Nova vest
Košarka

Utorak, 10.01.2012.

20:29

ABA: Zvezdi 'rat' protiv Budućnosti

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su na svom parketu Budućnost sa 63:57, u 15. kolu regionalne ABA lige.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Prvi put ove sezne tim Svetislava Pešića vezao je dve pobede i sada ima skor 5-10. Podgoričkom timu ovo je bio peti poraz.

Utakmica u prepunoj dvorani u Železniku bila je veoma tvrda i nervozna. Zvezda je od samog starta stekla prednost od deset poena, ali je u samom finišu umalo ispustila. Meč je prelomio Omar Tomas koji je 40 sekundi pre kraja pogodio trojku za četiri poena prednosti svoje ekipe.

Koliko su nervozni i loši bili i jedni i drugi dovoljno pokazuje statistika. Zvezda je slobodna bacanja šutirala samo 8-16, imala je i pet skokova manje (36-31), ali je čini se bio presudan katastrofalan šut gostiju za tri poena (2-25).

Sava Lešić bio je najbolji sa 13 poena i tri skoka, a Omar Tomas je pored deset poena imao pet skokova i tri asistencije. Mile Ilić postigao je devet, Petar Popović osam, a Filip Čović sedam poena. Kod gostiju, Džermejn Anderson je bio najefikasniji sa 15 poena, dok je Bojan Dubljević ubacio 10.

 

Tim Svetislava Pešića, očigledno osokoljen pobedom u Vršcu protiv Hemofarma u prošlom kolu, furiozno je počeo utakmicu. Zvezda je u prva tri minuta napravila seriju 10-0, ali do kraja prve deonice nije u potpunosti iskoristila odličan početak.

Crveno-beli su u prvih deset minuta šutirali očajnih 2-8 sa linije slobodnih bacanja, pa su Podgoričani uspeli da se održe na jednocifrenom deficitu (19-10).

Prva polovina druge četvrtine protekla je u velikom broju grešaka oba sastava. Zvezda je uspevala da održi prednost, ali je zabrinjavala veoma slaba igra, pre svega u napadu. Nastavili su crveno-beli da promašuju i slobodna bacanja (3-10 u prvom poluvremenu), ali su borbenošću u odbrani nadoknađivali nedostatke iz napada.

Dva minuta pre kraja poluvremena nakon kontra napada i polaganja Milutunovića Zvezda je ponovo došla do plus deset (30:20), a u narednom napadu Lešić je propustio priliku da dodatno poveća prednost pošto je promašio zakucavanje pa su Podgoričani na velikom odmoru imali minus osam.

Početak drugog poluvremena pripao je Dubljeviću sa jedne i Savi Lešiću sa druge strane. Mladi centar Podgoričana postigao je prvih šest poena svoje ekipe u nastavku, ali odgovorio je sava Lešić zakucavanjem i trojkom (38:28).

Sredinom treće deonice dogodio se manj incident. Nakon što je klupa Budućnosti žučno reagovala tražeći nesportsku ličnu grešku Lazića, nekoliko domaćih navijača gađalo je klupu gostiju pa su Nebojša Ilić i Svetislav Pešić morali da smiruju strasti.

Posle manjeg prekida Zvezda je bolje odreagovala, postigla je četiri vezana poena i vratila dvocifreni plus (42:32).

Do kraja treće četvrtine i sudije su pomalo izgubile kontrolu nad utakmicom pa nisu dosudile čist faul nad Milutinovićem i korake Alekse Popovića. U poslednjim trenucima četvrtine nakon odličnog dodavanja Tomasa Mile Ilić je pogodio za 48:40.

Ni poslednja četvrtina nije donela ništa novo. Zvezda je još jednom došla do deset poena viška, ali to je, izgleda, za crveno-bele na ovoj utakmici bila magična granica. Usledio je period katastrofalne igre crveno-belih koji više od pet minuta nisu poentirali i Budućnost je serijom 13-3 došla do izjednačenja na dva minuta pre kraja (53:53).

Ako nisu mogli iz igre, košarkaši Crvene zvezde uspeli su da poentiraju sa slobodnih bacanja. Čović je pogodio dva, Tomas jedno, ali Anderson ponovo vraća na minus jedan sa penala (56:55). Usledio je tajm-aut Svetislava Pešića, a onda verovatno i trenutak odluke.

Tomas je 40 sekundi pre kraja iz ćoška pogodio za tri, Budućnost u preostalom delu utakmice nije uspela da se vrati i crveno-beli su zabeležili izuzetno važnu pobedu.

Zvezda u narednom kolu, u nedelju, gostuje Olimpiji u Ljubljani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve