F1: Monako

Trka počinje u 15 časova, a možete je pratiti UŽIVO putem našeg LIVE BLOGA.

Dobro nam došli
Zajedno pratimo trku Formule 1 u Monaku. Ona je sama po sebe spektakularna, puna istorije, ali u poslednje vreme ne previše popularna jer tokom same trke i nema previše zanimljivosti i obilaženja.

Videćemo kako će stanje biti danas...
78 – Pobeda
Nova pboeda za Maksa Ferstapena.
74 – Još pet krugova
Maks Ferstapen je pred novom pobedom u ovoj sezoni Formule 1, ima Holanđanin veliku prednost u odnosu na Alonsa, i ako se ne desi nešto nepredviđeno vozač Red Bula će trijumfovati u Monte Karlu.

Čeko Peres opet otišao u boks.
69 – Noris
Sjajno obilaženje Landa Norisa koji je obišao Jukija Cunodu, posle startnociljnog pravca na ulasku u prvu krivinu. U istom krugu, Japanac je izleteo sa staze, ali nije odustao već se vratio na stazu.

Noris je sada na devetom mestu i najverovatnije će osvojiti bodove na ovoj stazi.
65 – Hamilton
Prišao je Hamilton, Estebanu Okonu na manje od jedne sekunde, ali videćemo hoće li vozač Mercedesa moći da obiđe vozača Alpine. Džordž Rasel je tražio od svog tima da mu Hamilton prepusti poziciju, ali nije dobio odgovor od prvog čoveka Mercedesa Toto Volfa.
59 – Magnusen
Ostao je Kevin Magnusen na stazi jedini koji nije menjao gume za kišu. To mu se obilo o glavu, i posle jednog incidenta kada je udario u ogradu, morao da pređe na gume za kišu, ali se ni u njima ne nalazi kako treba. Problem je imao i Logan Sadžent koji se okrenuo na stazi.

Serhio Peres je imao problema, i on je imao kontakt sa ogradom.
56 – Svi menjaju gume
Sada su svi na gumama za promenljive vremenske uslove, prava je ludnica na stazi, mnogo je vode na stazi i možda je vreme da se pređe i na gume za kišu. Ferstapen je pritom pre ulaska u boks zakačio zid. U problemu je Aston Martin, tačnije Lens Strol, koji je udario u ogradu.

Poredak prva tri vozača: Ferstapen, Alonso, Okon
55 – Alonso povlači potez
Fernando Alonso je promenio gume, ali ih nije stavio za kišu, nego je prešao na srednje tvrde gume. Okon i Hamilton su se prebacili na gume za kišu. Ferstapen je ostao na stazi, Sains je izleteo sa staze.
52 – Počela kiša
Džordž Rasel je prijavio da je kiša počela i da sve jače pada u nekim delovim staze. Ako počne pljusak možemo očekivati pravu ludnicu na stazi i videćemo kako će ekipe reagovati.

Sve ekipe imaju problema, na nekim delovima staze je kreno pljusak, kreće drama.
48 – Sve više govora o kiši
Sada su iz Red Bula potvrdili da je počela negde u blizini staze, tako da možemo uskoro možda je i očekivati i na stazi.
45 – Ferari
Obavio je Šarl Lekler svoje stajanje, i na stazu se vratio na osmo mesto iza Luisa Hamiltona, moramo reći da je ovo još jedan od loših poteza iz garaže Ferarija, jer prosto nije bilo razloga da Lekler sada ide na stajanje.
43 – Maks povećava prednost
Upao je Alonso sada u gužvu i to je iskoristio Ferstapen da poveća prednost, ona je sada na oko devet sekundi, Lekler je treći i mnogo je daleko od Alonsa, a iza vozača Ferarija se nalazi Pjer Gasli koji nije daleko.
38 – Strol
Kanađanin je najaktivniji na stazi trenutno. Posle incidenta sa Peresom, sada je imao kontakt sa Kevinom Magnusenom, pritom je oštetio svoj bolid, što je i prijavio svom timu.
33 – Okon dugo u boksu
Greška mehaničara Alpine koji su dugo ostavili u boksu Francuza, što je uticalo da ga prestignu oba Ferarija.

Incident se desio po izlasku iz tunela između Peresa i Strola, samo sledeći krug posle, Strol je udario Peresa i stradalo mu je prednje krilo.

Zbpg toga je Peres morao opet u boks.
31 – Za ceo krug
Več posle 31. kruga, Maks Ferstapen je obišao svog klupskog kolegu za ceo krug, moramo reći da je Čeko otišao u boks i da je to uticalo to što će ga Maks obići za ceo krug.

Luis Hamilton je otišao u boks, Luis se na stazu vraća na osmo mesto iza Rasela, a ispred Cunode.
29 – Maks se žali na gume
Javio je Maks Ferstapen svom trkačkom inženjeru da prednja leva guma nije u najboljem stanju. Ostaje nam da vidimo hoće li reagovati iz Red Bula, da problem bude veći za aktuelnog šampiona, on nailazi na sporija vozila.

Prednost u odnosu na Alonsa je deset sekundi.
26 – Mirno
Miran period trke, kakav se može i očekivati na stazi u Monte Karlu. Deluje da bi pitanje pobednika trke moglo da se reši u boksu. Ferstapen je na srednjim gumama, dok je Alonso na tvrdim gumama.

Karlos Sains je dobio informaciju da bi kiša mogla da počne, za osam krugova.
18 – Peres
Uspeo je Serhio Peres da obiđe Logana Sardženta i sada je Meksikanac na 16. mestu, uspeo je i Valteri Botas da napreduje i sada je Finac na 13. mestu. Na vrhu karavana nema promena, Maks je povećao prednost u odnosu na Alonsa na preko osam sekundi, Okon je treći, dok je Sains četvrti.
16 – Delovi na stazi
Posle duela Karlosa Sainsa sa Okonom, ostali su delovi prednjeg dela bolida Ferarija na stazi , što predstavlja problem i zbog čega je istaknuta crno-bela zastava.
11- Sains
Duel Karlosa Sainsa i Estebana Okona na izlasku iz tunela, vozač Ferarija nije uspeo da obiđe Francuza, a došlo je i do blagog kontatka. Alonso je već pobegao Okonu na deset sekundi, dok je Maks na tri sekundi ispred Španca.
7 – Poredak
1. Ferstapen
2. Alonso
3. Okon
4. Sajns
5. Hamilton
6. Lekler
7. Gasli
8. Rasel
9. Cunoda
10. Noris
11. Pijastri
12. De Vris
13. Albon
14. Botas
15. Sardžent
16. Magnusen
17. Strol
18. Peres
19. Džo
20. Hulkenberg
3 – Kazna za Rasela?
Direkcija trke je najavila istragu protiv Džordža Rasela, smatraju da nije bio dobro pozicioniran na startu trke. Već smo videli kazne od pet sekundi za ovakvu stvar ove sezone, a najpoznatija je dodeljena Alonsu.
2 – Odmah u boks
Džo, Peres i Hulkenberg odlaze u boks u isto vreme, a najbrži je bio Serhio Peres. Hulkenberg je morao da menja i prednje krilo.
1 – Počela je trka!
Pet crvenih svetala je ugašeno i kreće trka napadom Fernanda Alonsa, ali on nije uspeo da obiđe Ferstapena pa nemamo promene na startu trke...
Kreće krug za zagrevanje
Sve je spremno za VN Monaka i trka uskoro kreće

Oblačno je, sve je izvesnije da će pasti kiša, ali ni to ne mora da znači. Preporučene su tvrde i srednje tvrde gume od Pirelija, ali ćemo videti kako će se stvari odvijati.
Jubilej
Juki Cunoda će danas voziti svoju 50. trku u Formuli 1 dok će ekipa Hasa voziti svoju 150. trku u ovom spektakularnom šampionatu.
Da li će biti kiše?

Foto: Sofascore
Startni poredak:
1. Maks Ferstapen, Red Bul
2. Fernando Alonso, Aston Martin
3. Esteban Okon, Alpina
4. Larlos Sajns, Ferari
5. Luis Hamilton, Mercedes
6. Šarl Lekler, Ferari
7. Pjere Gasli, Alpina
8. Džordž Rasel, Mercedes
9. Juki Tsunoda, AlfaTauri
10. Lando Norrs, Meklaren
11. Oskar Pijastri, Meklaren
12. Nik de Vris, Alfa Tauri
13. Aleks Albon, Vilijams
14. Lens Strol, Aston Martin
15. Valteri Botas, Alfa Romeo
16. Logan Sardžent, Vilijams
17. Kevin Magnusen, Has
18. Niko Hulkenberg, Has
19. Gvanju Džo, Alfa Romeo
20. Serhio Peres, Red Bul

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: