"Ne učinite sebe crvom, Švajcarci bi da vas zgaze"

Do 1946. godine kroz istoriju je povremeno bio ruski, a onda su crvenoarmejci umarširali u grad i sudbina pruskog grada Kenigzberga bila je da postane Kalinjingrad. Luka koja ne zamrzava bila je strateški izuzetno važna, pa se Rusija posle Drugog svetskog rata izborila da joj pripadne ovo parče pruske zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2018.

11:00

Photo by Harry Engels/Getty Images

Mnogi ruski gradovi su posle pada komunizma promenili svoja imena, čak i Staljingrad (Volgograd) i Lenjingrad (Sankt Peterburg), ali varoš na obali reke Pregel (Rusi, ipak, više vole da je zovu Pregolj) zadržalo je ime koje je dobilo po boljševiku I sovjetskom političaru Mikhailu Kalinjinu.

Kalinjingradska oblast je enklava, fizički nije povezana s Rusijom, I nalazi se između Poljska i Litvanija. U gradu su nekada uglavnom živeli Nemci, ali su ga kasnije naselili Rusi koji su se doselili iz raznih krajeva: Ukrajine, Belorusije, Kazahstana… Etnička slika stanovništva je takva da je grad podrhtavao od povika “Ru-si-ja, Ru-si-ja”, dok je “Zbornaja komanda” tutnjala preko Egipta u 2. kolu A grupe na Svetskom prvenstvu.

Stanovnici grada koji je i baza ruske baltičke flote s ponosom će vam reći da je jedan od najvećih filozova Imanuel Kant živeo, umro i sahranje u Kalinjingradu. I ne samo da se rodio u tom gradu, nego ga nikada u životu nije napustio, nije izašao iz njega. U njemu je, između ostalih, nastala i dobro poznata “Kritika čistog uma”.

Vidite, svi mi u Kalinjingradu volimo Kanta. Ponosni smo što je iz našeg grada, ali ja sam saiguran da ovde većina ljudi nikada nije pročitala Kanta. Ni ja ga nikada nisam čitao. Uvek pomislim “čekaj da sad pročitam ovo, pa ću posle Kanta”. On je naš, tu je, neće nigde da ode. To vam je ista situacija kao s ljudima koji obiđu pola sveta, a ne upoznaju sopstveni grad. Recite nekome ovde da odsluša predavanje o Kantu. Prvo će vas pitati koliko će da traje. Dva sata?! O, Kante je sjajan, ali je l’ može neki drugi put, reći će vam”, iskren je Kiril kojeg smo sreli na putu ka Kantovom ostrvu na kojem se nalazi Kenigzberška katedrala, a u njoj Kantov grob.

U istoj katedrali nalaze se I najveće orgulje u Rusiji. Naš sagovornik je ponosan na svoje ima koje deli s patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom.
Photo by Lars Baron/Getty Images
Nije Kant bio jedini poznati stanovnik Kalinjingrada. Ovde je živeo i Aleksej Leonov, prvi čovek koji je boravio u otvorenom svemiru. Bio je više od 12 minuta van “Voshoda 2”. U Kalinjingradu je rođena i Ljudmila, bivša supruga predsednika Vladimira Putina”.

Grad na obali Baltičkog mora pomalo je nestvarna mešavina pruskih zgrada, sovjetskih stambenih blokova i megalomanskih objekata, pravoslavnih crkvi…

Muzej svetskog okeana je posebno zanimljivo mesto. U njemu se nalazi podmornica B-413, koja je svojevrmeno bila u misiji više od godinu dana bez menjanja posade. Od svih dana u nedelji mi smo došli da zavirimo u nju baš u utorak kada je zatvorena za posete. Posle zaglavljivanja u liftu Staljinovog bunkera i ljubljenja vrata zatvorene podmornice, kada odemo u Moskvu nećemo ni prići Lenjinovom mauzoleju… Ko zna šta će nam se tamo desiti…

Inače, u muzeju se nalazi i brod “Vitez”, koji je plovio 800.000 milja, a na njemu je bio i istraživač Žak Kusto. Kalinjingrad je grad ćilibara, po procenama 90 odsto zaliha ćilibara nalazi se u Kalinjingradskoj oblasti.

Kiril, naš sagovornik s početka price, voli istoriju, muziku i sport. Mi smo upoznavali njegov grad, a on je o nama već znao mnogo.
Od vaših muzičara najviše volim Emira Kusturicu i Gorana Bregovića. Kusturica voli cigane, znate i ja po majčinoj liniji imam ciganske krvi. Obojica su svirali ovde prošle godine, bio sam na koncertima. Oni se zapravo ne održavaju u Kalinjingradu, već baš u Svetlogorsku”.

O srpskom fudbalu zna koliko i prosečan poznavalac fudbala u Srbiji.

Kako to da Branislav Ivanović nikada nije igrao u Crvenoj zvezdi i Partizanu, nego u OFK Beogradu”, pita Kiril. “Znam da su navijači Crvene zvezde ‘cigani’, da su bliski sa Spartakom iz Moskve, a ‘grobari’ sa CSKA. I znam da niko ne voli Dinamo iz Zagreba. Navijam na Svetskom prvenstvu za Rusiju, Srbiju, navijao bih i za Grčku ali nije došla, a volim i Argentinu, Španiju”.

I na kraju je imao poruku za srpske igrače.

Kant je rekao da kada čovek sebe učini crvom ne sme da se žali kada neko stane na njega. Pa, u petak pazite šta radite, jer će Švajcarci rado stati na vas”, parafrazirao je Kiril.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: