Nova vest
Olimpizam

Petak, 19.11.2021.

09:45

Udovičić: Sada je normalno da smo u vrhu, ponosni smo

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić objasnio je zašto je važno da Srbija bude domaćin velikih takmičenja.

Izvor: B92

Autor:B92

Udovičić: Sada je normalno da smo u vrhu, ponosni smo
Foto: TV Prva/Printscreen

Na gostovanju u Jutru na TV Prva, ministar omladine i sporta govorio je o raznim temama vezanim za sport u Srbiji.

Srbija je nedavno bila domaćin Svetskog prvenstva u boksu.

Kako se Srbija u vreme epidemije odlučila da organizuje brojne sportske događaje a među poslednjima Svetsko prvenstvo u boksu?

"Meni je drago da smo opravdali očekivanja MOK, pogotovo što MOK ima monitorijum nad radom SBF, zbog nekih stvari iz prošlosti. Ponosan sam, dobili smo najbolju ocenu za organizaciju. Beograd se sada uzima za primer kako treba organizovati takmičenje u okolnosti u kojim živimo. Poslednjih godinu dana Beograd i Srbija nisu odustajali. Organizovali smo EP u odbojici za žene, Školarijadu, SP u Boksu, SP U23 u rvanju, a za četiri meseca nas očekuje dvoransko SP u atletici i bićemo jedini grad koji je dva puta organizovao u istoriji SP u atletici, ponosni smo", rekao je Udovičić.

Zašto je važno da se kod nas održavaju veliki sportski događaji, ali i da se na istim učestvuje kao što će to biti za godinu dana u Kataru na svetskom prvenstvu u fudbalu?

"Kao sportista mogu da kažem da je u sportskom aspektu neverovatan osećaj braniti boje svoje zemlje i da se radujete sa svojom publikom. Pokazalo se da imamo veći broj dece koji se upisuju na sportove koje organizujemo. Za državu je važna popularizacija naše zemlje, da pokažemo da smo sjajni u organizaciji. Ovo je jedan jeftiniji marketing popularizacije naše zemlje".

Predsednik Srbije najavio je pomoć srpskim klubovima, šta to znači? Šta mogu da očekuju?

"Sistemska pomoć našim klubovima, druga godina da smo to odlučili. Klubovi u prvoj i drugoj ligi će dobiti pomoć, najboljih osam u sportovima individualno će dobiti. 1,2 milijarde dinara dobiće 300 klubova u četiri kolektivna sporta i 11 pojedinačnih sportova. Želja je da im pomognemo u ovim teškim vremenima. Sport se takođe suočava sa izazovima zbog pandemije koronavirusa, krizom. Ovo je naša želja da i sistem sporta pored ostalih sistema pomognemo na značajan finansijski način. Novac će trošiti na osnove, putovanja i plate. 2,3 milijarde dinara smo izdvojili za naš sport i pokazujemo kolika je snaga i finansijska stabilnost države i koliko je sport svima značajan i koliko ne pravimo razliku. Vidi se na semaforu koliko smo bolji i kvalitetniji u svemu. Jedna smo od zemalja koja ni dana nije kasnila sa isplatama, davanja su nikada veća i sport nam vraća ta velika ulaganja", rekao je Udovičić.

Idemo u Katar. Pobedili smo Portugal. Da li vidite neku posebnu važnost osim samog učešća što je velika stvar?

"Sa većinom navijača sam saglasan da se promenila igra i da se vidi požrtvovanost ka nacionalnom timu, posle godina i godina kritika, i da su izgubili ostao bi gorak utisak zbog utakmice, ali bismo ih zdužno podržavali zbog pristupa. Čestitam FSS, stručnom štabu i selektoru na svemu, odnosu i rezultatu. Normalno je sada da smo na svim završnim takmičenjima, da klubovi igraju Evropu, negde očekujemo da osvajamo evropska takmičenja, Zvezda i Partizan u fudbalu, košarci, vaterpolu ostvaruju značajne rezultate. Navikli smo nekada da igramo seoske lige, a sada je normalno da igramo najveće rangove. Nadamo se pobedi i osvajanju svega", zaključio je ministar omladine i sporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve