Filipovski:Nema veze što sam najmladji

Izvor: B92

Četvrtak, 14.10.2004.

13:56

Default images

Trener KK Union Olimpija Sašo Filipovskipredstavlja zaista jedinstvenu pojavu u evropskoj košarci. Trenutno najmladji trener jednog Evroligaša, već dve sezone uzastopno pobedjuje sa svojim timom svog učitelja Zmagoslava Sagadina, a i pored činjenice da mu mnogi nisu davali ozbiljniju šansu kao prvom čoveku na klupi ljubljanskog tima , 30-godišnji trener već drugu sezonu mirno ali sa popriličnim uspehom vodi ekipu koja predstavlja instituciju slovenačkog sporta.

Sašo Filipovski je sin nekadašnjeg golmana Vardara i ex odbojkašice. Igrao je košarku u mladjim selekcijama, ali je kao i mnogi zbog povrede ( rame) morao da odustane od daljeg aktivnog bavljenja košarkom.

Prelazi na Fakultet za sport u Ljubljani. Ubrzo postaje asistent na Fakultetu i tu ostaje dve godine. Ulazi u stručni štab KK Olimpije koji je tada vodio Zmagoslav Sagadin i na tom mestu ostaje čak 6 sezona. Posle prelaska Sagadina u Beograd, postaje prvi pomoćnik Tome Mahoriča, a posle otkaza koji Mahorič dobija posle samo jedne sezone postaje prvi trener Union Olimpije.

Iako je dvorana “Pionir” veče pred utakmicu 3.kola Gudjer lige bila nestvarno hladna, trening šampiona Slovenije trajao je preko 2 sata. Ipak, ni to nije bila smetnja mladom trenneru da izdvoji nekoliko minuta za razgovor.
Olimpija ove sezone. Postala je tradicija da menjate igrače i sastav, ali uspevate da udjete u Top 16 Evrolige,. Kako će izgledati tim ove sezone. Stiglo je mnogo novih igrača:Bocevski,Drobnjak,Mance, dva Amerikanca, Gruzijac...?

Ove sezone naš budžet je još manji za 25 posto nego prošle sezone.Opet je to nova ekipa, dosta nam je igrača otišlo, što znači da opet postavljamo temelje. Radimo jako puno, 5-6 sati dnevno. U ovoj sezoni se nećemo puno opterećivati rezultatima, pogotovo u Goodyear ligi. Razlog tome je što smo se okupili jako kasno, jer imamo 5 reprezentativaca: 2 gruzijska, hrvatskog,makedonskog i slovenačkog. Sada imamo mesec dana da se uigramo kako treba do početka Evrolige. Pokušaćemo da igramo brzu košarku, čvrstu,agresivnu odbranu, uz puno trčanja u kontranapade. Ove sezone na poziciji 3 smo nešto niži, ali smo zato brži. Imamo 4 igrača na poziciji centra koji su takodje nešto niži, pa pokušavam da prilagodim svoj sistem igre igračima koje imam u timu.”

Brojne utakmice često donose situacije u kojima se sastaju učitelj i učenik. Vi već znate kako se pobedjuje tim koji vodi Zmago Sagadin ?

Ja sam 6 godina radio kao njegov pomoćnik od “jutra do sutra”. Zmago je poznat po tome da ne samo igrači, već i stručni štab mora puno da radi. Ja sam mu na tome veoma zahvalan, jer je taj mukotrpan rad meni pomogao da napredujem. Zato je i logično da su sistemi igre Zvezde i Olimpije veoma slični. To što smo već pobedjivali Zvezdu prošle sezone ne znači ništa.Svaka utakmica je novi list”.

Kako se osećate kao najmladji trener jednog Evroligaša ?

Ne opterećujem se time što sam najmladji. Znam da me čeka puno rada.Meni je velika čast biti u toj eliti gde učim od svih vrhunskih trenera. Poštujem puno Željka Obradovića, Dudu Ivkovića, Duška Ivanovića, Etore Mesine i čovek od njih može puno da nauči. Ovo će biti moja druga sezona, nadam se da ću praviti što manje grešaka i dati maksimum. Puno treniramo, dajemo sve od sebe, pa šta bude, bude” rekao je Filipovski za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: