Nova vest
Tenis

Sreda, 03.08.2022.

11:05

"Novak, Rafa i Rodžer su šefovi, pregurali su četiri generacije"

Giljermo Peres Roldan, nekada 13. igrač sveta, nedavno je postao trener Pola Džaba, 23-godišnjeg britanskog tenisera.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Roldan, koji je u karijeri osvojio devet titula, i za kog su svojevremeno govorili da je najbolji na šljaci, prvi je koji se iz grada Tandila vinuo u svetske visine.

Posle njega je usledio pravi talas igrača iz ovog grada, Mariano Zabaleta, Huan Monako i na kraju šampion US Opena 2009. godine, Huan Martin del Potro.

Peres Roldan je rekao kako on gleda na taj fenomen.

"Argentina je primer kako se stvari kopiraju. Igrači kopiraju jedni druge. Ja sam došao iz Tandila i bio sam prvi, posle su došli Zabaleta, Monako i Del Potro. Ja to zovem sistem ogledala. Videli su, ako je jedan uspeo, da mogu i oni isto. To nije samo stvar napora, tenis je individualni sport, ali je u Argentini zdraviji sistem takmičenja nego u drugim zemljama. Argentinci ne vole kada njihove kolege gube. U drugim zemljama je tako da neko gleda vaš meč i kaže, 'nadam se da će izgubiti jer ću ja tako ostati u Top 400", kaže Roldan.

Argentinski stručnjak koji ima 53 godine, kaže da je danas sve mnogo lakše u tenisu.

Zanimljivo je da ga je Andre Agasi svojevremeno u svojoj autobiografiji nazvao "kraljem šljake".

"Znam Andrea od svoje 12 godine, prvo smo igrali na Oranž boulu. Bio je veliki šampion, ja nisam. To je velika razlika među nama. To što me je tada nazvao kraljem šljake je samo malo priznanje meni. Mogu samo da mu se divim na svemu što je bio", dodao je Peres Roldan.

Stigao je da se dotakle i članova velike trojke, koju čine Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal.

"U tenisu je tako, nema diskusije, za mene je najbolji Federer. Ipak, svako od njih je najveći šampion svog vremena. Oni su preživeli četiri generacije igrača. Borg je prošao jednu, Sampras je pobedio jednu i potom i drugu. Ovi momci su prešli preko četiri generacije! Možete da im stavite na leđa teret i nastaviće da ih pobeđuju. Oni su šefovi", zaključio je Peres Roldan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Tenis

Endi Mari opet na terenu

Britanski teniser Endi Mari vraća se na teren 18. maja u Ženevi, saopšteno je na sajtu turnira u tom švajcarskom gradu.

Tanjug

15:05

5 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu