Odlučno pred Dan D: Kojim putem do sna?

Svetski broj jedan prvi put je igrao polufinale Rolan Garosa na stadionu ’Suzan Lenglen’, drugom po veličini na pariskom Gren slemu.

Izvor: B92

Petak, 03.06.2016.

21:45

Odlučno pred Dan D: Kojim putem do sna?
Getty Images

Međutim, to Novaku Đokoviću nije nimalo smetalo, odigrao je svoj najbolji meč na turniru i poslao jasnu poruku Dominiku Timu, predvodniku nove generacije.

Hladno vreme u Parizu odvratilo je publiku od meča Mugurusa – Stosur, ali prilika da se vidi ’broj jedan’ nije smela da se propusti. Uz to, mečevi na Lenglenu drugog petka turnira nisu ni planirani, pa su karte mogle da se kupe po pristupačnoj sceni, i za 20 evra.

Mnogo srpskih zastava, muž i žena sa šajkačama, krupan momak u vaterpolo kapici reprezentacije Srbije, imao je Đoković lepu podršku sa tribina, baš kao i njegov protivnik. Lenglen jeste manji, ali je akustičniji i igrači su bliži publici.

“Bilo je kao na Dejvis kupu – bili su uz njega kao mladog igrača, a sa druge strane sam i ja dobijao podršku, baš kao i tokom celog turnira. Bilo je mnogo energije i emocija od prvog do poslednjeg poena, publika je aktivno učestvovala u svakom poenu, a to se ne događa često – takve trenutke teniser proživljava u mislima kada trenira svakog dana“, rekao je srpski teniser.
Getty Images
Skandiranje ’Dominik, Dominik’ nije mnogo pomoglo Austrijancu, koji udara snažno i poseduje mnogo varijacija u igri, ali još nije naučio da nađe pravi balans i zato je mnogo grešio. Kolega iz Njujork Tajmsa primetio je i da nije siguran u svoj bekhend, iako je na oko lep – da li je ta konstatacija tačna, videćemo u budućnosti.

Đoković je bio strpljiv, stavljao je rivala u pozicije da promašuje i držao je potrebnu dubinu, a povremeno bi i potpuno preuzeo inicijativu u poenima. Prvi set bio je neizvesniji nego što rezultat pokazuje, ali ne računajući kratki pad koncentracije početkom trećeg seta, nema segmenta igre kojim Novak ne može da bude zadovoljan.

Srpski teniser nije ljudski trenirao od ponedeljka – tada je bila kiša, a posle je četiri dana u nizu igrao mečeve. Zato će mu dan pauze dobro doći da, kako je istakao, “skladišti energiju koja će mu biti neophodna za finale“.

Baš tako, a rival je Endi Mari, koji je odigrao briljantno i izbacio je branioca titule Stana Vavrinku. Koliko će Novaku značiti prošlogodišnje iskustvo i hoće li nešto menjati u pristupu?

“Razgovarali smo o tome i mislim da ne treba da se potencira ta priča da nešto treba da menjam u pripremi. Sve što sam do sada radio u karijeri i te kako dobro funkcioniše – bio sam na set ili dva seta do ovog trofeja više puta. Ponekad je manjak sportske sreće, ponekad je protivnik jednostavno bolji, a kada je reč o psihičkom pristupu – ne manjka mi ni samopouzdanja ni motivacije, sve što treba jeste da održim stvari ovakvim kakve su“, objašnjava Novak, koji je u razgovoru s medijima delovao staloženo i odlučno.
Getty Images
Đoković je na mnogo načina promenio tenis, a jedna od stvari po kojima će ostati upamćen jeste i visok nivo profesionalizma – ne samo na terenu, već i u svakodnevnom životu.

“Imam svoje standarde, potrebe i navike kojih se pridržavam, stvari koje praktikujem lično i sa ljudima oko sebe. Ali ne postoji ništa što je ’urezano u kamenu’ i što nije promenljivo – osoba sam koja voli da uči i da stalno napreduje“, kaže Novak i dodaje:

“Sada sam otac i muž, svakodnevica mi je potpuno drugačija nego pre toga. Naravno, vodim mnogo računa o ishrani koja je moja velika strast, trudim se da svoje telo održim u optimalnom stanju. Dakle, svestan sam toga šta radim, šta jedem, način na koji mi teku misli, za uspeh na svetskom nivou to je neophodno, barem u mom slučaju“.

Nisam sklon hiperbolama, ali i “uspeh na svetskom nivou“ siromašan je opis podviga koji bi Novak Đoković postigao ukoliko pobedi u nedelju.

Još korak.

Crtice iz Pariza

Getty Images
- U svom uvodniku u Ekipu novinar Frederik Berne tačno je opisao na šta liči Rolan Garos ovih dana. “Manje je zabavan ovaj Garos krajem novembra – kabanice, gumene čizme i miris mokrih pasa... Više nije cilj da se bude otmen na centralnom terenu, već jednostavno da se izbegne upala pluća“.

- Duel Serene Vilijams i Kiki Bertens bio je prilično žalostan. Tribine na Šatrijeu maltene prazne, a obe igračice povređene – Holanđanka umalo nije ni izašla na teren zbog problema sa listom, a Amerikanku u stilu Deja Savićevića muči primicač. Videlo se to u poenima, ali rovovska bitka pripala je, kao i u 99% slučajeva, Sereni Vilijams.

- Stan Vavrinka izuzetno se lepo poneo na konferenciji za medije. Iako mu pitanje u vezi sa time nije ni postavljeno, on je pružio podršku organizatorima. “Mogu li samo nešto da dodam? Čuli smo brojne kritike, ali kao igrač mislim da su organizatori uradili neverovatan posao. Neke stvari ne mogu da se promene preko noći, a nisu im na ruku išli ni užasni vremenski uslovi. Mislim da su bili bolji nego na nekim drugim Slemovima – hvala im, a posebno Giju Foržeu, koji je u prvoj godini kao direktor dobio najgori mogući scenario“.

Lepo od Vavrinke, pogotovo što se setio da tako nešto kaže posle poraza.
Foto: Privatna arhiva
- Razgovarao sam sa američkim novinarom Bilom Simonsom, koji mi je rekao da je veliki poštovalac Novaka Đokovića.“Nije lako kada si iz Srbije i dođeš npr. u SAD ili Veliku Britaniju. Ne samo što smo vas bombardovali“, kazao je i zastao: “Izvini zbog toga...“. Nisam znao kako da reagujem, nije sigurno njegova krivica, a čovek je simpatičan i prijatan.

“I mnogo je onda predrasuda, tako da svaka čast Novaku kako se probio, briljantno je to uradio, pogotovo što se pojavio u eri Federera i Nadala“, dodao je.

- Na tribinama na meču Mari – Vavrinka bio je i Leonardo di Kaprio. Moj omiljeni glumac, pa još voli tenis, gde ćeš više? Prisutan je bio i fudbaler Erik Kantona. “Neverovatno talentovan fudbaler, on je legenda u Britaniji, drago mi je što sam ga upoznao“, prokomentarisao je Mari.

- Ne propustite priču o dvojici momaka koji su ’fićom’ iz 1978. godine došli do Pariza kako bi gledali Novaka Đokovića, a pročitajte i zašto prvi teniser sveta ne voli da govori o ulogu u nedeljnom finalu.

U subotu ujutru čeka vas lepo iznenađenje – ulogu novinara, tačnije novinarke, preuzela je Marijana Veljović, devojka sa ’zlatnim bedžom’ ITF. Šta sve obuhvata posao sudije, kakav život vode, da li je sve baš tako kako izgleda, saznajte od naše gošće na blogu.

Kao i uvek, pišite mi u komentarima ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaŠljaci.

Pozdrav iz Pariza,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: