Postavljen "mehur" za ZOI u Pekingu

Zdravstveni "mehur" protiv koronavirusa postavljen je oko mesta održavanja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, mesec dana uoči početka takmičenja.

Izvor: B92, Beta
Podeli
EPA/EFE/ROMAN PILIPEY
EPA/EFE/ROMAN PILIPEY

Kina, gde je izbila epidemija koronavirusa krajem 2019. godine, u velikoj meri je iskorenila bolest primenjujući vrlo stroge mere praćenja i suzbijanja virusa i vakcinacije.

Ta zemlja je praktično zatvorila svoje granice u martu 2020. godine, a međunarodni letovi su drastično smanjeni.

Kako bi dočekali oko 3.000 sportista i članove njihovih ekipa, organizatori su uspostavili zdravstveni mehur pre dolaska prvih učesnika, kako bi se izbegao bilo kakav kontakt između ljudi iz inostranstva i lokalnog stanovništva.

Barijere su držale prolaznike na bezbednoj udaljenosti od objekata planiranih za Igre, kao što je Olimpijski stadion na kome će se održati ceremonija otvaranja 4. februara.

"Unutar mehura ćemo uvesti vrlo stroge zdravstvene mere, uključujući i svakodnevna testiranja na korona virus, kako bismo osigurali da se slučajevi zaraze brzo otkriju", rekao je član Organizacionog komiteta Džao Vejdong.

Svi strani takmičari moraju biti vakcinisani, a ostali moraju u karantin na tri nedelje.

"Snažno preporučujemo treću dozu. Pažljivo pratimo novu varijantu omikron i njen globalan uticaj", naveo je Džao Vejdong i dodao da je u bliskoj komunikaciji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom.

Kineski sportisti i osoblje unutar mehura, volonteri, vozači, kuvari, neće napustiti mehur sve dok se ne završe Paraolimpijske igre, koje su na programu od 4. do 13. marta i obave karantin.

Takmičenju mogu da prisustvuju samo stanovnici Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.