Nova vest
Tenis 3

22.3.2024.

12:45

Velike promene u tenisu – nema mesta za turnir koji je Đoković osvojio na početku karijere

Poslednji radni dan nedelje je rezervisan za velike vesti u ATP svetu.

Dušan Đukanović
EPA/TIAGO PETINGA

Kako je portugalski novinar Žose Morgado prvi preneo, u petak će biti objavljen nacrt kalendara ATP turnira za 2025. godinu.

Na njemu će se naći nekoliko promena, koje su najverovatnije u vezi sa basnoslovnom ponudom Saudijaca koji bi posle fudbala da "zagospodare" i tenisom.

Kako je ranije najavio ATP, plan je da se jednonedeljni Mastersi 1000 (sa izuzetkom Monte Karla i Pariza) produže na 12 dana, a na to će i tri turnira iz serije 500 dobiti "unapređenje".

To će posledično dovesti do još zgusnutijeg rasporeda, a ceh će platiti manji turniri. Prvi za koji znamo jeste onaj u Estorilu, koji se nije našao u prvoj verziji kalendara prema rečima direktora 250-ice Žoaoa Ziljaa.

Portugalac je uveren da će turnir uprkos tome nastaviti da postoji, ali nije jasno u kojoj formi.

"Postoje dobri odnosi između našeg turnira i čelnika iz ATP-ja. Naš turnir je jedan od najpopularnijih među igračima i Kasper Rud je lično rekao da će glasati u našoj borbi da budemo proglašeni najboljim turnirom iz serije 250. Reforma kalendara i povećanja nedelja za Masters turnire je naravno uticala na broj slobodnih nedelja. U slučaju Estoril Opena, nastavljamo da preduzimamo neophodne korake i pronalazimo najbolje rešenje kako bismo i u budućnosti organizovali najveći teniski turnir", rekao je Ziljao.

Ostaje da sačekamo objavu kalendara i vidimo koji će još turniri doživeti sudbinu Estorila.

Turnir je od 1990. do 2014. bio poznat kao Otvoreno prvenstvo Portugalije gde je 2007. godine Novak Đoković u finalu savladao Rišara Gaskea i stigao do jedne od svojih prvih titula u profesionalnoj karijeri.

Potom je zbog finansijskijh problema preimenovan u Estoril Open na kom je titulu prošle godine osvojio pomenuti norveški teniser Kasper Rud.

Priliku da odbrani titulu na šljaci će imati između 1. i 7. aprila. Estoril Open se igra za nagradni fond od 579,320 dolara.

Podeli:

Komentari 3

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Apel za sve: "Vozite kao žene!"

Francusko udruženje za bezbednost na putevima pozvalo je ljude da "voze kao žene" kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama.

Business Insider

14:39

15 h

Novo Sport Video Menu