Nadalov "poslednji Rolan Garos" i "nezamislivi bolovi"

Sve češće se spominje da bi ovaj Rolan Garos mogao da bude poslednji za Rafaela Nadala.

Izvor: Milan Tomiæ

Sreda, 01.06.2022.

18:30

Nadalov
EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Njegova hronična povreda stopala bila je jedna od glavnih tema uoči meča sa Novakom Đokovićem, koji je pripao Špancu posle četiri seta.

Iako se o njoj dosta govori, nema nikakvih naznaka, bar ne na terenu, da mu ona predstavlja nepremostivu prepreku.

Igrao je pet mečeva u Parizu ove godine, u poslednja dva je proveo osam i po sati na terenu i ni u jednom momentu nije pokazivao znake problema.

Tokom karijere je imao dosta neprijatnosti sa povredama Španac, raznim, ali nikad se ovoliko nije govorilo o eventualnom kraju.

Najuticajniji francuski list "Ekip" pustio je u etar tekst u kojem se pita da li je ovo poslednji ples vlasnika 13 titula na pariskoj šljaci.
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Nadal o stopalu nije želeo mnogo da govori ni na konferenciji za medije posle susreta sa Novakom. Ostaviće to za kraj turnira.

"Rekao sam u Rimu da ću imati doktora sa mnom. Doktor je ovde da radi stvari koje mi pomažu, zar ne? Nije momenat da se priča o tome. Rekao sam da ću pričati o tome kada se turnir završi. Dao sam sve od sebe da pokušam da igram turnir u što je bolje mogućoj kondiciji. Ne znam šta će se desiti posle, iskreno, ali ovde sam i mislim da će biti dobro", rekao je Nadal.

Nadalovu povredu nije mnogo želeo da komentariše ni Novak, koji je možda svojim odgovorom, ipak, indirektno "pecnuo" svog najvećeg rivala.

"Nisam video da je imao bilo kakve probleme. Nije me to uopšte iznenadilo. Nije ovo prvi put da, dva dana nakon što zbog povrede ne može da hoda, izađe na teren stoprocentno fizički spreman. To je već uradio mnogo puta tokom svoje karijere, tako da nisam iznenađen", rekao je Đoković.

U pravu je Novak, ako se Nadal nije povukao prošle godine, kada su ga svi otpisali, to sigurno neće učiniti ni ove.

Prošlog avgusta imao je operaciju, vratio se u Australiji na teren, nekako ispod radara i malo po malo stigao do dve titule u Melburnu. Trijumfovao je i u Akapulku.
EPA-EFE/YOAN VALAT
Interesantno je što svi analitičari i ljudi iz sveta tenisa, čak i nakon meča sa Novakom, u prvi plan stavljaju Rafino zdravlje i ističu njegove "natprirodne" sposobnosti da prevaziđe sve to i nadigra rivala.

"Ova dva igrača nas oduševljavaju. Očekivali smo izvanrednu predstavu, ali uvek postoji neizvesnost, ona mala verovatnoća da ćemo biti razočarani, da nećemo imati šou kojem smo se nadali. Oni zajedno sa Federerom vladaju svestkim tenisom već 20 godina, nude nam tenis bez presedana, gladni su. Rafael Nadal nas je ostavio bez teksta. Mislim da ima nezamislive bolove kada ustane ujutru ili kad napusti teren", rekao je bivši francuski teniser Fabris Santoro.

Listajući parisku štampu, naleteh i na izjavu Marion Bartoli, Grend slem šampionke.

"Bio je to meč koji je dostigao teniske visine koje smo retko kada imali prilike da vidimo. Mogao se videti sav taj umor na Nadalovom licu na kraju", rekla je Bartoli.

Hvalospeve na račun Španca imao je još jedan Francuz, Sedrik Piolin, bivši peti teniser planete.

"Oduševljen sam što sam bio tamo. Ne znam koliko ćemo još puta moći da vidimo Nadala na Rolan Garosu. Fantastično je ono što smo doživeli. Hrabrost, taktička inteligencija, mentalna čvrstina, kada vidite šta mu se desilo, imao je 6:2, 3:0, dupli brejk prednost. Veliko poštovanje gospodinu Nadalu. Đoković nije uspeo da ima neophodnu konzistentnost. Čim ubrza, ima poteškoće. Imam utisak da ponekad Đoković samo napusti meč", rekao je Piolin.
EPA-EFE/YOAN VALAT
Činjenica je da Nadal ne deluje onako orno i sveže kao nekada, što i ne čudi, kada se uzme u obzir da ima 35 godina i već je uveliko u poznoj fazi karijere.

"Nadal zvuči umorno. Biti profesionalni teniser je mnogo više od igranja mečeva. Zvučao je umorno. Imam poštovanje za njega jer ima 35 godina", rekla je legendarna Kris Evert.

Evert govori iz sopstvenog iskustva, pošto je ona već sa tridesetak godina izgubila motiv i želju za tenisom.

Nadal je svestan da svaki naredni turnir za njega može biti poslednji, pa tako i ovaj, gde je rekorder po broju trofeja.

"Trudim se da bude spreman na svakom turniru, ali ne znam šta će se desiti na kraju. Imam taj problem sa stopalom, a ako ne možemo da nađemo rešenje, onda to postaje super-teško. Uživam u svakom danu i prilici da budem ovde. Ne razmišljam puno o tome šta može da se desi u budućnosti", rekao je Nadal.

Cela priča je nekako zamršena. Jedni sumnjaju u to što Nadal priča, drugi mu veruju i ohrabruju da nastavi da pomera granice.

Osvajanje nove titule u Parizu bi to predstavljalo. Možda će nam tada više otkriti o svojim planovima za budućnost. Bar je tako obećao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: