Politika dominira na ZOI – svima Note 8, osim S. Koreji i Iranu

Organizatori Zimskih olimpijskih igara suočili su se velikim pitanjem – da li da daju severnokorejskim sportistima Samsungove "Galaxy Note 8" pametne telefone.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty images/Sean Gallup
Foto: Getty images/Sean Gallup

Partner Igara Samsung donirao je oko 4.000 ovih telefona za sportiste i zvaničnike kako bio mogli da zabeleže svaki trenutak i podele ga sa svetom.

Organizatori Igara su u muci zbog dileme da li bi davanjem telefona, koji koštaju najmanje 1.000 dolara, prekršili sankcije uvedene Severnoj Koreji zbog nuklearnog programa.

Takođe, je nejasno da li bi telefoni uopšte radili u mrežama u Severnoj Koreji, navodi Asošiejted pres.

Isti problem važi i za sportiste iz Irana, ali je u slučaju Severne Koreje pitanje dodatno osetljivo zbog nastojanja Seula da pošalje poruku zajedništva.

* Srbiju će na ZOI u Pjongčanku predstavljati četvoro olimpijaca Nevena Ignjatović, Marko Vukićević, Marko Stevović i Damir Rastić koji će nastupiti u alpskom skijanju i skijaškom trčanju

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je posavetovao organizatore da severnokorejski sportisti mogu koristiti telefone tokom Igara, ali da ih moraju vratiti pre povratka u svoju zemlju.

Ali i posle preporuke MOK-a Organizacioni komitet Igara u Pjongčangu nije siguran šta da radi. Portparol Igara rekao je da bi "neko trebalo da donese jasnu odluku, ali nema nikoga ko to može".

"Tako da nismo dali telefone (Severnokorejcima) i ne možemo dati telefone dok ne dobijemo potvrdu da to nije kršenje sankcija UN", dodao je PR Igara.

Sportisti iz Irana takođe neće dobiti telefone zbog sankcija, naveo je komitet. Ostali olimpijci će dobiti Samsungove telefone po dolasku u Olimpijsko selo.

Pitanje telefona je jedna od teškoća koje Južna Koreja pokušava da reši dok nastoji da pruži dobrodšlicu severnim susedima kao poruku mira.

Kako bi omogućila dolazak severnokorejskih umetnika morem, Vlada Južne Koreje je suspendovala sankcije Pjongjangu koje zabranjuju ulazak severnokorejskih plovila u vode te zemlje.

U sredu je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo da razmatra zahtev Pjongjanga da obezbedi gorivo za trajekt kojim je doputovalo više od 100 umetnika koji će nastupiti na Olimpijskim igrama.

O tome će se konsultovati sa SAD i drugim zemljama kako bi se utvrdilo da to neće biti kršenje sankcija.

ZOI počinju u petak, a trajaće do 25. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.