Nova vest
Tenis

Sreda, 09.05.2018.

14:00

Đoković poklonio pobedu, Novaka čeka veliki pad na ATP listi!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković poražen je u drugom kolu Madrida od Britanca Kajla Edmunda sa 2-1, po setovima 6:3, 2:6, 6:3.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Đoković poklonio pobedu, Novaka čeka veliki pad na ATP listi!
Getty images

Srpski igrač je samo u drugom setu uspeo da pokaže deo arsenala koji poseduje, a sada već poznati problem nekonstantnosti je već u narednom setu isplivao nazad na površinu.

Srbina od narednog ponedeljka čeka veliki pad na ATP listi, jer je Đoković branio polufinale od prošle godine pa bi od ponedeljka mogao da se nađe na 18. mestu.

S druge strane, Edmund koji je sada najbolje plasirani Britanac je uspeo da dođe do zlata vrednog trijumfa zahvaljujući pre svega Novaku koji nije uspeo da prelomi u nekoliko ključnih situacija meča.

Obojica tenisera su se na početku mučila sa servisima na strani na kojoj je bilo sunca, pa su već u prva dva gema viđena dva brejka. Edmund je u petom napravio novi brejk. Đoković je pokazivao želju da napadne, ali je i grešio, pa brejk protivniku prepušta na verovatno najgori način - duplom greškom.

Britanac je poveo 3:2, potvrdio brejk, a onda novim za 6:3 došao do prvog seta. Novak je tokom drugog seta izašao na teren kao potpuno drugačiji igrač.

U svojim servis gemovima je bio neuporedivo sigurniji pa je tako protivniku prepustio samo pet poena na svoj servis, dok mu je u prvom Edmund uzeo 16.

Daleko bolji je bio Đoković i u razmenama na dva metra iza osnovne linije i ubedljivo je taj set uzeo sa 6:2. Već u trećem sve je opet palo u vodu jer Novak nije iskoristio nalet.

Tri brejk lopte je imao u petom gemu forsirajući Edmundov bekhend. Britanac je jednu po jednu anulirao i na kraju uzeo, ispostaviće se ključan gem.

Jedan traljav forhend u mreži posle nešto lošijeg odskoka loptice, pa onda još jedna loptica u autu skupo su koštale Đokovića kome u osmom gemu trećeg seta Edmund pravi brejk i ima priliku da servira za pobedu.

U tom trenutku je proradilo samopouzdanje Novakovom protivniku koji je lagano rešio gem u svoju korist za 6:3 i odlazak na megdan Davidu Gofanu u narednom kolu.

III set

6:3 Edmund pobeđuje - Novaka su koštale greške, Edmund je 'pronašao' svoj servis i u odlučujućem gemu meča bio je neumoljiv za 6:3 i najveću pobedu u karijeri.

5:3 brejk za Edmunda - Precizan servis Đokovića, ali onda i greška srpskog igrača za 15:0 u korist Edmunda. Osvaja potom Đoković poen, ali Edmund ne greši iz fohenda uz liniju i unosi neizvesnost 30:15. Kik servis Đokovića vraća egal u gemu 30:30, a onda traljav forhend i loptica u mreži za Edmundovu brejk šansu. Greška Đokovića, loptica u autu, brejk za Edmunda.

4:3 As Britanca za novo vođstvo -
Edmund cilja paralelu iz bekhenda i pronalazi je za 30:0, a onda na mreži čeka lopticu nakon dobrog servisa i skraćene lopte za 40:0. Duplom greškom poklanja jedan poen Novaku, a Srbin to kažnjava narednim poenom koji osvaja sjajnom kombinacijom drop šot i lob za 40:30. As udarcem Edmund rešava ovaj gem.

3:3 Đoković izjednačio - Kvalitetna razmena i greška Edmunda, Đoković ima 30:0. Novi dobar poen Novaka, promašen bekhend Edmunda i Srbin opet osvaja gem bez izgubljenog poena.

3:2 Edmund, Đoković ne koristi tri brejk šanse - Novak forsira Edmundov bekhend i to mu se isplati, pošto osvaja dva poena i na 30:0 dolazi greškom Edmunda. Nova greška Đokovićevog protivnika za tri brejk lopte i 40:0. Ritern je promašio naš teniser, njegov protivnik potom ubacuje as za 40:30. Pogrešio je i Đoković relativno lak udarac poslao u aut za 40:40. Novi strašan servis Edmunda u T liniju i prednost koju ne ispušta jer Srbin pogađa mrežu, a Edmund se izvukao.

2:2 Đoković 'šeta' Britanca - Edmund 'voli' visoke lopte u penjanju, ali iz bekhenda promašuje, a Novak osvaja dva poena za 30:0. Primorava Edmunda da trči i odigrava udarce iz trka što njemu ne odgovara pa dve loptice smešta u mrežu i Đoković siguran za novi gem.

2:1 Edmund - Osvaja Novak prvi poen na servis protivnika u trećem gemu 15:0, ali onda je loptica posle udarca Kajla 'liznula' osnovnu liniju, Novak je izbacio u aut, a Britanac je vezao dva poena za 30:15. Još dva dobra poena Đokivćevog protivnika koji pronalazi Srbina u raskoraku i vinerom dolazi do novog vođstva 2:1.

1:1 Đoković poravnava - Srpski igrač vezuje tri sjajna poena, proradili su i forhendi i bekhendi, dubina udarca je tu, a sjajan servis mu donosi 40:0. Sa "nulom" i uzima prvi gem u trećem setu pošto je Edmund poslao loptu u aut.

1:0 Edmund - 'Zakucavanje' Kajla za 15:0, a onda neverovatan bekhend na liniji za 30:0 i as za 40:0. Britanski teniser gem potvrđuje paralelom.

II set

6:2 Đoković osvaja set - Servis vinerom i novim lopticama pokušava da reši ovaj set u svoju korist. Prvi as pogađa za 30:0. Neuporedivo bolja igra Srbina u drugom setu u kom je na svoj servis izgubio samo pet poena, a u prom čak 16. Po jedna greška svakog od igrača za 40:15. Edmund do kraja osvaja još jedan poen, ali onda ramom kači lopticu posle servisa i ona odlazi nebu pod oblake a Đoković izjednačava na 1-1 u setovima.

5:2 novi brejk za Đokovića - Pročitao je Edmund Novakovu nameru i izašao na vreme na mrežu pa po dijagonali odigrao pasing šot. Još po jedan dobar i loš napad Britanca za 30:15 u njegovu korist. Mnogo sreće za Đokovića! Odlučio se da igra dijagonalu na mreži, Edmund je to pročitao i stigao, ali i prebacio tik preko osnovne linije za 30:30. Na 40:30 Novak igra dobar drop šot i još bolji lob pa prvi put u meču da gledamo 'đus'. Edmund prebacuje liniju, Đoković ima brejk loptu i fantastično napada za 5:2.

4:2 Sjajan servis Novaka - Dva neca i onda jak servis po sredini naterali su Edmunda na grešku, a onda posle drugog servisa na još jednu i Đoković početni udarac koristi za 40:0. Jak servis, ali i jak odgovor Britanca koji je ritern raspalio pored Đokovića za 40:15. Međutim, Edmund nema leka za Novakov servis kojim Srbin namešta novi forhend viner.

3:2 Edmund osvaja gem - Milimetar je falio loptici da pređe preko mreže, ali je ostala u polju Edmunda i Đoković je poveo 30:0. Srbin je potpuno prepustio inicijativu protivniku i dobro se brani. Jedan kratak ritern i dva dobra napada Edmunda su to poništila pa je Novakov rival osvojio gem posle dve greške Đokovića.

3:1 Đoković - Fantastičan forhend Edmunda u ugao terena završava poen u kom je Srbin imao inicijativu. Anulira to Novak dobrim servisom za 15:15. Novim razornim forhendom je umalo osvojio novi poen, ali se Đoković odbranio, a Kajl promašio za 30:15 u korist Srbina. Novi dobar servis i viner iz ovog udarca, a onda i forhend za novu prednost od dva gema.

2:1 Edmund smanjuje - Najbolji britanski teniser je odservirao prvi as u meču, a onda i servis viner za dva lagana poena 30:0. Dobar ritern Đokovića potisnuo je Edmunda iza osnovne linije, a još bolji drop šot obezbedio mu je poen za 30:15. U nešto boljem tempu, Đoković spašava prvu gem loptu za Edmunda i dolazi do 40:30, ali se njegovom protivniku rizičan drugi servis isplatio i Edmund je smanjio na 2:1 u gemovima.

