Nova vest
Tenis 1

2.4.2024.

14:27

Masters u Madridu ATP zamorče – testiraju se tri promene

Mečevi muškog singla su se u poslednje dve decenije produžili za oko četvrtinu svog trajanja, te je fokus, kada je reč o promenama u tenisu, na saniranju tog problema.

Dušan Đukanović
Profimedia

Pred Masters u Madridu, teniseri su obavešteni o promenama koje bi ATP da testira u dubl konkurenciji na tom turniru. Ukoliko ona prethodno dobiju odobrenje ATP saveta.

Jedno od njih je podešavanje sata na 15 sekundi razmaka između poena gde je u prethodnom bilo tri ili manje razmena. Ukoliko ih bude više od tri, koristiće se standardna pauza od 25 sekundi.

To pravilo smo već videli na NextGen turniru u Džedi prošle godine, na kom je slavio naš Hamad Međedović.

Uz tu promenu, teniseri u prvim setovima u španskoj prestonici neće odmarati po 90 sekundi nakon svaka dva gema. Tačnije, neće uopšte u tom delu igre.

Kao vid kompenzacije, duža pauza između setova je predložena.

Poslednja promena bi trebalo da olakša paralelnog igranja u singl i dubl konkurenciji na istom turniru, a posle pisma koje je ESPN  uputio ATP-u u kom im je objasnio zašto ne prenosi dubl mečeve.

Problem je zgusnut raspored, pa će tako početak takmičenja u dublu u Madridu biti pomeren za drugi utorak. Plan je da se ostavi 13 slobodnih mesta za tenisere koji će na osnovu singl renkinga izboriti svoje mesto.

Oni će imati produžen rok za prijavu, dok drugih 16 timova koji na turniru učestvuju na osnovu dabl renkinga moraju da prijave svoje učešće dve nedelje ranije. Preostala tri tima će biti dobitnici specijalne pozivnice.

Navedeno predstavlja samo grubi nacrt koji je ponuđen kao rešenje za učestalu situaciju da se singl igrači prijave za dubl i potom otkažu ne odigravši niti jedan meč.

Podeli:

Tagovi:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Apel za sve: "Vozite kao žene!"

Francusko udruženje za bezbednost na putevima pozvalo je ljude da "voze kao žene" kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama.

Business Insider

14:39

6 h

Novo Sport Video Menu