Finska može do druge runde, ali u drugoj grupi

Predstavnik Skandinavije u Sloveniju odlazi sa gotovo identičnim sastavom koji je 2011. u Litvaniji ostvario najveći uspeh u poslednjih 45 godina.

Praksa da se pravi rezultati ostvaruju na domaćem terenu evidentna je i u slučaju Finske, koja je 1967. godine ostvarila do sada najbolji plasman u istoriji pojavljivanja na Evrobasketu. Tada je osvojena šesta pozicija.

Nakon pauze od šest godina, u Belgiji je osvojeno deseto mesto, da bi potom usledilo četrnaestogodišnje „izgnanstvo“ sa Evropskih prvenstava, koje je prekinuto u Grčkoj 1995. godine.

Rezultati koji su tada ostvareni najavili su novo povlačenje Finske, da bi povratak u velikom stilu stigao u Litvaniji, kada su ostvarene tri pobede, što je uz pet poraza bilo dovoljno za finalnu devetu poziciju.

Sadašnja generacija finskih košarkaša predvođena selektorom Henrikom Detmanom, ostvarivši dugo čekani san, uzastopan plasman na dva Evrobasketa.

U kvalifikacijama je briljantne partije pružao Peteri Koponen, prosečno je beležio skoro 20 poena po utakmici, značajnu podršku je imao u Šonu Hafu, dok je nešto slabije partije pružao Miko Koivisto.

Uglavnom, njih trojica čine osnovu spoljne linije finskog tima, uz košarkaše koji su dobro poznati na ovim prostorima, Sasa Salina i Tema Ranika.

Takmičenje u Sloveniji će verovatno biti oproštajno za živu legendu Hana Motolu, koji nije igrao na svom nivou pre dve godine u Litvaniji, zbog čega će imati dodatni motiv da u najboljem svetlu prepusti dres nacionalne selekcije mlađima.

Veoma bitan šraf u Detmanovoj mašineriji je košarkaš podgoričke Budućnosti, Džerald Li, koga finska košarkaška javnost gleda kao dugotrajnu zamenu za Motolu.

Bez obzira na određeni kvalitet koji postoji, teško je očekivati da Finska uspe u nameri da stigne do drugog dela takmičenja, pošto se nalazi u možda i najujednačenijoj grupi.