Švedska

46 utakmica, 16 pobeda, 13 remija, 17 poraza, gol razlika 74:69

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2018.

09:00

Švedska
Photo by Lars Baron/Getty Images --- Zlatan Ibrahimoviæ neæe igrati na Mundijalu

Istorija na SP:

Švedska je do sada učestvovali 12 puta na Mundijalima, što znači da će joj u Rusiji ovo biti 13. nastup. Najveći uspeh ostvarili 1958. godine, kada su pred domaćom publikom igrali finale u kojem su poraženi od Brazila. Pored toga još dva puta su bili treći (1950. i 1994), dok su Francuskoj 1938. godine zauzeli četvrto mesto. Ovo im je prvo Svetsko prvenstvo još od 2006. godine.

Put do Rusije:

Put Švedske do Mundijala u Rusiji sadržao je dodatnu prepreku – baraž. “Vikinzi“ su u grupi sa Francuskom i Holandijom uspeli da zauzmu drugo mesto, pošto su na deset mečeva ostvarili skor od 6p/1r/3p, uz gol razliku 26:9. U baražu “nisu imali sreće“ jer su naišli na Italiju, ali to ih nije previše omelo. Kod kuće su slavili sa 1:0, dok su u gostima uspeli da izdrže nalete 'Azura' (0:0) i da naprave veliko iznenađenje izbacivši nekadašnje šampione sveta.
Photo by Alex Livesey/Getty Images
Ključni igrači:

Ključnog igrača za Švedsku na ovom Mundijalu neće biti – Zlatana Ibrahimovića. Zlatan se povukao iz reprezentacije, potom je najavio da bi mogao da se vrati za SP, međutim selektor Jane Anderson odlučio je da ga ne pozove. Sastav Švedske nema fudbalske zvezde, ali to ne bi trebalo da bude problem za njih. Odbranu će držati Lustig, Lindelof i Grankvist, na sredini terena najviše će se pitati Larson, Ekdal i Hiljemar, dok će 'udarna' igla u napadu biti Ola Toivonen. Timskom igrom nadaju se uspehu i prolazu grupe, jer ako su uspeli da iznenade Italijane, zašto ne bi i Nemce, Meksikance i Južnokorejce.

Forma uoči SP:

Šveđani ne mogu da se pohvale sa dobrom formom pred Mundijal u Rusiji. Od dosada pet odigranih mečeva imaju samo jednu pobedu i to nad Danskom (1:0). Remizirali su sa Estonijom (1:1) i ponovo Danskom (0:0), dok su poraženi od Čilea (2:1) i Rumunije (1:0). Kao što je već napomenuti "Plavo-žuti" nemaju pretereno jak sastav i u grupi sa Nemačkom, Meksikom i Južnom Korejom neće igrati na gol više, već će šanse tražiti posle kontranapada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: