Čutura o finalu ABA: Maltretiranje, silovanje...

Bivši hrvatski košarkaš Zoran Čutora, dvostruki prvak Evrope za Cibonom i prvak sveta 1990. sa Jugoslavijom, dao je zanimljiv pogled na finale ABA lige.

Izvor: B92, Germanijak Srbija
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Crvena zvezda je na dominantan način nadigrala zagrebačku Cedevitu u tri meča i sa lakoćom treći put u nizu osvojila regionalno takmičenje.

"Zvezda je bolja od Cedevite", jednom rečenicom Čutura zaključuje sezonu, ali i malo detaljnije opistuje zašto beogradski tim igra Evroligu, a Zagreb gleda "nešta drugo".

Povezane vesti:
* Čović: Zaslužili smo da postanemo državni projekat
* Zvezda u Zagrebu treći put osvojila ABA ligu!
* Radonjić: Pobedom smo ispunili cilj – ponovo EL
* ABA: Dženkins MVP finala
* Mršić: Zvezda je izdominirala u finalu
* Slave titulu: Mbođ, Donćić, Štimac, Radončić...
* VIDEO: Crveno-bela fešta u Zagrebu

"Moja je pogrešna procena bila u tome što sam mislio da će im ozbiljno faliti prvi plej Jović – ponizno priznajem grešku. I mislio sam da će Cedevita pružiti ozbiljan, dostojan otpor. Ništa od toga – na parketu su reagovali baš onako kao što su reagovali i van parketa na odluku o suspenziji trenera Mršića zbog – u osnovi benignih – izjava na račun sudija. Mlako. Nikako. Kao da su zadovoljni tim drugim mestom u regiji i iskorakom u Evropu, kao da su zadovoljni sadašnjim stanjem stvari, sadašnjim poretkom", ističe Čutura u kolumni za "Germanijak.hr".

"Nisam se nasekirao kao navijač Cedevite, iako bih i ja voleo ponovo da vidim Real, Pao i Fener u Zagrebu, nego zato što sam se nekad bavio tim sportom, prilično ozbiljno, i bilo mi je užasno videti tu sekvencu. Maltretiranje. Silovanje. Strašno, uzmu ti loptu iz ruke pet puta za redom. To se ne može i ne sme dogoditi. A kad Mršić spusti petorku, suparnici im skinu tri lopte za redom u napadačkom skoku. Zvezdi s klupe kod prvih rotacija ulazi iskusni Simonović da održi ritam, digne odbranu i unese dodatni bezobrazluk i čvrstinu, Cedeviti kod prvih rotacija ulazi Musa, koji ne igra košarku, nego se igra košarke. Ipak je to razlika. Rekoh, Zvezda ima rešenja. Barem za ovakve suparnike kakav je Cedevita", dodaje legendarni košarkaš.

Cedevita je bila domaćin trećeg meča, ali kao da nije.

"Za konačni odlazak s utakmice odlučio sam se nakon treće deonice, bilo je minus sedamnaest, pobednik je bio odlučen, i nisam želeo da gledam i slušam naslađivanje onih dvadesetak Zvezdinih navijača, koji su nadglasavali ostatak dvorane. Mislim, imaju ljudi pravo na to, takve su bile okolnosti, takav je bio razvoj događaja, došli su u Zagreb tome se i nadajući. Ali ipak nisam takav mazohista da to gledam i slušam uživo", naglašava Čutura.