Vidi spremaju "doček" u Moskvi, jedna glupost neće promeniti sve

Dobar posao koji je reprezentacija Hrvatske napravila na terenu tokom Svetskog prvenstva samo jednim nepromišljenim potezom igrač Domagoj Vida uspeo je da baci u drugi plan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.07.2018.

12:45

Vidi spremaju
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Umesto da se piše o sjajnim partijama Luke Modrića, koji je kandidat za najboljeg igrača turnira, o hladnokrvnom izvođaču penala Ivanu Rakitiću, mentalnoj snazi fudbalera iz Hrvatske koji su se vraćali sa ivice ponora, u meču s Dancima na primer, i na kraju trijumfovali, o golmanu Subašiću koji brani na jednoj nozi, Vida im je ukrao slavu i već drugi dan u Rusiji je važna tema njegov „pozdrav" Ukrajini posle pobede nad Rusima u četvrfinalu Mundijala.

Ali, šta očekivati od igrača koji je 2012. godine flašu piva platio 100.000 evra. On je, naime, dok je igrao za Dinamo pio pivo u klupskom autobusu koji je tek krenuo na kup utakmicu u Vrsar, a Ante Čačić tadašnji trener Zagrepčana, je zaustavio vozilo i igrača izbacio na ulicu. Klub je kasnije doneo odluku da Vidu kazni sa 100.000 evra.

Godinu pre toga Vida se malo napio sa prijateljima pa je u Donjem Miholjcu tukao neke ljude, nakon čega je Slaven Bilić, tadašnji selektor Hrvatske, morao da ga udalji iz tima koji se borio za Mundijal 2012.

I pre dve godine Vida je bio u centru skandala, kada je u Kijevu u pet sati ujutru vozio pijan (1,51 promila alkohola u krvi), nakon čega mu je vozačka dozvola oduzeta na godinu dana.

Vida je sada otišao korak dalje u svojoj nepromišljenosti – usred Rusije uzviknuo je, zajedno sa članom stručnog štaba Ognjenom Vukojevićem, fašistički pozdrav "Slava Ukrajini". „Slava Ukrajini, davaj, davaj", rekao je Vida, koji je pet godina proveo u Dinamu iz Kijeva. „Ovo je pobeda za Dinamo, za Ukrajinu. Napred Hrvatska", nastavio je Vukojević, koji je bio član Dinama od 2008. do 2015. godine.

„Slava Ukrajini", „Herojima slava" je pozdrav koji je prvi put koristio početkom dvadesetog veka u ratu za nezavisnost Ukrajine, koristili su ga i ukrajinski nacionalisti u borbi protiv Crvene armije u Drugom svetskom ratu, ali i na demonstracijama, antiruskim, koje su počele 2013. godine, nakon kojih je došlo do rata u Ukrajini.

Ukrajinci su se ekspresno zahvalili Vidi na pobedi, pa se tako na prijateljskom meču Dinamo Kijev – Lucern pojavio transparent, na kojem je na hrvatskom pisalo – „Hvala Domagoj".

Licemerje u kojem se fudbal davi ogleda se i u stavu Fudbalskog saveza Hrvatske.

„...Konačno, Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci u potpunosti podržavaju načela borbe protiv svih oblika netolerancije u nogometu, odnosno protiv miješanja politike i sporta", saopštili su u HNS posle Vidine video-poruke.
Photo by Christopher Furlong/Getty Images
I to kažu predstavnici saveza u čijoj se svlačionici čuju pesme Marka Perkovića Tompsona, muzičara poznatog po veličanju i propagiranju ustaštva.

Kada bi neko želeo da bude zlonameran mogao bi i spot „Krila Oluje za nogometnu oluju", koji je objavljen na Youtube kanalu Ministarstva odbrane Hrvatske da protumači na razičite načine. Ne samo u vezi nekakve oluje, tu je aluzija jasna, već u vezi poruke „Jedno srce, jedna duša, jedna Hrvatska". Možda je slučajnost u pitanju, ali poruka podseća na „Jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa", a zna se čiji je to bio slogan.

U takvim okolnostima nekako je potpuno očekivano da reprezentativci Hrvatske politiku uvedu na fudbalski teren, što naravno nije prvi put. Setite se samo skandiranja Josipa Šimunića „za dom spremni", posle utakmice sa Islandom 2013. godine.

Rusi jesu ljuti na Hrvate, reakcija je bilo ali samo na društvenim mrežama. Van njih domaćini se trude da, kako sami kažu, jedan glup potez ne pokvari dobre odnose ruskog i hrvatskog saveza. Hrvati su i dalje dobrodošli, bar je takav slučaj u Moskvi, mada postoji opravdan strah od pojedinačnih incidenata. Vida je pokušao da se opravda, da nije u pitanju provokacija, već poruka prijateljima, međutim, nismo ubeđeni da će on u Moskvi, gde se igra polufinalni meč sa Englezima, biti baš prijateljski dočekan.

„Uprkos istorijskom prijateljstvu sa Srbijom, moramo da priznamo da su mnogi Hrvati bili sjajni u ruskoj Premijer ligi. Mnogi od njih su delom postali i Rusi: Ivica Olić, Stipe Pletikosa, Vedran Ćorluka... I od 2007. godine kada su Hrvati pobedili Engleze i omogućili nam da odemo na Evro 2008, taj tim ima mnogo simpatizera u našoj zemlji. Vida je svojim postupkom promenio neke stvari...", napisao je novinar Dmitri Zelenov.
Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez
Sport-express.ru je objavio tekst sa naslovom „Tipičan primer hrvatske hrabrosti", a napisan je na osnovu reakcija i komentara na sajtu B92. Autora je interesovalo kako je javnost u Srbiji reagovala na provokaciju Vide, pa je deo komentara preneo ruskoj sportskoj javnosti.

Ono što je mnogo zanimljivije od reakcije javnosti u Srbiji, Rusiji ili Ukrajini, jeste reakcija Svetske fudbalske federacije, odnosno odsustvo reakcije. FIFA se ponovo ponaša autistično, iako je sama promovisala „nultu toleranciju po pitanju mešanja politike u sport". Domagoja Vidu je opomenula, i što se tiče fudbala to je dobra odluka jer će biti od pomoći svojoj reprezentaciji u polufinalu, ali kakvu je poruku FIFA poslala?! I šta je za nju mešanje politike u sport ako nije fašistički pozdrav upućen direktno iz svlačionice učesnika Svetskog prvenstva, koje organizuje FIFA?!

I da li je mešanje politike u sport ako igrač jedne reprezentacije (Švajcarske) na kopačkama ima zastavu neke druge (tzv. Kosova) a igra protiv treće (Srbije)?! I da li je mešanje politike u sport to što se mimo statuta u organizaciju primi novi član iz zemlje koja nije član Ujedinjenih nacija, sa argumentom „neka deca igraju fudbal"?! Ok, „neka deca igraju fudbal", ali onda neka FIFA promeni svoj Statut.

FIFA je kaznila Granita Džaku i Đerdana Šaćirija sa po 10.000 švajcarskih franaka. Čim su kažnjeni nešto su i učinili. I piše u obrazloženju da su kažnjeni „zbog pokazivanja dvoglavog orla prilikom proslave gola..." Ali, to za FIFA nije mešanje politike, iako su sami napisali da jeste.

Na kraju, FIFA je zapravo jedina koja dozvoljava i podržava mešanje politike u fudbal.
Photo by Catherine Ivill/Getty Images
Za Svetsku fudbalsku federaciju, mnogo važnije od mešanja politike u fudbal, jeste zaštita sponzora i autorskih prava. Tako je Fudbalski savez Hrvatske kažnjen sa 70.000 franaka jer su igračili tokom utakmice sa Danskom pili piće koje nisu smeli. Isto su prošli i Šveđani. Zbog neautorizovane reklame na opremi i oni će platiti 70.000 franaka.

Hrvatska je kažnjena i sa 13.000 franaka za incident za koji niko nije ni čuo. Navijači su našto bacili na teren... Za incidente o kojima bruji „pola Evrope", dovoljna je opomena.

„Fudbal nije politika, ali Balkanci to ne znaju. Teško je ostati apolitičan kada igrači dolivaju uje na vatru", napisale su, između ostalog, ruske kolege, koje zaista one teme nisu isticale sve do pojave sporne video-poruke. Čak nisu bili negativi ni u oceni ponašanja Kolinde Grabar Kitarović, predsednice Hrvatske, koja je prvo protiv Danske u svlačionici grlila golišave fudbalere, a potom u društvu Dmitrija Medvedeva, premijera Rusije, pratila utakmicu u dresu Hrvatske, iako zvaničnicima to nije dozvoljeno.

Umesto kritika oni su pustili seriju njenih slika s plaže, u kupaćem kostimu, ali i sa utakmica koje nije pratila iz lože već u društvu običnih navijača.

Ruski navijači neće imati težak posao u polufinalu. Ukoliko budu želeli nekog da podrže sumnjamo da će, i posle svega, to da budu Englezi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: