Nova vest
Olimpizam

Utorak, 22.12.2020.

11:33

Japan troši 15.400.000.000 na OI

Zvanični troškovi odloženih Olimpijskih igara u Tokiju porasli su za 22 odsto, na 15,4 milijarde dolara, saopštio je Organizacioni komitet tog takmičenja.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Japan troši 15.400.000.000 na OI
EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Na onlajn konferenciji za novinare, organizatori su naveli da će Olimpijske igre u Tokiju, koje će se održati sledećeg leta, koštati 15,4 milijarde dolara, u odnosu na 12,6 milijardi, koliko je bio prošlogodišnji budžet. Igre je trebalo da se održe ovog leta, ali su zbog pandemije korona virusa pomerene i trebalo bi da počnu 23. jula 2021.

Dodatni troškovi od 2,8 miliona dolara pojavili su se iz pregovaranja o ugovorima i merama za borbu protiv pandemije.

Revizijom japanske vlade iz prethodnih godina, utvrdjeno je da su troškovi organizacije Igara mnogo veći nego što se navodi i da iznose najmanje 25 milijardi dolara.

Organizatori su 2013. godine, kada im je dodeljeno takmičenje, naveli da će Olimpijske igre koštati 7,5 milijardi dolara.

Studija Univerziteta u Oksfordu pokazala je da će Igre u Tokiju biti najskuplje u istoriji Letnjih Olimpijskih igara.

Japanska vlada snosiće sve troškove, osim 6,7 milijardi dolara, koje dolaze iz privatnih fondova.

Organizatori su u oktobru najavili smanjenje troškova za 280 miliona dolara, izbacivši izmedju ostalog i ugostiteljsku ponudu, kako bi sportski program ostao kompletan sa 11.000 sportista i desetinama hiljada sudija, sponzora, zvaničnika i emitera.

Odluka o navijačima i preventivnim merama u jeku pandemije očekuje se naredne godine.

Japan kontroliše pandemiju korona virusa bolje nego većina zemalja, iako je u poslednjih mesec dana došlo do porasta broja zaraženih. U Japanu je od posledica korona virusa umrlo nešto više od 2.800 osoba.

Medjunarodni olimpijski komitet i Organizacioni komitet su tokom leta saopštili da će Olimpijske igre u Tokiju biti otkazane ako ne budu mogle da budu održane narednog leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Odiseja olimpijske baklje

Od nastanka modernih Olimpijskih igara 1896. godine, olimpijska baklja, koja je danas stigla do obale Marseja brodom Belem, doživela je mnoge avanture.

Beta

11:50

6 d

Olimpizam

Olimpijska baklja stiže u Marsej

Olimpijska baklja zapaljena 16. aprila u Grčkoj i potom brodom Belem iz te zemlje krenula 27. aprila, stiže danas u Marsej, gde će ostati ceo dan, pre nego što nastavi obilazak francuskih gradova, preneli su danas tamošnji mediji.

Beta

9:30

6 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu