Tomaš Berdih

Tomaš Berdih je teniser koji je do prvih 10 na svetu stigao bez preterane medijske pompe i bajki o budućem osvajanju ovog ili onog Gren slema. Njegov uspon uz lestvicu nije bio nagao, a prvu veliku pobedu izvojevao je na Olimpijskim igrama 2004. godine, kada je kao 19-godišnjak savladao Rodžera Federera. Tu godinu završio je kao 45. na listi, a osvojio je i prvu titulu u karijeri, pobedivši u finalu turnira u Palermu Filipa Volandrija sa 6:3, 6:3. Vrlo slabo je odigrao prvu polovinu 2005. godine, zatim je igrao finale u Bastadu (izgubio od Nadala sa 2:6, 6:2, 6:4), polufinale u Vašingtonu, a na US openu je doživeo poraz od Andrea Agasija.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 21.08.2007.

17:15

Default images

Prekretnica u karijeri mladog Čeha bio je turnir Masters serije u Parizu, kada je došao do titule pobedivši petoricu nosilaca – Koriju, Huana Karlosa Ferera, Gaudija, Štepaneka i Ljubičića. Finalni meč sa Hrvatom trajao je 3 sata, a Berdih je pobedio u 5 setova (6:3, 6:4, 3:6, 4:6, 6:4) i dokazao da stasava u igrača vrednog poštovanja.

Prošla godina bila je period stagnacije za 21-godišnjaka, uz poneki bljesak, kao npr. na turniru Masters serije u Madridu, kada je savladao Rodika i Nadala, ali potom ponovo pokazao da ne može konstantno da igra na gornjoj granici – izgubio je od Gonsalesa sa 6:3, 6:1. Na Gren slem turnirima nije imao sreće sa žrebom, pošto je dva puta za rivala u četvrtom kolu imao Rodžera Federera (najranije moguće, pošto je bio među prvih 16 nosilaca), ali je napravio i veliki kiks na AO, izgubivši od Žila Simona u 2. kolu.

Loše je započeo i ovu godinu, ali je od plasmana u polufinale u Monte Karlu ponovo nagovestio visoke domete. Još jedno polufinale (Minhen) i četvrtfinale u Rimu davali su nadu za dobar rezultat na Rolan Garosu, ali je Giljermo Garsija Lopes bio bolji i napravio veliko iznenađenje već u prvom kolu – 7:5, 6:4, 6:4. Treći trofej u karijeri podigao je u Haleu, savladavši u finalu Markosa Bagdatisa sa 7:5, 6:4. Na Vimbldonu je došao do najboljih 8, ali ga je, mnogo lakše od očekivanog, eliminisao Rafael Nadal – 7:6, 6:4, 6:2.

S obzirom da je visok 196 cm, najviše se oslanja na ubojit servis. Tvrda podloga mu je omiljena jer, kako kaže, na njoj najviše dolazi do izražaja njegov forhend, posebno po dijagonali. Ipak, može da igra na svakoj vrsti terena, a to je dokazao titulama na tri različite podloge. Jedini je on, uz Đokovića, uspeo da pobedi i Federera i Nadala od trenutka kad su njih dvojica zaposeli vodeće pozicije. Berdih se ne snalazi najbolje u dugim poenima, a mora da poradi i na fizičkoj spremi, kako bi mogao da ostvaruje dobre rezultate u kontinuitetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: