- Odbrojavanje do SP u Rusiji -

Kalinjingrad već strepi – Srbi, Hrvati, Albanci, Englezi na jednom mestu

Na Zapadu ovaj grad često opisuju kao "pakao droge, kriminala i HIV pozitivnih prostitutki", a predstojećeg leta u njemu će se okupiti navijači Srbije, Hrvatske, Švajcarske (čitaj Albanije i Kosova), Engleske i Španije.

A. Kovačević
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Kalinjingrad je najzapadniji ruski grad domaćin Svetskog prvenstva 2018. godine. Osnovali su ga krstaši iz Teutonskog reda u 13. veku, kao Kenigsberg je bio glavni grad Istočne Pruske, a danas je važna ruska luka koja je preko Baltičkog mora prolaz ka Evropi.

Međutim, ovaj grad bogate istorije sa 459.000 stanovnika je i raj za krijumčare droge, trgovinu ljudima i prostituciju. Procenjuje se da je u Kalinjingradu najveći procenat zaraženih Aidsom u Evropi, te da je stopa kriminala 20% veća nego u bilo kom drugom delu Rusije, a da na gradskim ulicama ima čak 5.000 prostitutki. Na sve to, pivo i vodka su tri puta jeftiniji nego u Moskvi.

A u junu stižu fudbalski navijači iz najozloglašenijih delova "Starog kontinenta". Među njima i Srbi.

Od trenutka kada je Rusija izabrana za domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu, jedno od gorućih pitanja FIFA bili su huligani. Istočna Evropa je već godinama na lošem glasu zbog fanatičnih navijača, a sada će sve oni imati priliku da se okupe upravo u zemlji koja često ima najviše problema s njima.

Od 11 gradova domaćina najviše problema organizatori bi mogli da imaju upravo u Kalinjingradu. Grad na obali Baltičkog mora biće dom fudbalskoj reprezentaciji Srbije tokom turnira, pa se očekuju i brojni naši navijači.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Mečevi u Kalinjingradu:
16. jun Hrvatska – Nigerija
22. jun Srbija – Švajcarska
25. jun Španija – Maroko
28. jun Engleska – Belgija

Osim "Orlova", u grad koji je već vekovima podeljen na protestante i pravoslavce, će tokom juna ove godine stići i navijači zemalja čiji huligani jedva čekaju susret sa Srbima. Dolaze Hrvati i Švajcarci, a s obzirom na nacionalno poreklo velikog broja igrača ove selekcije, slobodno možemo napisati Albanci.

Da "žurka" bude potpuna, tu će biti i "vatreni" Španci, te najozloglašeniji navijači na reprezentativnim utakmicama – Englezi. Kad se na to dodaju Nigerijci i Marokanci, koji su bukvlno zapalili ulice Brisele tokom proslavile plasmana na Mundijal, nema sumnje da će Kalinjingrad u periodu od 16. do 28. juna biti pod opsadom.

Svima su i dalje pred očima užasne slike sa ulica Marseja iz 2016. godine kada su se na jugu Francuske tokom Evropskog prvenstva sreli Englezi i Rusi. Krvave glave, devastirani kafići, dimne bombe, pendreci, batine, lisice. Kako to izbeći usred Rusije?

Poznati po huliganizmu još od sredine 70-ih godina prošlog veka, Englezi su pravili probleme na Mundijalu 1998. u Francuskoj i EURO 2000. u Belgiji i Holandiji, nakon velikih kazni i brojnih zabrana putovanja primereno su se ponašali na SP 2010. u Južnoj Africi i 2014. u Brazilu, te EURO 2012. u Poljskoj i Ukrajini gde nije uhapšen nijedan britanski državljanin.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Međutim, pre dve godine se dogodila pomenuta eskalacija nasilja koju su "režirali" upravo Englezi i Rusi, a verujemo da mnogi od njih imaju "neraščišćene račune" pa čekaju novi susret.

"Postoji tendencija engleskih navijača da prilikom putovanja u inostranstvo isprovociraju lokalno stanovništvo. Moramo upozoriti one koji planiraju da putuju da će ih u tom slučaju u Rusiji čekati žestoka policijska reakcija", rekao je zamenik načelnika britanske policije Mark Roberts, koji sarađuje sa kolegama iz Rusije kako bi se izbegli incidenti slični onima u Marseju.

Problem je što te Engleske "provokatore" na svom terenu jedva čekaju ništa naivniji Rusi. Pre dve godine njih oko 200 je bilo dovoljno da nastane haos na ulicama Marseja. Šta mislite koliko će ih na to biti spremno kod kuće?

"Biće krvi na ulicama, i to engleske krvi. Deset hiljada ultrasa je spremno za borbu. Naši najbolji momci su utrenirani. Vežbali smo u šumi po snegu i ledu. Udružićemo se svi zbog borbe. Nismo mekani kao Englezi. Mi se bijemo žestoko i ne bežimo. Trenirali su nas profesionalni borci – bokseri, ultimajt fajteri. Biće nasilja, to je sigurno. CSKA, Lokomotiva, Rostov, Zenit, imamo na hiljade navijača koji će se tući na Svetskom prvenstvu. Englezi su naša primarna meta, ali ne plašimo se nikoga – Francuza, Poljaka, Nemaca. Sve ćemo ih razbiti. U Marseju je 200 ruskih ultrasa udarilo na 2.000 Engleza i pobedilo. Zamislite samo kako će biti kada nas bude na hiljade", prete Rusi preko društvenih mreža.

Naravno, vlasti se već godinama spremaju upravo za tu "pretnju", jer upravo huligani mogu najviše da upropaste turnir u Rusiji, pa su za njih spremne posebne mere. Vlast "preti" sa nekoliko desetina hiljada policajaca (samo u Sankt Peterburgu će ih biti 11.000), te velikim novčanim kaznama za remećenja javnog reda i mira (najmanja kazna za tuču će biti oko 200 evra).

Međutim, glavni adut Rusa će možda biti uverenje koje vlada na Zapadu o surovim uslovima u ruskim stanicama policije i zatvorima. Za veće nerede je zaprećena kazna od čak 15 godina robije.

Englezi će svakako umnogome sami uticati da se izbegnu neredi jer će ogroman broj njihovih huligana dobiti zabranu napuštanja Ostrva, a u Rusiji će kao po običaju na velikim takmičenjima širom sveta biti prisutni i predstavnici engleskih snaga reda. Ipak, očekuje se 10-20 hiljada Ostrvljana u Rusiji, a dovoljno je da ih se okupi nekoliko desetina da naprave nerede.

Naravno, u celoj ovoj priči ne smemo zaboraviti ni Špance. Iako često deluju kao "amateri" u odnosu na istočnoevropske i ostrvske hulagane, i vatreni momci s Pirineja znaju da naprave haos. Posebno što su se verovatno mnogi uvredili nakon skorašnjeg gostovanja moskovskog Spartaka Atletik Bilbau gde su navijači dva kluba izazvali malo ratno stanje u baskijskom gradu, a čak je i stradao jedan policajac.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Ipak, poslednjih meseci, bar kada je u pitanju Kalinjingrad, najviše pažnje privlači dolazak Balkanaca. S obzirom da će u prve dve utakmice u ovom gradu igrati Hrvatska i Nigerija, a potom Srbija i Švajcarska, mnogi već vide nerede na ulicama.

Iako daljina i visoka cena putovanja neće odvesti mnogo Srba u Rusiju narednog leta, nema sumnje da će se tamo naći najzagriženiji fanatici Partizana i Crvene zvezde, koji imaju skoro pa bratske odnose sa huliganima iz ruskih klubova, a prisustvo omraženih Hrvata i Albanaca u istom gradu je svakako poziv na "akciju".

Dok se Hrvati i Srbin možda i mimoiđu, s obzirom da će između utakmica ove dve selekcije na lokalnom stadionu proći šest dana, sudar "Orlova" sa Švajcarcima je neizbežan. A zbog velikog broja igrača poreklom iz bivše Jugoslavije u alpskoj selekciji, taj meč se može porediti sa okršajima Srbije protiv Albanije i Kosova.

Kičmu švajcarske selekcije čine fudbaleri koji su rođeni ili su im bar roditelji poreklom iz južne srpske pokrajine ili Albanije, poput Granita Džake, Blerima Džemailija, Admira Mehmedija, Đerdana Šaćirija i Valjona Behramija, od kojih su neki i sami isticali podršku Albaniji prilikom susreta sa Srbijom.

Tako je, primera radi, Šaćiri odbio da peva himnu Švajcarske, a potom nije slavio gol koji je postigao protiv Albanije na EURO 2016.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Štaviše, na toj utakmici je na svojim kopačkama imao iscrtane zastave obe zemlje i uz to Kosova. Tim primerom se vode i njegovi zemljaci pa će na SP u Rusiji cela Albanija i Kosovo navijati za Švajcarsku, a mnogi od onih koji se nađu na Mundijalu sigurno jedva čekaju susret sa Srbima.

S druge strane, kao što smo već pomenuli, srpsku navijačku "postavu" će sigurno da pojačaju "braća Rusi", posebno na utakmici sa Švajcarskom. Neke ruske navijačke grupe su već najavile dolazak u Kalinjingrad.

"Gde Srbija bude igrala, osećaćete se kao kod kuće. Dođite da zajedno bijemo Engleze i Hrvate", poručili su ruski "ultrasi" koji su na sličan način pre samo nekoliko nedelja dočekani u Beogradu prilikom gostovanja moskovskog CSKA protiv Crvene zvezde u Ligi Evrope.

"Grobari" su ugostili "braću Armejce", pokazali im navijačke "znamenitosti" grada, te zajedno s njima navijali na "Rajku Mitiću", a oni su im nekoliko dana kasnije uzvratili i bodrili Partizan protiv češke Viktorije. A Srbiju u Moskvi čeka spektakl sa Brazilom u trećem kolu. "Bratski" susret je neizbežan.

"Tuča navijača. To je deo fudbalske kulture. Kalinjingrad ima svoje sopstvene huligane, ali neće biti veliki problema na SP. Policija će sprečiti potencijalne tuče. Nadam se da će se navijači koji dođu osećati sigurno", uveren je 20-godišnji barmen iz Kalinjingrada Rudolf Reder.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

I brojne druge navijačke grupe srpskih klubova su se pobratimile sa ruskim, Zvezdine "Delije" su izuzetno bliske sa Spartakovom "Fratrijom", "Plava unija" OFK Beograda je povezana sa "Ultrasima" moskovskog Dinama, dok su Zemunovi "Taurunum bojsi" u dobrom odnosu sa navijačima Krilja Sovjetov iz Samare (Young Rats Firm), gde će Srbija početi SP protiv Kostarike.

Na celu ovu priču, ne smemo zaboraviti ni blizinu Poljske, čiji huligani su još ekstremniji od ruskih poslednjih godina, mrze UEFA i FIFA i jedva čekaju to da javno pokažu, a svakako neće propustiti šansu ako im se ukaže da se obračunaju sa Englezima, Hrvatima i Srbima, i naravno omraženim Rusima.

Čelnici Kalinjingrada su odavno pozvali svoje sugrađane ali i goste na lepo ponašanje, bez obzira što će verovatno imati "metu na leđima" zbog nacionalne pripadnosti. U međuvremenu, građane koji nemaju kartu za utakmice su posavetovali da odu na godišnji odmor van grada kako bi se smanjile gužve.

"Nemojte nikoga da udarate. Ako govorite engleski, pomozite turistima, savetujte ih, razgovarajte s njima", rekao je gradonačelnik Aleksandar Jarošuk koga na Zapadu pre svega znaju po izjavama da neće dozvoliti gej paradu u svom gradu.

Međutim, nema sumnje, Kalinjingrad već strepi zbog huligana.

A. Kovačević

Odbrojavanje

strana 1 od 12 idi na stranu