2:0 Đoković - Uz malo sreće Edmund promašuje posle kraće lopte koju je Đoković poslao u polje protivnika i vodi 30:0 na svoj servis. Jedan nesiguran servis dao je Edmundu inicijativu u poenu i Novak je pogrešio iz bekhenda za 30:15. Britanac izbacuje posle nešto brže razmene lopticu u aut, a onda i iz bekhenda za potvrdu brejka, 2:0.

1:0 brejk Đoković - Sjajan bekhend u sam ugao terena pogađa Novak na servis Edmunda za 15:0, insajd aut forhendom koji Kajl ne može da vrati osvaja i drugi poen, da bi treći poklonio Edmund malim autom, 40:0 za Novaka i tri brejk lopte. Loše je zahvatio lopticu Edmund i Novak osvaja brejk!

I set

6:3 Brejk i set Edmunda! Greška Đokovića koji dvaput šalje lopticu u aut, a Edmund čisti liniju u odlučujućem poenu za novi brejk i prvi set, 1-0.

5:3 Edmund - Dobar servis Edmunda mu je doneo tri poena pošto Novak nije uspeo da vrati poen kod 30:0. Ipak, Edmund greši za 40:15, ali onda skraćenom dijagonalom ponovo osvaja gem i dolazi na korak od prvog seta.

4:3 Đoković smanjio zaostatak- Dva brza poena za Srbina koji tek sada počinje da liči na sebe. Odlična paralela za 40:0, ali dva savršena poena Edmunda. Prvo je Britanac poslao izvrstan drop šot, a onda i dijagonalu za 40:30. Novak potom servira servis viner i smanjuje zaostatak.

4:2 Edmund iskoristio brejk - Prestao je da Novaka 'sluša' i ritern pa Edmund solidnom servisom osvaja prvi poen šestog gema 15:0. Sporo kretanje Novaka i loptica daleko u autu za 30:0. Dobar napad Edmunda koji pogađa ćošak terena i namešta zicer na mreži za 40:0 i onda prva dupla greška Britanca za 40:15. Letargičan udarac Đokovića bez ritma i loptica je opet u mreži, a Edmund koristi brejk.

3:2 brejk Edmund - Novak je ušao u razmenu sa Edmundom, vidi se njegova želja da napadne, ali mu je sreća pomogla da posle udarca Edmunda mreža zadrži lopticu na polovini Britanca za 15:15. Đoković potom pravi dve greške, lopta ide u mrežu, a Edmund ima nove brejk lopte na 40:15. Greši i Edmund i prokockava prvu loptom u mreži za 40:30. Duplom greškom Đoković poklanja brejk Edmundu.

2:2 Britanac izjednačio - Edmund dobro servira i osvaja dva brza poena za 30:0, usledila je greška jer mu je protivnik lopticu posle servisa vratio pod noge za 30:15, a onda je i Novak pogrešio gađajući liniju po paraleli. Novim dobrim servisom Edmunda loptica posle riterna završava u mreži i Britanac poravnava na 2:2.

2:1 Đoković - Ponovo čisti liniju Đoković, ovog puta za 15:15 u trećem gemu, ali Edmund riternom od skoro 150 kilometara na sat dolazi do prednosti 30:15. Odličan kik servis Đokovića za 30:30, a onda još jedan u 'T' liniju koji Edmund vraća preko linije za 40:30. Servisom rešava gem i trećim servis vinerom i vodi po prvi put.

1:1 Đoković vraća brejk - Ono što mnije mogao servisom Đoković uspeva riternom. Forsirao je Edmundov bekhend, rizikovao je, ali pogodio liniju i već posle dva minuta od pretrpljenog brejka dobio tri šanse da uzvrati brejkom 40:0. Edmund izbacuje loptu forhendom u daleko u aut i Đoković vraća brejk.

1:0 Brejk za Edmunda - Novak je osvojio dva od tri uvodna poena meča, Edmund dobrom forhend dijagonalom namešta poen i poravnava na 30:30. Usledila je dupla greška Đokovića koga servis na startu ne služi idealno, pa je Edmund prvi došao do brejk šanse. Britanac je koristi dobrim udarcem u Novakov bekhend i dolazi do prednosti na početku meča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

285 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu