Nova vest
Košarka

Petak, 20.06.2008.

11:06

Danilović: “Najbolja sezona od '92“

Izvor: B92, Sportski žurnal

Autor:B92, Sportski žurnal

Default images

Košarkaši Partizana osvojili su sedmu titulu prvaka u nizu, ukupno petnaestu, a pobedama u NLB ligi i domaćem Kupu, kao i plasmanom u četvrtfinale Evrolige pokazali da su u prethodnoj sezoni bili daleko najbolja ekipa u Srbiji. Na kraju sezone u Partizanu su zadovoljni ali i kažu da ih tokom leta čeka puno posla.

Na najlepši način smo završili sezonu, najbolju od 1992. godine. Uloženo je mnogo truda i rada, počev od trenera i igrača, do uprave kluba. I drugi ulažu, međutim, znajući u kakvim smo uslovima radili bilo bi nepošteno da nismo osvojili titulu,” rekao je predsednik kluba Predrag Danilović i najavio puno posla tokom leta, “Predstoje nam brojni razgovori, između ostalih i sa igračima. Moramo da mislimo kako dalje a bez pomoći grada i republike zaista neće biti lako. Istina, u finišu ove sezone, kada je već bilo stani-pani, pomogli su nam. Rezultati treba da se vrednuju, a mi smo pokazali da znamo da radimo.”

Jedno od ključnih pitanja koja će odrediti strategiju kluba je i da li će biti potpisan trogodišnji ugovor sa Evroligom.

To će se znati u julu. To je dobra stvar za Srbiju i sve druge priče su smešne. Nemamo mi 300 ili 500 navijača nego dva miliona. Za Srbiju je najbolje da u najjačem takmičenju igra najbolji tim a to smo u poslednjih sedam godina mi,” kaže Danilović.

I sportski direktor Partizana Dragan Todorić kaže da je za priču o transferima igrača rano.

Razgovaraćemo sa igračima kojima su istekli ugovori. Sledeći koraci zavise od toga da li ćemo dobiti trogodišnji ugovor sa Evroligom,” rekao je Todorić.

Jako sam ponosan na ovaj tim. Ovo je najuspešnija sezona u istoriji kluba, osvojili smo tri trofeja. Mukotrpan rad tokom cele sezone, pretvorili smo u trofeje. Prvo smo osvojili domaći kup, zatim u Evropi smo daleko prešli granicu realnosti. Iako smo ubedljivo dominirali u NLB ligi, morali smo da se domognemo trofeja kroz teško gostovanje u Ljubljani protiv Olimpije.

Ovu sezonu nismo mogli upropastiti kroz domaće prvenstvo. Imali smo breme favorita, a pod tim pritiskom nije lako igrati,” kaže Duško Vujošević, trener koji je vodeći Partizan osvojio 13 trofeja (prvenstva 1987, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, Kup Radivoja Koraća 1989, nacionalni kup 2002. i 2008, Jadranska liga 2007, 2008), ”Dva puta sam puta primao u poslednjih mesec dana infuziju i to je jedan od pokazatelja pod kakvim smo pritiscima i stresovima prolazili.

Hemofarm se pokazao kao veoma dobar klub i nije slučajno što smo sva tri trofeja osvojili igrajući protiv njih. Čestitam im na fer i korektnoj igri i drago mi je što u finalu nije bilo nijednog incidenta. Zahvaljujem se navijačima koji su nas nosili tokom cele sezone, čak i kad smo gubili. Ovakve navijače nema niko u Evropi.”

Sledi rekonstrukcija ekipe ali se čini da Partizan neće morati još jednom da gradi ekipu 'od temelja'. Nikola Peković je novi igrač atinskog Panatinaikosa, a Milton Palasio nastavlja karijeru u ruskom Himkiju. Ugovori su istekli Dušanu Kecmanu, Petru Božiću, Dejanu Borovnjaku, a Slavko Vraneš 'ima opciju' da ga klub zadrži još dve godine.

Dolazak u Partizan mi je najbolji potez u karijeri. Hvala svima što su me istrpeli i što imam utisak da sam godinama u klubu. Lutao sam po Evropi i Americi, drago mi je da sam se ovde zaustavio. Presrećan sam i voleo bih da sa ovim momcima nastavim do poslednje kapi krvi,” rekao je Slavko Vraneš.

I ostali igrači kojima ističu ugovori kažu da je “Partizan prva opcija”.

Partizan je u mom srcu. Ima vremena da razgovaramo ali moje ambicije vezane su za crno-beli dres,” rekao je Petar Božić, jedini igrač koji je dva puta primio pehar namenjen prvaku države. Pre njega, kao kapiteni šampiona, iz Partizana su otišli Veselin Petrović (2002), Nenad Čanak (2003), Đuro Ostojić (2004), Vule Avdalović (2005) i Dejan Milojević (2006).

Dušan Kecman je ove sezone osvojio peti, šesti i sedmi trofej u dresu Partizana.

Igrač sam Partizana. Sačekajte da se malo proveselim, u ovom trenutku zaista o drugim stvarima ne razmišljam. Polako, ima vremena,” kaže Kecman koji sada ima četiri titule prvaka, jedan kup i dva prstena namenjena pobedniku NLB lige.

Ugovore sa Partizanom imaju Uroš Tripković, Milenko Tepić, Strahinja Milošević, Novica Veličković, Čedomir Vitkovac i Marko Đurković. Jedan od najtraženijih mladih igrača iz srpskog prvenstva je Novica Veličković.

Ja ostajem, ja sam siguran. Odlazi Pekmen, verovatno Palasio. Ostajem sa željom da ponovimo ovakvu sezonu ako ne bude i bolje,” rekao je Veličković, jedan od četvorice reprezentativaca koji su igrali u Partizanu. Uz njega Ivković računa i na Tepića, Tripkovića i Kecmana.

Jedan novi igrač stigao je u Partizan i pre kraja sezone, mladi Čeh Jan Veseli koji je prethodne sezone igrao za Slovan iz Ljubljane. Rođen je 1990. godine, visok 211, igra na pozicijama tri i četiri.

Veseli je već dva meseca u Beogradu i radi sa mlađim igračima Partizana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu