"Svetsko prvenstvo prilika da se VSS i Beograd pokažu kao dobri domaćini"

Menadžer takmičenja u organizaciji Veslačkog saveza Srbije Nikola Stojić istakao je da je od velikog značaja što je Beograd dobio domaćinstvo za SP 2023. godine

SNIzvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Takođe je istakao i da će to biti prilika da se VSS i glavni grad Srbije prikažu kao dobri domaćini.

"Mi smo se za ovu kandidaturu spremali prethodnih nekoliko godina tako što smo organizovali Svetske kupove 2017. i 2018. godine, koji su prošli izuzetno zapaženo i uspešno".

"Od strane Svestske federacije smo dobili najviše ocene i ne samo od njih, nego i od zemalja učesnica. Svi su bili zadovoljni i pitali su nas kada će biti neko veće takmičenje u Beogradu i kada će povono doći u Beograd. Sada se ukazala prlika, podneli smo kandidaturu uz veliku podršku Vlade Srbije, Grada Beograda i ministra omladine i sporta", rekao je Stojić Tanjugu.

Ogromnom većinom glasova doneta je odluka da se 53. Mundijal održi na Savskom jezeru u Beogradu, na kojem će se deliti najveći broj viza za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

"Na kongersu u Lincu, po završetku Svetskog prvenstva, na kojem smo ostvarili olimpijsku normu, uspeli smo da pobedimo poljski Poznaj i litvanski Trakaj. Rezultat delegata je bio 110:30 u korist Beograda, a za četiri godine na današnji dan voziće se prva trka u Beogradu na Svetskom prvenstvu",
rekao je Stojić, koji je bio u delegaciji VSS u Lincu.

Glavni grad Srbije dobio i organizaciju još jednog Svetskog kupa, godinu dana pre Svetskog prvenstva, što će biti četvrti put nakon 2012, 2017. i 2018. To će ujedno biti test-takmičenje pred svetsku smotru veslača.

"Pripreme kreću istog trenutka i mi ćemo se spremati sledeće četiri godine. U međuvremenu ćemo organizovati i druga takičenja nižeg ranga, Evropsko prvenstvo za juniore sledeće godine i Svetski kup 2022. kao finalno test-takmičenje za Svetsko prvenstvo. Sva ova takmičenja se i rade zbog promovisanja veslanja u našoj zemlji, da se veslanje prepozna kao lep i zdrav sport za mlade i da se što više bave njime. Mi ćemo da iskoristimo ovo veliko takmičenje da se Veslački savez pokaže kao odličan domaćin i kao jedan veoma uspešan savez sa mnogo rezultat koji smo do sada ostvarivali na sportskom polju, a tako i u ovom ogranizacionom".

Svetsko prvenstvo 2023. godine dovešće nekoliko hiljada takmičara, ali i posetilaca u prestonicu Srbije.

"Kada je Beograd bio domaćin Svetskih kupova i Evropskog prvenstva na Savskom jezeru na Adi Ciganliji, tada je učestvovalo u proseku između 500-600 sportista. Na SP će biti između 1.200-1.300 sportista, a zajedno sa svim ostalim članovima ekspedicija, to je preko 2.000 učesnika, a očekuje se između 2.500 do 3.000 gledalaca. Godina 2023. je interesantna jer se na tom SP ostvaruju olimpijske norme. Samim tim značaj prvenstva je odmah do Olimpijskih igara i to je najveće takmičnje posle OI koje može da se organizuje u nekoj zemlji", zaključio je Stojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.