Nova vest
Košarka

Četvrtak, 25.09.2014.

10:57

Katarke se povukle zbog hidžaba

Delegacija Katara objavila je da se košarkašice povlači sa Azijskih igara u Južnoj Koreji zato što je igračicama zabranjeno da nastupe sa hidžabom.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Spor koji je nastao zbog toga što košarkašice Katara nisu htele da skinu hidžabe izazvala je pometnju na igrama u Inčonu. Neki su to pravilo okarakterisali kao diskriminaciju muslimanki.

Katar je u četvrtak popodne po lokalnom vremenu trebalo da igra sa Nepalom, ali nije došao u halu na utakmicu.

Šef delegacije Katara Halid al-Džabir rekao je da se košarkašice spremaju da idu kući.

Pravila Svetske košarkaške federacije (FIBA) zabranjuju nošenje bilo kakve opreme na glavi. Zbog toga su sudije u sredu bile primorane da od košarkašica sa Arabijskog poluostrva zatraže da skinu hidžabe, što su one odbile, zbog čega je utakmica sa Mongolijom registrovana službenim rezultatom.

Nošenje hidžaba postalo je jedna od većih tema u sportskim krugovima, a muslimanke su ocenile da je zabrana nošenja tradicionalnih delova odeće diskriminacija.

Grupe za ljudska prava i Ujedinjene Nacije zatražile su od sportskih organizacija da se ta zabrana ukine. Početkom ove godine Međunarodni bord fudbalskih asocijacija (IFAB) jednoglasno je odlučio da ukine zabranu nošenja hidžaba, tako da su fudbalerke počele da ih nose na utakmicama.

Oni su ranije bili zabranjeni iz bezbednosnih razloga, ali su medicinski izveštaji FIFA pokazali da hidžabi nisu opasni.

U ostalim sportovima sportiskinje smeju da nose hidžabe. U sredu je cela posada iranskog skula četverca imala pokrivene glave dok je veslala do bronzane medalje.

FIBA je na probni period ukinula zabranu nošenja hidžaba u lokalnim ligama, ali nije u međunarodnim takmičenjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve