koja je mučila sve prisutne u Melburnu drugog dana takmičenja, umalo nije došla glave Mariji Šarapovoj, koja je jedva savladala Kamil Pin, tada 61. teniserku sveta – 6:3, 4:6, 9:7. Dramatični dvoboj trajao je skoro 3 sata, Šarapova je odlučujućem setu imala suficit od 5:0, ali Francuskinja se vratila u meč, a kasnije propustila nekoliko izglednih prilika da pošalje prvu nositeljku kući već posle prve runde. Ruskinja je teško podnosila vrućinu, nastojala je da skrati poene više nego inače, a kao posledica takvog pristupa došlo je čak 65 neiznuđenih grešaka, ali i 44 direktna poena. Ostali favoriti su bili više nego sigurni, Kim Klajsters je ’biciklom’ (6:0, 6:0) eliminisala Vasilisu Bardinu, Martina Hingis i Ana Ivanović su svojim rivalkama, Natali Deši i Vani King, prepustile po dva gema, dok je Ana Čakvetadze premostila vrlo tešku prepreku u vidu Sibil Bamer sa 6:4, 7:5. Ponovo su ispale dve nositeljke, Aiko Nakamura je eliminisala Eleni Danilidu sa 6:0, 6:4, a Kaja Kanepi je pobedila Flaviju Penetu sa 7:5, 7:6.

Prekidi zbog velike toplote primorali su organizatore da neke mečeve prvog kola pomere za treći dan. To nije poremetilo Pati Šnider, Dinaru Safinu, Danijelu Hantuhovu i Anu Lenu Grenefeld, koje su sa lakoćom obezbedile prolaz u narednu rundu. Bio je to prilično neinteresantan dan za gledaoce, pošto su favorti bez muke prošli dalje, a Nadja Petrova je pobedila Žiselu Dulko za nešto manje od sat vremena. Jelena Dementijeva je jedina od najboljih izgubila set, ali Martina Miler u trećem setu nije uzela nijedan gem. Vrlo uzbudljiv meč viđen je između 23. nositeljke Ai Sugijame i Anastasije Jakimove. Duel je trajao 154 minuta, a Beloruskinja je bila upornija i trijumfovala sa 6:2, 2:6, 10:8.

Ana Lena Grenefeld je izgubila u drugom kolu od Ešli Harklroud sa 6:2, 6:2, ali to nije smatrano senzacijom, jer je Nemica već duže vreme igrala očajno i bezidejno, pa je bilo samo pitanje vremena kada će ispasti iz prvih 20 (sada je 140.). Lora Grenvil je propisno namučila Anu Čakvetadze (6:2, 5:7, 6:1), kao i mlada Agnjieška Radvanska našu Anu Ivanović (6:2, 3:6, 6:2). Šarapova je dominirala protiv Rodionove – 6:0, 6:3, a slično je bilo u i duelu Klajsters – Morigami (6:3, 6:0). Razočaranje za domaću publiku bila je eliminacija Samante Stosur, a bolja od nje bila je Jelena Kostanić Tošič sa 6:4, 2:6, 6:2.
Hrvatica je bekhend slajsom uspela da primiri snažne udarce Stosurove, pogotovo servis, što je, uz odličnu realizaciju brejk lopti (4 od 5), bilo dovoljno za pobedu.

Početak trećeg kola doneo je sudare nositeljki i neke vrlo zanimljive mečeve. Serena Vilijams je nadoknadila 0:1 i setovima i 3:4 u drugom i pobedila Nadju Petrovu sa 1:6, 7:5, 6:3. Ključni faktor bio je katastrofalan servis Ruskinje, koji je nije služio ni u jednom prelomnom momentu 2 časa dugog meča. Šahar Per je takođe nadoknadila set zaostatka i pobedila Tatjanu Golovin sa 3:6, 7:5, 7:5. Lake zadatke ponovo su imale Ameli Moresmo (Birnerova) i Svetlana Kuznjecova (Kiriljenko), dok je Jelena Janković uz nešto više muke pobedila Viktoriju Azarenku – 6:3, 6:4.

Šarapova je, nakon uzrujavajućeg prvog kola, gazila redom, a nova žrtva bila je Tatjana Garbin – 6:3, 6:1. Neočekivano lak posao imala je Vera Zvonarjeva u duelu sa Anom Ivanović – 6:2, 6:1. Ališa Molik se, nakon pobeda protiv Čen i Kanepi, nadala senzaciji protiv Pati Šnider. Dobro je počela Australijanka, osvojila prvi set, ali je 8. nositeljka preuzela inicijativu i završila posao sa 3:6, 6:2, 6:0. Martina Hingis je nastavila sa ubedljivim pobedama, u prva tri kola je izgubila samo 9 gemova, a u meču za osminu finala savladala je Nakamuru sa 6:2, 6:1.
Sedmi dan bio je koban za Ameli Moresmo, prošlogodišnju pobednicu, pošto je bolja od nje u meču osmine finala bila Lusi Šafarova – 6:3, 6:4. Čehinja je ušla u meč bez straha, sredinom prvog seta osvojila 12 uzastopnih poena i došla do vođstva. Levoruka teniserka je diktirala ritam, pogađala veoma snažne dijagonale iz forhenda i došla do brejka prednosti već na startu drugog dela igre. Moresmo je spasla prve dve meč lopte, ali treću nije i Šafarova je došla do najbitnije pobede u karijeri.

Još jedno iznenađenje napravila je Šahar Per, koja je odličnim servisom i perfektnom realizacijom brejk prilika izbacila Svetlanu Kuznjecovu – 6:4, 6:2. Na Li je u dva seta dobila Safinu (6:2, 6:2), a samo malo teži posao imala je Nikol Vajdišova sa Dementijevom – 6:3, 6:3. Serena Vilijams je pobedila Jankovićevu sa 6:3, 6:2, a Čakvetadze Kostanićevu sa 6:4, 6:4.

Kim Klajsters nije imala većih problema sa Danijelom Hantuhovom - 6:1, 7:5. Slovakinja je u prvom setu osvojila samo tri poena na servis rivalke, ali je u drugom setu pružila ozbiljniji otpor. Spasla je tri meč lopte u 10. gemu, ali je lošim izborom udaraca omogućila nove tri Belgijanki, što ona nije propustila. Šarapova je lako izašla na kraj sa Zvonarjevom – 7:5, 6:4, a ubedljiva je bila i Ana Čakvetadze protiv Pati Šnider – 6:1, 6:4. Martina Hingis je prvi veći test na turniru imala protiv Na Li i položila ga je, uprkos tome što je Kinsekinja osvojila prvi set – 4:6, 6:3, 6:0. Na kao da se uplašila pobede nakon savršenog prvog seta (ubacila 28 od 30 prvih servisa), pa je pravila ogroman broj grešaka i preuzimala bespotreban rizik.
Šahar Per i Serena Vilijams odigrale su najbolji meč turnira u četvrtfinalu, a pobedila je Amerikanka sa 3:6, 6:2, 8:6. Per je oduzela servis Sereni već na startu prvog seta i do kraja čuvala tu prednost. Međutim, u drugom setu osvaja samo 5 poena na servis Vilijamsove i ulazi se u treći set. Izraelka se vratila nakon brejka zaostatka, čak i servirala za meč, ali je u kritičnim momentima ipak presudilo Serenino iskustvo. U češkom četvrtfinalu, Nikol Vajdišova je dominirala tokom celog okršaja sa Šafarovom i osigurala prolaz u polufinale za 71 minut – 6:1, 6:4.

Marija Šarapova je, i pored 41 neiznuđene greške, eliminisala Anu Čakvetadze sa 7:6, 7:5. Čakvetadze je imala gem loptu za vođstvo od 5:3 u prvom setu, a olako je ispustila i nekoliko šansi u taj brejku, što joj se kasnije osvetilo. Kim Klajsters je savladala Martinu Hingis sa 3:6, 6:4, 6:3 u meču u kojem je napad pobedio odbranu. Belgijanka je sve vreme atakovala, napravila 40 ’vinera’ i 62 greške, a Hingisvoj se taktika ’ubacivanja lopte u teren’ nije isplatila i pored brejka prednosti u odlučujućem setu.

Nikol Vajdišova je servirala za osvajanje prvog seta u polufinalnom dvoboju sa Serenom Vilijams, ali se Amerikanka neverovatnom upornošću izvukla iz nepovoljne situacije, spasla set loptu i na kraju pobedila sa 7:6, 6:4. Duel je bio lep za gledanje, nijedna teniserka nije preterano taktizirala, jakim udarcima su izvlačile maksimum jedna iz druge, a uspešnija je bila Serena.

Kim Klajsters je u polufinalu sa Šarapovom odigrala poslednji meč na Australijen openu ikada. Imala je Kim brejk prednosti dva puta u prvom setu, ali ratoborna Ruskinja nije dozvolila da joj finale izmakne treću godinu zaredom – 6:4, 6:2.

Vilijamsova je u finalni meč ušla znatno odlučnije od Šarapove, bolje je servirala, konstantno vršila pritisak i ’šetala’ Ruskinju po terenu, pa je lako i došla do pobede – 6:1, 6:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: