Lendon Donovan

Nikada u istoriji fudbala u Severnoj Americi jedan čovek nije bio simbol te igre, koliko je to Lendon Donovan. I ne samo zato što se nije dao pred jednim Dejvidom Bekamom. Momak iz Kalifornije, koji je celu karijeru proveo na putu između rodne savezne države i Evrope, tek je napunio 28 godina, a već je rekorder američkog nacionalnog tima po broju golova i asistencija, ima daleko najviše reprezentativnih nastupa od svih aktivnih igrača, a teško je zamisliti da neće oboriti i svetski rekord.

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2010.

16:34

Default images

Lendon Timoti Donovan rođen je 4. marta 1982. u gradiću Ontario, na istočnom obodu Los Anđelesa. Veliki talenat iskazao je kao dečak, a u dresu U17 reprezentacije SAD osvojio je četvrto mesto na SP 1999, uz titulu igrača turnira. Nagrade su tu samo počele, a dodanas je Donovan skupio 6 naslova najboljeg američkog fudbalera sezone.

Pre 18. rođendana prvi put se otisnuo preko Atlantika, potpisavši za Bajer Leverkuzen. Šansi za nastup u klubu koji se bori za trofeje u Nemačkoj i Evropi nije bilo mnogo, pa se vratio na pozajmicu u San Hose, sa kojim je osvojio dve titule u MLS. Posle samo 7 nastupa u 6 godina pored Rajne, potpisao je 2005. za LA Galaksi, i donosi mu odmah titulu. Tako je stekao status klupske ikone, koji nije uspeo da mu oduzme ni Dejvid Bekam.

Shvativši da je jedna stvar biti živa legenda u svom dvorištu, a sasvim druga biti ozbiljan fudbaler na svetskom nivou, Donovan nastavlja tendenciju da ide na prekookeanske pozajmice – u poslednje dve zime, dok traje pauza u MLS, on je igrao najpre za Bajern (6 mečeva za 3 meseca 2009. godine), zatim i za Everton (13 nastupa za 10 nedelja ove sezone).

Boravak na Ostrvu mnogo mu je značio – ne samo zbog toga što je postigao 2, namestio još 2 gola i igrao redovno. Uprava liverpulskog kluba dala je sve od sebe da ga zadrži, i sva je prilika da će na leto probati da ga otkupi od Galaksija. Pitanje je samo da li je Donovan spreman da napusti grad anđela, u kojem mu živi i radi supruga, filmska zvezda slovačkog porekla Bjanka Kajlik.

Od kada je u sastavu nacionalnog tima lendon je na svetskim prvenstvima doživeo veliki uspeh (četvrtfinale 2002) i gorko razočaranje (ispadanje u grupi 2006). Da mu Južna Afrika odgovara potvrdio je pogocima protiv Italije i Brazila na Kupu konfederacija, razlog više za američki optimizam, pored prilično lagane grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: