Plivanje
prethodna strana 1 od 9 sledeca idi na stranu

20. avgust 2008. | 08:12

Natali du Toa - uzorna olimpijka

Plivačica sa hendikepom iz Južne Afrike Natali du Toa obeležila je 29. Olimpijske igre herojskim nastupom.

Du Toa je bez amputirane leve noge ne samo plivala trku na 10 kilometara, nego je na cilj stigla šesnaesta, što je izazvalo reakciju medija i rivalki. "Išla bih dotle da se Du Toa nagradi posebnom medaljom. Neverovatno je poštujem, ona vas jednostavno inspiriše", rekla je pobednica trke Larisa Ilčenko iz Rusije.

"Dala sam sve od sebe. Nisam presrećna učinkom, ali pokušaću ponovo za četiri godine", rekla je 24-godišnja Južnoafrikanka koja je na cilj stigla sa više od minuta zaostatka za pobednicom.

Ona je većim delom trke uspevala da održi ritam, ali je pala u finišu dvosatnog nadmetanja. Stazu je preplivala za dva sata, 49 minuta i devet sekundi, što je bilo za minut i 22,2 sekunde sporije vreme od pobednice. Du Toa je, ipak, iza sebe ostavila devet takmičarki.

"Moram da postanem brža. Napredovaću. Ovo je prvi put da sam plivala na Olimpijskim igrama i to će mi svakako pomoći. Biću sve brža i brža", rekla je Du Toa, koja je posle trke izgledala spremno da nastavi sa plivanjem.

Du Toa je bez noge ostala 2001. godine, kada se na motoru vraćala sa treninga i sudarila sa automobilom. Doktori su nedelju dana pokušavali da joj spasu nogu, ali su na kraju morali da je amputiraju kod kolena.

Šest meseci kasnije, Du Toa se vratila treninzima. Takmičenje u bazenima, ipak, nije joj uspevalo, pošto zbog invaliditeta nije mogla da ostalim plivačicama parira kod starta i okreta, elemenata u kojima su noge ključne.

Na Olimpijskim igrama u Pekingu prvi put je održana maratonska trka, koja se pliva u morima, okeanima ili jezerima i u kojoj je gornji deo tela mnogo bitniji od nogu.

Du Toa se zato vratila takmičenju i plasman na Olimpijske igre izborila osvojivši četvrto mesto na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Španiji.

"Ona je neverovatan uzor. Meni je izuzetno teško, a ja nemam fizičke nedostatke", istakla je Britanka Kasandra Paten, koja je u Pekingu osvojila bronzanu medalju.

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Google oglasi Šta su Google oglasi?


Nastavak sage Čavić-Felps | 23. avgust 19:12
Na fotografijama kompanije Omega golim okom se ne vidi da je Majkl Felps sitgao pre Milorada Čavića na trci 100m delfin na Oi u šekingu

Postojeći komentari (40) | Pošaljite komentar

Milorad Čavić ponovio je da nema nikakvih sumnji u ishod trke na 100 metar delfin na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Postojeći komentari (41) | Pošaljite komentar

Četvorostruki olimpijski šampion u plivanju Rus Aleksandar Popov novi je član Sportske komisije MOK. Uz legendu ruskog plivanja

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Holanđanin Marten van der Vejden osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu u plivačkom maratonu na 10 kilometara.

Postojeći komentari (7) | Pošaljite komentar

Ruskinja Ilčenko najbolja | 20. avgust 06:28
Ruska plivačica Larisa Ilčenko osvojila je zlatnu medalju u trci na 10 kilometara na otvorenom.

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Srpski plivač Milorad Čavić izjavio je u nedelju da ni dan posle osvajanje srebrne olimpijske medalje na 100 metara delfin

Postojeći komentari (24) | Pošaljite komentar

Srpski plivač Milorad Čavić osvojio je drugo mesto u finalnoj trci na Olimpijskim igrama u Pekingu. Amerikanac Majkl Felps

Postojeći komentari (592) | Pošaljite komentar

Najbolji srpski plivač Milorad Čavić posle osvojene srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu odlučio je da napiše

Postojeći komentari (105) | Pošaljite komentar

Felps oborio rekord Špica | 17. avgust 05:35
Američki plivač Majkl Felps osvojio je osmu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu, kao član američke štafete 4x100m

Postojeći komentari (90) | Pošaljite komentar


prethodna strana 1 od 9 sledeca idi na stranu
sreda 22. septembar 2021.

Medalje

  Država Zlatne medalje Srebrne medalje Bronzane medalje Ukupno
1. Kina Kina 51 21 28 100
2. Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države 36 38 36 110
3. Rusija Rusija 23 21 28 72
4. Velika Britanija Velika Britanija 19 13 15 47
5. Nemačka Nemačka 16 10 15 41

Fantasy fudbal
Igra: Virtuelni selektor, kreiraj svoj košarkaški tim