Visente del Boske

Visente del Boske je rođen 23. decembra 1950. godine.

Izvor: LB

Utorak, 18.05.2010.

12:46

Default images

Reprezentaciju Španije je preuzeo 15. jula 2008 pošto je ’crvena furija’ pod vođstvom Luisa Aragonesa trijumfovala na Evropskom prvenstvu. Del Boske je od 1999. do 2003. godine trenirao Real Madrid i to je bio jedan od najuspešnijih perioda u istoriji ‘kraljevskog kluba’.

Kao igrač, Del Boske je upisao ukupno 441 nastup u španskoj Primeri, uz 30 postignutih golova. Igrao je za Kastilju, Kordobu, Kasteljon i Real Madrid. Sa Madriđanima je osvojio pet titula prvaka Španije i četiri Kupa Kralja.

On je za reprezentaciju Španije odigrao 18 mečeva, a učestvovao je i na EP 1980, na kome je ‘furija’ eliminisana posle grupne faze takmičenja.

Del Boske, koji je u Real došao još daleke 1964. godine, prvu priliku kao trener dobio je 1994, kada je otpušten Benito Floro Sanc. On je tada nekoliko meseci vodio prvi tim, sve do dolaska Horhea Valdana. Pravu priliku je dobio 1999. godine i u naredne četiri sezone je Realu doneo dve Lige šampiona, dve Primere, Superkup Španije, Superkup Evrope i Interkontinentalni kup. To je najuspešniji period u skorijoj(skorašnjoj) istoriji Reala, preciznije od ere Alfreda Di Stefana i Ferenca Puškaša.

Devetog juna 2009. godine Španac je postao prvi selektor u istoriji koji je, kao debitant, u prvih deset utakmica zabeležio svih deset pobeda. Prethodni rekorder je bio selektor Brazila Žoao Saldana sa devet trijumfa.

Del Boske se na kraju zaustavio na cifri od 13 pobeda, pošto je njegov tim poražen u polufinalu Kupa konfederacija 2009. godine od selekcije SAD (2:0).

Takođe, pod vođstvom Del Boskea Španija je 14. oktobra 2009. godine postala jedna od retkih selekcija u istoriji koja je kvalifikacije za Mundijal završila sa maksimalnim učinkom - deset utakmica, deset pobeda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: