(Ne)očekivano metlanje

"Pometi sve", kazao je Marin Čilić nakon što je deklasirao Danila Medvedeva u osmini finala Rolan Garosa.

Izvor: Milan Tomiæ

Četvrtak, 02.06.2022.

19:30

(Ne)očekivano metlanje
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

U tom maniru hrvatski teniser je nastavio i dva dana kasnije, posle velike borbe i pet setova, izbacio i zemljaka drugog igrača sveta, Andreja Rubljova.

Otišao je korak napred u odnosu na 2018. i 2019. godinu i obezbedio svoje prvo polufinale na Otvorenom prvenstvu Francuske.

Čilić je na Grend slem, na kojem je do ove godine ostvarivao najslabije, odnosno najmanje dobre rezultate od svih, stigao do faze nekako ispod radara.

Smešten u donjem, lakšem delu žreba, malo po malo je krčio svoj put, započet razbijanjem Mađara Atile Balaša, kome je dopustio samo tri gema.
Ako 262. igrač sveta nije bio pravi izazov, njegov zemljak Marton Fučovič, prošlogodišnji četvrtfinalista Vimbldona, jeste.

I imao je 33-godišnjak iz Međugorja problema protiv fizički snažnog Fučoviča, koji je uzeo prvi set. Ali, to je bilo sve od njega.

To je bila dobra opomena za Čilića, koji je već u narednom, ponovio igru iz prve runde. Ovoga puta na meti mu je bio Žil Simon.

U prvom setu je podario "krompir" domaćem miljeniku, do kraja mu dozvolio da osvoji još pet gemova i za manje od dva sata ga poslao u zasluženu penziju, koju će tek 158. teniser sveta objaviti na kraju sezone.

Nije se mnogo proslavio ni Medvedev u duelu sa Čilićem. Znali smo da Rus ne voli šljaku, ali da će ga Marin u tolikoj meri razbiti, nismo mogli da očekujemo.

"Pometi sve. Izgleda jednostavno, ali igraju se mečevi na 'best of five'. Zahtevno je mentalno ostati u unutra, pogotovo ja koji igram tenis, koji traži pripremu sa nogama. Ne igram defanzavan tenis, gde mogu pretrčavati takođe. Za takav tenis je potreban je ozbiljan fokus i to je uspelo ove godine, što mi je fantastično. Ne ide uvek u pravom smeru, ali zadržavam taj nivo i to mi je najveća dobit", rekao je Čilić posle Medvedeva.
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Tih pet setova morao je da igra protiv Rubljova. Imao je uspona i padova, ali je u super taj-brejku petog seta pokazao izuzetnu mentalnu čvrstinu, kakva dolikuje šampionu US opena iz 2014. godine.

Upravo je o tome bilo reči na konferenciji nakon trijumfa. Čilić je uvek bio tu u vrhu ili blizu, ali pažnja koja mu se posvećivala nikada nije bila velika.

Čilić se na tu temu malo i našalio, ali priznao da je sve to zasluženo, pošto njegova dobra u kontinuitetu ne može da se meri sa kolegama, koji su toliko mnogo godina u vrhu. Malo se i našalio.

"Srećan sam sa što manje konferencija. Manje medija. To je fantastično. U poslednje dve godine, svaki turnir je po tom pitanju lagan, nema pres konferencija. Šalim se", rekao je Čilić i dodao:

"Gledajući moju karijeru, imao sam velike uspehe, osvojio toliko toga. Ali upoređujući se sa ostalim momcima, kontinuitet je manji. Imao sam tri, četiri sezone izuzetno dobre, neverovatne, ali sam često imao uspone i padove. Ne razmišljam o tome da li sam u centru pažnje. Pokušavam da dam najbolje od sebe u svakom meču, da kada izađem sa terena, budem ponosan. Ako moram da radim više pres konferencija, u redu je (smeh)."

Čilić, kome je ovo najbolji rezultat na nekom Grend slemu još od Australije 2018, nije favorit u duelu protiv Kaspera Ruda.
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Norvežanin je slavio u jedina dva međusobna meča – Rimu 2020, te Torontu 2021, ali interesantno, sebe ne smatra čovekom koji ima veće šanse za trijumf.

"Protiv Čilića nemam šta da izgubim, sav je pritisak na njemu", rekao je Rud, koga kladionice već unapred šalju u finale protiv Nadala ili Zvereva.

I tako, dok se Čilić iznenada pronašao u odabranom pariskom društvu i "metla" protivnike nenadano, u ženskom singlu, jedno ime je predominantno.

Naravno, znate da se radi o Igi Švjontek, koja je u seriji od 34 pobede. Poslednju je ostvarila u polufinalu, deklasiravši Dariju Kasatkinu rezultatom 6:2, 6:1.

Pomalo nerealno deluje da je Poljakinja toliko moćna, a samo joj jedan trijumf fali da poravna rekord Venus Vilijams sa početka veka u broju uzastopnih trijumfa.

Za godinu i po dana nakon svoje prve titule u Parizu, Švjontek je igrala samo još jedno četvrtfinale Grend slema.
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Na vreme se trgla i probudila, na startu sezone stigla do polufinala Melburna, a onda vezala pet trofeja – u Dohi, Indijan Velsu, Majamiju, Štutgartu i Rimu, te tako stavila do znanja svima ko je prva favoritkinja za osvajanje Rolan Garosa.

Svojim teniskom "paljbom" redom je prelazila preko Curenko, Riske, Kovinić, Ženg, Pegule i na kraju Kasatkine.

Probleme je imala samo u susretu sa Kineskinjom, kada je izgubila jedini set do sada, u taj-brejku. To je bio znak da treba da upali mašinu. Učinila je to i do kraja meča 74. teniserki sveta dopustila samo dva gema.

U finalu će je čekati Koko Gof, Amerikanka, koju je dva puta pobeđivala u karijeri. Iga je naročito dobra u mečevima za titulu, koje ne gubi gotovo nikada.

"Na takve mečeve gledam kao i na ostale, zato što je stresno i ja to prihvatam. Uvek radim istu stvar. Svesna sam da su i rivalke pod stresom. Samo treniram te mečeve kao i sve druge, znam u čemu je moja snaga, koja mi stvarno pomaže. Sve je u glavi i pripremi pre meča", rekla je Švjontek.

Nema sumnje da je Igina dominacija obeležila dosadašnji tok turnira i samo čudo će je sprečiti da stigne do nove titule u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: