Nova vest
Košarka

Utorak, 20.12.2011.

16:37

DV: "Peđa izabrao pravi trenutak"

Predrag Stojaković završio je karijeru, a njegovi bivši saigrači i treneri složili su se u ocenama da je bio jedan od najboljih šutera svih vremena.

Izvor: ČŽ

Autor: ČŽ

Default images

Duško Vujošević, dugogodišnji trener Partizana i selektor selekcije Srbije i Crne Gore na EP 2003, kada je Stojaković kao kapiten poslednji put igrao za nacionalni tim, ocenio je da je on uvek znao da izabere pravi trenutak, pa i sada kada je odlučio da završi karijeru.

"Stojaković je imao fantastični tajming u svemu, pa i kada je povlačenje u pitanju. Iza njega je fantastična karijera, pa sam tim i povlačenje ima posebnu dimenziju i značaj", rekao je Vujošević.

Vujošević se rado seća njihove saradnje uoči šampionata Evrope u Švedskoj.

"U vreme kada je moja uloga kao selektora bila dovedena u pitanje i kada su mnogi novinari dovodili u pitanje moju stručnost, Stojaković mi je uvek bio na usluzi i ja mu to nikada neću zaboraviti", rekao je Vujošević.

Stojaković je jedan od dvojice srpskih košarkaša sa šampionskim prstenom NBA lige, koji je osvojio prošle godine sa Dalasom. Uz njega, to je pošlo za rukom još samo Darku Miličiću u Detroitu.

"Peđin učinak nije samo dobar šut za tri poena. On je bio jedan od igrača iz inostranstva koji su upoznali NBA sa ostatkom sveta i inspirisao hiljade navijača da počnu da igraju košarku",rekao je Dejvid Štern.

Stojaković je dugo godina bio veliki rival sa Dirkom Novickim, a prošle sezone su se zajedno radovali kao saigrači u Dalasu.

"Peđa, reci mi da to nije istina. Stojaković je najbolji igrač sa kojim sam trenirao. Bez njega prošle sezone ne bismo uspeli da osvojimo šampionsku titulu", napisao je Novicki na "Tviteru".

Žaljenje zbog Stojakovićevog povlačenja izrazio je trener Dalasa Rik Karlajl.

"Peđa nam je spasao sezonu. Imati igrača koji je takva pretnja zaista nam je mnogo značilo", rekao je Karlajl.

Stojaković nije otkrivao planove za budućnost, ali je rekao da je zainteresovan za poslove vezane za solarnu energiju.

"Samim darom i fizičikim predispozicijama za igranje košarke na vrhunskom nivou bio sam blagosloven. Uvek sam voleo ovu igru i imao respekt prema njoj, a sada znam da je vreme da se povučem. Davno sam sebi obećao da ću reći zbogom kada dođe trenutak da srce nije potpuno posvećeno, a telo 100 odsto spremno", napisao je Stojaković u saopštenju.

Stojaković je cetvrti najbolji trojkaš u istoriji NBA lige sa 1.760 ubačenih šuteva van linije 7,25 metara iza Reja Alena, Redži Milera i Džejson Kida.
Prošle sezone Stojaković je sa Dalasom osvojio šampionski NBA prsten, a bio je tri puta učesnik "Ol-star" meča.

Stojaković je igrao i za Sakramento, Indijanu, Toronto i Nju Orleans, a u Evropi nosio je dresove Crvene zvezde i solunskog PAOK-a. Sa reprezentacijom Jugoslavije Stojaković je osvojio zlatne medalje na prvenstvu Evrope 2001. u Turskoj, gde je bio najkorisniji igrač i prvenstvu sveta 2002. u Indijanapolisu, kao i bronzanu na kontinentalnom šampionatu 1999. godine u Francuskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
Srpska košarka

FMP bolji od Borca

Košarkaši FMP-a poveli su sa 1:0 protiv Borca u razigravanju za plasman u polufinale Superlige Srbije, pošto su u gostima u Čačku slavili sa 90:87.

Beta

20:56

5 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu