Nova vest
Košarka

Petak, 13.04.2018.

19:37

Lesor i Feldin promašili pobedu, Budućnost ima meč loptu!

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u dramatičnoj utakmici u 'Morači' rezultatom 78:77 od Budućnosti koja vodi 2-1 u finalnoj seriji ABA lige.

Izvor: B92

Autor:B92

Lesor i Feldin promašili pobedu, Budućnost ima meč loptu!
Foto: Buduænost VOLI

Crveno-beli su imali poslednji napad, ali je prvo Džejms Feldin promašio trojku za pobedu, a onda i Matijas Lesor nije uspeo da "odbojkom" vrati loptu u obruč.

Ekipa Aleksandra Džikića je tako povela sa 2-1 u finalu regionalnog takmičenja i prvu meč loptu imaće sutra od 21 čas na istom mestu.

Ukoliko aktuelni srpski i regionalni šampion uspe da izjednači, serija se vraća u Beograd i "majstorica" će biti na programu u ponedeljak.

Duel u 'Morači' protekao je u izjednačenoj borbi, dve ekipe su se smenjivale u vođstvu, ali Zvezda nije uspevala da prelomi na svoju stranu kada god je imala priliku. Takođe, na ruku joj nije išlo što su sudije dale četvrtu ličnu Alenu Omiću početkom poslednjeg perioda, baš kada je gostujući tim pobegao na +7.

Duel u prestonici Crne Gore počeo je u egalu, a zahvaljujući Nemanji Gordiću Budućnost je imala blagu prednost na startu. Zvezda je parirala nekoliko minuta, potom promašila četiri-pet vezanih napada, ali ni prednost domaćih nije dugo trajala.

‘Crveno-beli’ su napravili seriju 8:0 i preokrenuli, posle čega je isto učinio i tim Aleksandra Džikića. Početkom drugog perioda razigrali su se pre svih Džejms Feldin i Alen Omić – Feldin je pogodio tri uzastopne trojke (14 poena u prvom poluvremenu), a kada nije mogao da završava napade, asistirao je Omiću.

Zahvaljujući veoma racionalnoj igri Lazića, Zvezda je lakše dolazila do poena od protivnika i učvrstila vođstvo, pa sa +5 otišla na odmor.

Ekspresno su se domaći vratili posle pauze, da bi spomenuti Omić vezao nekoliko dobrih napada i vratio 'momentum' na stranu gostiju. Imala je Zvezda +7 pre nego što je sudijska trojka svirala dva brza faula centru beogradskog tima i on je morao na klupu. Time je odsečena jedna od dve napadačke opcije u napadu, pa je Budućnost još jednom preokrenula.

Ipak, preko Enisa i Feldina crveno-beli se vraćaju, ali na već opisan način ostaju bez vođstva u finalu ABA lige.

Nemanja Gordić je ponovo predvodio crnogorski klub sa 17 poena (5-6 za dva, 1-3 za tri), uz 5 asistencija, ali je od učinka važnije što je sa njim na Parketu Budućnost izgledala mnogo napadčki organizovanije. Pratio ga je Nikolić sa 12 poena, dok su po 10 dodali Gibson, Parović i Ivanović.

S druge strane, spomenuti Feldin je bio najefikasniji sa 19 poena (4-8 za tri) i 5 uspešnih dodavanja, Omić je zaustavljen na 18 poena (9-11 iz igre), a jedini dvocifreni je još bio Tejlor Ročesti sa 12 poena i 5 asistencija.

Budućnost je izvela 28 slobodnih bacanja, naspram samo 11 Crvene zvezde.

IV četvrtina:

10’ To im nije pomoglo, Ivanović je promašio za tri, posle čega je i Feldin bio neprecizan. Međutim, imala je Zvezda poslednji napad – Ročesti je omogućio Feldinu otvorenu trojku, on je promašio, ali je Lesor imao zicer iz "odbojke" koji nije pogodio i Budućnost je pobedila sa 78:77.

9’ Ušlo se u seriju grešaka, ali je Zvezda mogla da se osloni na Feldina koji opet polaže za izjednačenje – 77:77. Gordić je promašio drugo slobodno bacanje, ali gosti nisu uhvatili loptu i Budućnost je dobila novi napad.

6’ Nastavilo se igrom "koš za koš" – precizni su bili Barović, Omić i Gordić, pa Budućnost vodi 77:75.

4’ Dobrić iz ćoška pogađa trojku za -3 Zvezde, ali onda Enis, koji je ušao umesto Lazića koji je zaradio četvrtu ličnu, pravi faul u napadu. Ipak, Zvezdin Amerikanac dobro probija i sa 2+1 donosi izjednačenje (73:73).

3’ Želeo je Lazić da ekspresno vrati, požurio je, ali su gosti imali sreće pošto je Barović promašio poluhorog.

2’ Ulogu kreatora preuzeo je Ivanović, lepo pronašao Barovića, posle čega je Gordić pogodio trojku preko Omića koji se vratio – 73:67.

1’ Ivanović je nošem sjajnim finišom trećeg probao trojkom i na startu četvrtog perioda, nije bio uspešan, ali je Zvezda uspela da natera protivnika na tri brza faula. Igrači su dobro raširili i Ročesti je to kaznio pogotkom za tri poena.

III četvrtina:

10’ Lesor je promašio oba slobodna bacanja, a sudijska trojka je domaćinu davala konstantno da šutira za po poen, da bi posle trojke Ivanovića Budućnost pred poslednjih 10 minuta imala 68:64.

9’ Zvezda je pogađala iz igre, dok su igrači Budućnosti mnogo češće bili na liniji slobodnih bacanja. Imao je Bjelica otvorenu trojku, promašio je, dok je prethodno Ivanović smanjio na 61:64. Potom je lepo asistirao Paroviću za -1.

8’ Lesor, pa zakucavanje Enisa u kontranapadu i rezultat je 57:62.

6’ Greška Lazića posle dobrog driblinga, Omić je napravio faul i poslao Parovića na liniju slobodnih bacanja. Tada su malo i sudije uplele prste i dale Omiću četvrtu ličnu, ali je Zvezda uspevala da poentira.

5’ Nakon izuzetno dobro početka treće četvrtine, ušlo se u nešto konfuzniji period, tokom kojeg su prednjačili Janković i Gibson. Vreme je da Feldin nastavi gde je stao u prvom poluvremenu, dok je Džikić nastavio da veruje Gibsonu koji je promašivao. Posle snažnog zakucavanja Nikolića kojim je podigao ‘Moraču’ na noge, Alimpijević je morao da traži tajm aut – 55:56.

3’ Gordić po ko zna koji puz izuzetno probija, a Nikolić sa bacanja rezultatski vraća svoj tim – 52:53.

2’ Njemu je odgovorio Gordić koji ne uspeva da realizuje dodatno bacanje, u tim trenucima se igralo brzo, pa je posle poena Ročestija i Gibson abilo 48:53.

1’ Omić je izuzetno pratio svaki napad svoje ekipe i kupio šta je mogao – lepo je vratio šut Ročestija u obruč, ali nije uspeo da zaustavi Nikolića. Ipak, ponovo lako rešava napad u reketu i Zvezda vodi 44:51.

II četvrtina:

10’ Morao je Džikić da vrati Gordića na parket, što se odmah osetilo u organizaciji napada, ali Budućnost ne uspeva da reši nekoliko vezanih akcija. Ročesti u finišu promašuje trojku i na pauzi ostaje 42:47.

8’ Feldin ponovo pogađa izuzetno tešku trojku i postiže već 11. poen, ali je na drugoj strani proradio Gibson i kaznio promašaj Bjelice – 40:42. Amerikanac je nastavio da zatrpava trojkama koš rivala, onda i sjajno asistira Omiću za najvećih +7.

6’ Raspucali su se Feldin i Ročesti, za razliku od Lendrija koji dvaput promašuje, posle čega je i Ivanović neprecizan – Lazić kažnjava pametnim prodorom i Zvezda ima 35:39.

5’ Nakon nešto više od tri minuta Zvezda je izašla iz bonusa, a Budućnost pojačala odbranu. Ipak, gosti su držali priključak zahvaljujući odličnim asistencijama Lazića, a Omić je realizovao dva napada za 32:32.

3’ Lazić idealno proigrava Lesora koji prikucava za 27:28.

2’ Enis je izblokiran u polukontri, Davidovac je morao nesportskom da zaustavi Nikolića, koji jednom pogađa za vođstvo Crnogoraca.

1’ Gosti su napravili tri faula za manje od minuta na startu druge deonice, a Popović je snažno probio i položio. Alimpijević je izveo visoku postavu, pa je Bjelica iznudio faul Nikolića, a Enis je pogodio trojku preko dve ruke.

I četvrtina:

10’ Dobra rola Jankovića koji vezuje tri poena i prepolovljava zaostatak, onda i Lesor pogađa uz mnogo sreće, pa je posle prvih 10 minuta rezultat 24:23.

8’ Ekspresno su Gordić i Gibson vratili prednost domaćinu, da bi Dobrić karakterističnom, monstruoznom blokadom sprečio Šehovića da poentira u kontri. Ipak, Barović i Ivanović uzvraćaju serijom 8:0 i Budućnost ima 24:18.

6’ Budućnost prvi put promašuje, što koristi Feldin is a pet vezanih poena smanjuje na 16:15. Njega je ispratio Ročesti trojkom i Zvezda serijom 8:0 dolazi do vođstva.

5’ Crveno-beli su imali problem sa udvajanjem, Nikolić je lako to kaznio, ali je Bjelica iznudio dva slobodna bacanja i smanjio na 14:10. To nije mnogo omelo fenomenalnog Gordića koji lako probija i vraća +6.

4’ Obe ekipe sun a početku pokušavale da spuštaju loptu u reket i to im se isplaćivalo, pošto su Nikolić i Omić radili odličan posao. Taj sistem "razbio" je Džastin Doelman i trojkom vratio vođstvo, ali je Ročesti brzo uzvratio sa poludistance. Potom i Šehović iz kornera pogađa za tri – 12:8.

2’ Na drugoj strani zakucavanjem je odgovorio Omić i utišao publiku u ‘Morači’, da bi Gibson lako prošao kroz sredinu i položio. Potom Milko Bjelica lepo pivotira i vraća egal.

1’ Zvezda je dobila prvi napad, ali je su već u prvom minutu Bjelica i Feldin promašili po šut za tri poena. Na drugoj strani probio je Gordić i postigao prve poene – 2:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

542 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu